Dette kan du gjøre med kokosolje
Her er stekefettet du kan barbere leggene med
10 bruksområder for kokosolje du neppe har tenkt på.
Kokosolje har den siste tiden blitt en snakkis når det gjelder å spise sunt, og mange helseopptatte har for lengst byttet ut olivenoljen med denne til både steking og annen matlaging.
Men det er ikke bare på kjøkkenet kokosolje har blitt populær. Den eksotiske oljen har nemlig også fått heltestatus i skjønnhets- og hudpleieverdenen, og hylles hos alt fra skjønnhetsbloggere til kjendiser som grunnen til at både håret er blankt og huden er babymyk.
Gunstig for tørr hud og eksemplager
Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken i Oslo tror også kokosolje er et godt alternativ dersom du har tørr hud.
- Å tilføre huden fett er jo bra, særlig for de med tørr hud og de med ulike eksemplager, forklarer Strandhagen til Kvinneguiden.
- Det er i liten grad sett allergiske hudreaksjoner etter bruk av kokosolje på huden, og i sin naturlige tilstand er oljen absolutt et hudvennlig produkt.
Hudlegen forklarer matoljer generelt er lite allergene, det vil si at de i liten grad vil kunne gi allergiske reaksjoner ved bruk.
- Eteriske oljer anses å være mer farlige for huden, og vil i langt større grad kunne føre til en allergisk reaksjon.
Men Strandhagen påpeker at selv om oljen vil kunne tilføre fuktighet til huden din, vil den jo ikke på samme måte som kjemisk utviklede kremer kunne behandle spesifikke tilstander i huden og bremse eller forhindre aldringstegn.
Hva er kokosolje
Koksnøtten er frukten til kokosnøttpalmen, og fettet inne i denne frukten, som blir flytende ved romtemperatur, kalles kokosolje.
Det som omtales som "virgin" oljer betyr som regel at oljen er ubehandlet, og har dermed ikke blitt bleket, tilsatt lukt eller raffinert.
At oljen er kaldpresset betyr at oljen er mekanisk presset, men at man ikke har benyttet varme under denne prosessen.
Inntak av kokosolje har vist seg å ha positiv effekt på sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, Crohn's sykdom, Irritabel tarm (IBS) og Alzheimer's. Oljen har også vist seg å gi sunn energi, styrke immunsystemet, bidra til vekttap og stabiliserer kolesterolet.
Kilde: Webmed
- Det finnes jo ingen aktive ingredienser i kokosolje, forklarer hudlegen.
- Så annet enn å være fuktighetsgivende og muligens ha en svak antibakteriell effekt er det ikke så mye kokosolje vil kunne tilføre huden din.
Ikke like gunstig på fet hud
Hudterapeut og ernæringsfysiolog ved Dr. Bondeviks Hudklinikk og Kosthjelp.no, Mona Wahr-Hansen Ottho, tror også kokosolje kan fungere for å mykgjøre tørr hud. Men minner om at den nok ikke vil være gunstig å bruke om man lider av fet og uren hud.
- Hos de med fet hud vil nok bruk av kokosolje føre til forverring og muligens kviseutbrudd, forklarer Wahr-Hansen Ottho til Kvinneguiden.
- Så her bør man nok være forsiktig med bruken av olje generelt.
Naturlig multikunstner
Ifølge det amerikanske helse- og skjønnhetsnettstedet Prevention finnes det nesten ingen ende på hva du kan gjøre om du har et glass med kokosnøttolje for hånden.
- Mange har fått med seg at det er sunt for kroppen å spise kokosnøttolje, forklarer hudlege ved Arizona Center for Integrative Medicine, Tieraona Low, till nettstedet.
- Men først nå begynner man å gjøre det allment kjent at oljen også egner seg fantastisk godt som innen skjønnhet og hudpleie.
Ifølge eksperten er det mange gode grunner til å ta med deg kokosnøttoljen fra kjøkkenet og inn på badet:
- Kokosnøttolje er en fantastisk naturlig skjønnhetsprodukt, forklarer Low.
- Den er naturlig antibakteriell og anti-soppdannende, den er en utrolig fuktgivende, kan penetrere hårstrå mye bedre enn andre oljer og lukter på toppen av det hele godt.
Dette kan du gjøre med kokosolje
Her er Lows beste tips for hva du kan bruke den eksotisk duftende oljen til:
1. For å mykgjøre tørre hender
Kanskje ikke det mest praktiske i ha med i håndveska, men hjemme er kokosolje helt ypperlig å bruke i stedet for håndkrem.
- Jeg har alltid en krukke stående ved vasken på kjøkkenet, forklarer hudpleier Katrine van Wyk, som driver en holistisk skjønnhetsklinikk i New York til nettstedet Prevention.
- Når jeg har vasket hendene smører jeg dem inn med kokosolje, og på den måten holder de seg myke og ser unge og rynkefrie ut.
2. Som highlighter på kinnbeinet
Dropp dyre og kjemiske sminkeprodukter, du kan få glød og definisjon i ansiktet av litt kokosolje. Smør en liten dråpe på toppen av kinnbeinet, over sminken, og legg merke til hvor glødende huden din med ett ser ut.
3. Til å barbere leggene
Tradisjonelle barberkremer inneholder som regel et sammensurium av kjemikalier som du verken burde smøre på beina eller spesielt ikke under armene hvor huden er tynn og sart. Prøv heller litt kokosolje neste gang du skal fjerne kroppshåret, den lukter godt, fukter huden og er naturlig antibakteriell.
4. Som balsam
Det er en grunn til at mange balsamer inneholder kokosolje. Den penetrerer nemlig håret langt bedre enn andre oljer og forebygger faktisk også hårtap. Prøv ren kokosolje neste gang du vasker håret. For en ekstra dyp behandling, prøv å sove med oljen i håret og skyll ut neste morgen.
5. For å fjerne øyensminke
Til og med vannfast mascara må vike for kokosolje. Smør litt olje på en bomullsdott og gni forsiktig over øynene. Oljen løser opp sminken, og den sarte huden under øyet ditt får tilført ekstra mye fuktighet.
6. Som fuktighetskrem
Kokosolje tilfører mye fuktighet til huden og reduserer også vanntap gjennom hudoverflaten, slik at huden holdes myk og fuktmettet lengre enn ved bruk av andre fuktighetskremer.
7. Som nattkrem
Fordi kokosolje er både fuktgivende og antibakteriell er det mange som benytter den som nattkrem til ansiktet. Dette er derimot frarådet om du har svært fet og uren hud.
8. For å få glansfullt hår
Smør en liten mengde kokosolje inn i hårtuppene for ekstra glansfullt hår eller for å "temme" statisk hår. Husk å benytte små mengder, ellers kan håret ditt ende opp med å se fett ut.
9. Som kroppsskrubb
Fuktighetskremer trekker bedre inn i huden om man skrubber vekk gamle og døde hudceller først. Men dropp dyre og kjemiske skrubbkremer. Det du trenger er kokosolje og litt grovkornet sukker eller salt. Bland sammen og nyt følelsen av babymyk hud.
10. Som massasjeolje
Svært mange masseproduserte massasjeoljer inneholder enten kokos- eller jojobaolje, da begge disse er svært fuktgivende for huden. Dropp mellomleddet og bruk kokosolje direkte på huden om du skulle ønske å gi - eller motta - en deilig kroppsmassasje.
Gjør underverker for både helse og skjønnhet
Også Trine Berge, grunnlegger av supermatproduktene Supernature og en av Norges ledende eksperter på supermat, raw food og sunn livsstil, gir kokosolje tommelen opp.
- En kokosolje av god kvalitet gjør underverker både for helsen og skjønnhet, bekrefter Berge til Kvinneguiden.
- Den er like bra å bruke i kroppen som på. Men pass på å velge en variant som er kaldpresset og merket som extra virgin kokosolje. Du kan sjekke kvaliteten ved å se gjennom glasset. Et marmorert mønster er et godt tegn.
Berge, som er medforfatter av flere bøker blant annet bestselgerne «Supermat» og «Supersmooties, har mye godt å si om den eksotiske oljen.
- Kokospalmen har så mange gode bruksområder at den faktisk blir kalt "livets tre" på noen språk.
Sunnhetseksperten forklarer at kokosolje med fordel kan erstatte mange av de tradisjonelle kroppspleieproduktene du har hjemme på badet.
- Jeg pleier selv å lage min egen lille boks kroppskrem med kokosolje, noen dråper med eterisk olje og gjerne litt økologisk bodylotion som jeg smører meg med hver morgen, forklarer Berge.
- Grunnen til at jeg blander inn litt bodylotion er for at den trekker fortere inn enn om det kun er ren olje. Den er også utmerket egnet til massasje.
At oljen har antibakterielle egenskaper gjør at det også finnes mange andre bruksområder for den.
- Du kan for eksempel bruke kokosolje som tann- og munnhulerenser, da den fjerner bakterier i munnen, forklarer Berge.
- Ta en teskje med kokosolje og "rull" den rundt i munnen i 2 minutter.
Les også:
Her er triksene som redder en dårlig hårdag
Dette prøver kroppen din å fortelle deg
Denne saken ble første gang publisert 18/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.