Fem sekunders regelen

Gjelder fem sekunders regelen?

Du mister mat på gulvet, men plukker det opp med en gang. Er det da greit?

FEM-SEKUNDERS-REGELEN: Ifølge ny forskning har tiden maten tilbringer på gulvet noe å si for hvor mange bakterier som overføres.
FEM-SEKUNDERS-REGELEN: Ifølge ny forskning har tiden maten tilbringer på gulvet noe å si for hvor mange bakterier som overføres. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Først publisert Sist oppdatert

Tidligere forskning har vist at det ikke er særlig hold i denne såkalte "fem-sekunders-regelen". Men fersk forskning viser det motsatte: Tiden spiller en rolle når du søler mat.

Under ledelse av professor Anthony Hilton, undersøkte en gruppe britiske bilogistudenter overføring av bakteriene Escherichia coli (E. coli) og Staphylococcus aureus fra flere gulvtyper innendørs, inkludert teppe, laminat og fliser.

Studien konkluderer med at jo fortere du plukker opp maten, jo mindre er risikoen for at du får i deg bakterier om du velger å spise den.

De testet ulike typer mat, som pasta, kjeks, skinke, tørket frukt og en klissete dessert, og kontakten mellom mat og gulv varierte fra 3 til 30 sekunder.

Resultatet var tydelig; tiden maten tilbringer på gulvet har noe å si for hvor mange bakterier som overføres.

Gulv- og mattype spiller inn

- Dette er mye avhengig av gulvet og av maten, sier professor Per Einar Granum i mattrygghet ved Norges veterinærhøgskole.

- Er det et gulv der du bruker utesko er svaret helt annerledes enn om du bare bruker innesko. Ute kan du ha tråkket i noe som inneholder bakterier som har en lav infektiv dose (blir syk av få bakterier), mens sjansen for det er mye mindre om skoene aldri har tråkket ute (må passe på da at du ikke har tråkket på flater der folk har gått med utesko: Krysskontaminasjon).

Videre forklarer professoren at for en tørr matvare vil selvsagt oppholdstiden på gulvet bety mye mindre enn for en fuktig matvare.

- Mister du en tyggegummi kan du spise den dagen etter på grunn av den harde glasuren, i alle fall hjemme.

- Og at tiden betyr mye for overføringen av bakterier fra en til en annen flate. Jeg ville for eksempel spist en karbonade mistet på gulvet hjemme hos meg selv, men jeg ville ikke lagret den, for da kan selv få smittsomme bakterier formere seg.

Samtidig understreker Granum at han ikke vil spise "gulv-mat" fra et serveringsted.

Men kanskje ikke fra teppet?

Har maten først vært i kontakt med teppet, kan det være lurt å revurdere inntaket.

For ifølge overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet fungerer nemlig teppet som et reservoar for organisk materiale som dyreflass, middrester, materster, bakterier og støv, og er en vedvarende kilde til forurensing av innemiljøet.

I artikkelen "Teppegolv og inneklima" skrevet av Bakke og publisert i fagbladet Allergi i Praksis i 2008, heter det blant annet:

"Det er mer bakterier og mugg i luften over teppegolv sammenlignet med andre golv".

Men skal vi tro Bakke er det ikke bare flass og mikrobiologi som kan trives i tepper:

"Teppegolv suger til seg kjemiske stoffer, damper, gasser og lukt som de kan avgi over lang tid etterpå."

Les også:

AVHENGIG AV MATTYPE: Har du mistet denne skiven på gulvet, bør den nok gå i søppelet.
AVHENGIG AV MATTYPE: Har du mistet denne skiven på gulvet, bør den nok gå i søppelet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Kan du spise ost som har mugnet?

Egg er spiselige lenge etter utløpsdato

Når er påsken 2014?