Denne melken bør du drikke

Hvilken melk drikker du?

Drikker du melk hver dag, bør du velge en av de magre typene.

SUNT, MEN...: Melk er en viktig del av hverdagskosten for mange. Men drikker du melk hver dag bør du gå for en av de magrere variantene.
SUNT, MEN...: Melk er en viktig del av hverdagskosten for mange. Men drikker du melk hver dag bør du gå for en av de magrere variantene. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke
Sist oppdatert

Melk er en viktig del av hverdagskosten for mange. Men vet du egentlig hvilken melk du helst bør drikke? Og hvilken du bør unngå?

Hvilken melk bør du drikke?

- Vi stiller oss bak helsemyndighetenes kostråd som anbefaler magre meieriprodukter til hverdags, forklarer kommunikasjonssjef Kine Tøften i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

- Når det gjelder melk vil det da si skummet melk, ekstra lett melk eller lett melk. Dette gjelder både for barn og voksne.

Hvor mye melk bør du drikke?

Videre understreker kommunikasjonssjefen at all melk inneholder viktige næringsstoffer, som for eksempel proteiner, jod og B-vitaminer.

- Ekstra lett melk er i tillegg beriket med vitamin D. Tre porsjoner med meieriprodukter hver dag kan dessuten bidra til å sikre vårt kalsiuminntak.

- Én porsjon er for eksempel ett glass melk (1,5 dl), to skiver gulost eller ett lite beger yoghurt.

Mager melk også til trening

Helsedirektoratets kostholdsråd

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør. Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker.

Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet.

Kilde: Helsedirektoratet

- Også for dem som trener mye er det anbefalt fortrinnsvis å velge magre meieriprodukter, understreker kommunikasjonssjefen i Melk.no.

- Melk inneholder proteiner, og proteiner bidrar til vekst og opprettholdelse av muskelmasse.

- Mange foretrekker også å drikke sjokolademelk etter trening. Sjokolademelk inneholder like mye proteiner, men litt mer karbohydrater og energi enn vanlig mager melk.

Kumelk er best for oss

Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen mener at det er det få grunner til å velge andre former for melk hvis du ikke er allergisk eller intolerant mot kumelk.

- Jeg er en svoren tilhenger av kumelk og kan ikke finne mange argumenter mot denne melketypen, har hun tidligere uttalt til Klikk.no.

Hva med laktoseintolerante?

TIL HVERDAGS: Drikker du melk hver dag bør du holde deg til blant annet denne melketypen.
TIL HVERDAGS: Drikker du melk hver dag bør du holde deg til blant annet denne melketypen. Foto: FOTO: Scanpix

Det finnes både laktoseredusert og laktosefri melk på markedet. Ifølge Tøften inneholder laktosefri og laktoseredusert melk like mye kalsium og andre næringsstoffer som den originale melken, men laktoseinnholdet er redusert eller fjernet

- De fleste som har laktoseintoleranse tåler likevel litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person.

- De aller færreste trenger laktosefri kost. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel et vanlig glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen.

Helseeffekter med melk og meieriprodukter

I rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" fra Helsedirektoratet er sammenhengen mellom inntak av melk og meieriprodukter og risiko for kreft vurdert. Rapporten har også vurdert effekten fettsyrer, kalsium og energi har på risiko for kroniske sykdommer.

Det konkluderes med følgende sammenhenger mellom inntak og kroniske sykdommer:

  • Et høyt inntak av melk reduserer risiko for kreft i tykk- og endetarm.
  • Utskiftning av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer reduserer risiko for koronar hjertesykdom.
  • Et høyt inntak av transfettsyrer øker risiko for koronar hjertesykdom, død av koronar hjertesykdom, plutselig hjertedød, komponenter av metabolsk syndrom og type 2-diabetes.
  • Et høyt inntak av kalsium (over 1,5 g/d) øker risiko for prostatakreft.
  • Et høyt inntak av energirike matvarer øker risiko for overvekt og fedme.
  • En kost med tilstrekkelig inntak av både vitamin D og kalsium reduserer risiko for osteoporotiske brudd hos de eldre enn 50-60 år.
  • Et kosthold bestående blant annet av 25-35 % total fett, < 7-10 E% mettede fettsyrer og transfettsyrer og < 2-300 milligram.

(Fettsyrer, kolesterol, kalsium og energi er tatt med siden meieriprodukter er en viktig kilde til disse næringsstoffene.)

Lettmelk mest populær

Produktsjef Bjarte Arnesen i Q-meieriene forklarer til Kvinneguiden at lettmelk står for nesten halvparten av alt melkesalget deres.

Slik forløper salget seg:

Q Lettmelk 45 %

Q Ekstra lett 20 %

Q Helmelk 18 %

Q Skummet melk 17 %

Les også:

Pakker du inn brødet i plast?

Gjør du denne kryddertabben?

Ikke kast kaffegruten

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også