Når bør brødet kastes?
Når bør du egentlig kaste brødet?
Daglig kaster vi 190 000 brød, og mesteparten er fullt spiselige.
Årlig kaster vi 250 000 tonn fullt spiselig mat her til lands. Bare fra dagligvarebutikkene går det hvert år 850 tonn ferske egg i søpla. Men det er ikke bare butikkene som synder, i gjennomsnitt kaster hver av oss over 50 kilo mat hvert eneste år. Og en av verstingene er ferske brød.
I følge matvett.no kaster vi daglig 190 000 brød, noe som utgjør nærmere 70 millioner i året.
- Dette har mye med nordmenns kresne holdning til brød å gjøre - det skal være ferskt, mener kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat-prosjektet til Matvett.
- Folk kaster fordi de ikke har fantasi til å se at brødet ikke er uspiselig selv om man ikke vil ha det på matpakken lenger. Det gjelder for veldig mye mat. En bløt tomat er ikke avfall, den kan du ha i en tomatsaus. Det samme gjelder brød
Kjøper mer enn vi spiser
- Vi kjøper mer enn vi får spist og derfor kastes det. Det handler også litt om oppbevaring. Noen vil at brødet skal ha sprø skorpe og lar det ligge i papirposen, da blir det også fortere hardt. Jeg for min del liker å oppbevare brødet i pose, og synes det holder seg ok i flere dager da, påpeker kommunikasjonssjefen.
- Mye brød blir ikke så godt når det er en dag eller to gammelt. Kjøp heller litt dyrere brød som holder godt på fuktigheten og oppbevar det riktig.
Unngå å kaste brød
For å unngå å kaste unødige mengder med fullt spiselig brød, råder Scrøder deg til å ha ett brød fremme og frys de andre hvis du kjøper flere.
- Er du glad i toast kan du fryse brødet i skiver og bare ta ut etter behov. Halvgammelt brød kan du fukte under springen og sette noen minutter i ovnen, så blir skorpen sprø og fin igjen.
Gi brødet lengre holdbarhet
Også daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å fryse brødet.
- For å øke holdbarheten på brød, skjær det opp i skiver, og frys det ferskt i en brødpose. Når du skal spise et brødmåltid eller smøre matpakken, så ta opp det antall skiver du trenger fra fryseren. Frossent brød kan oppbevares i 6-7 måneder.
Bruksområder for "gammelt" brød
Matvett.no har også følgende tips til hva du kan gjøre med brødet istedenfor å kaste det:
- Du kan lage krutonger til salater og supper av brød i terninger som du freser i litt olivenolje, hvitløk og krydder etter smak
- Du kan lage arme riddere ved å dyppe brødskivene i en blanding av egg, sukker, melk, litt kanel og kardemomme, som du steker i godt smør. Server med syltetøy og rømme eller med oppskåret frukt, rosiner og sirup.
- Du kan lage griljermel ved å kjøre gamle skalker eller tørt brød i kjøkkenmaskinen. Perfekt å bruke på gratenger og i desserter.
Men når bør du kaste brødet, da?
Det finnes selvsagt også tilfeller hvor du absolutt bør kaste brødet.
- Brød må kastes når det er angrepet av mugg, understreker Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Også Schrøder kaster brødet når det har oppstått mugg.
- Det blir ofte en jordlukt i brødet når det først har blitt muggent, men er det en liten flekk ett sted kan du skjære den bort.
Muggsopp
Muggsopp, mygl eller skimmel er sopper som vokser som mycel og vanligvis produserer store mengder sporer, vanligvis ukjønnede.
Mugg er fremveksten av slike sopper på organisk materiale. Det ser vanligvis ut som et loddent eller dunete lag og kan ha farger som sort, hvitt, grønt, gult og rødt, avhengig av arten.
Mugg kan vokse på matvarer i og utenfor lukkede beholdere, også i kjøleskap.
Kilde: Wikipedia
Les også:
Du legger vel ikke sjokoladen i kjøleskapet?