Hvordan bevare ferske urter

Disse triksene har du ikke tenkt på før

Legg urtene i isbitholderen.

FEIL: Lar du urtene stå sånn på kjøkkenbenken? Da holder de ikke lenge.
FEIL: Lar du urtene stå sånn på kjøkkenbenken? Da holder de ikke lenge. Foto: Linn M. Rognø
Først publisert Sist oppdatert

Noe så enkelt som ferske urter kan løfte matretten fra middelmådig tirsdagsmiddag til et gastronomisk høydepunkt.

For mange virker det dog både dyrt og bortkastet å kjøpe en hel potteplante når man bare skal bruke noen få blader av urten i retten for så å se den visne bort etter to dager på kjøkkenbenken.

Vel, legger du en plan for hva slags matretter urten passer i, kan du passe på å få brukt den opp før den visner.

Vil du ikke spise urten flere dager på rad, kan du likevel utnytte hver eneste kvast.

Vann og lys

Første bud er selvsagt å legge til rette for ypperlige trivselsforhold for urteplanten, vann og lys er essensielt her.

Samtidig er det viktig å vite at det er stor forskjell på de ulike potte-urtene når det kommer til oppbevaring og holdbarhet.

Én type urt kan stå i vinduskarmen veldig lenge, en annen type varer ikke like lenge og tåler varme dårligere.

Kjerringrådene florerer på nett; enkelte sverger til potteskjulere, urtepotter, vann annenhver dag, bytte potte eller dekke med salt.

Bla deg videre i listen under, eller i bildekarusellen øverst og få eksperttipsene!

- Ikke spar deg til fant

Du bør være generøs med urtene.

VÆR GENERØS: Matentusiasten anbefaler først og fremst å bruke mye av de ferske urtene mens de fortsatt er friske.
VÆR GENERØS: Matentusiasten anbefaler først og fremst å bruke mye av de ferske urtene mens de fortsatt er friske. Foto: Thinkstock.
BRUKER URTER: Christoph Schmitz er matentusiasten som står bak bloggen Innifristelse.no. Han deltok også som deltaker i realityprogrammet Norges Grillmester tidligere i år.
BRUKER URTER: Christoph Schmitz er matentusiasten som står bak bloggen Innifristelse.no. Han deltok også som deltaker i realityprogrammet Norges Grillmester tidligere i år. Foto: Privat.

Christoph Schmitz er matentusiasten som står bak bloggen Innifristelse.no.

Han deltok også i realityprogrammet Norges Grillmester tidligere i år.

- Bruk urtene generøst

Schmitz har testet ut ulike måter å oppbevare ferske urter, men han har funnet ut at det beste er å bruke urtene så fort som mulig.

- Det første tipset er å bruke urtene og ikke spare seg til fant. Urtene holder uansett ikke så lenge, og jeg sliter selv med å få de til å trives skikkelig på kjøkkenbenken, sier Schmitz til Kvinneguiden.

- Vi har prøvd noen sånne posepotter som skal holde lenge på vannet og greier, men det eneste som funker er å vanne de litt med friskt vann hver morgen, er hans erfaring.

Matentusiasten mener at målet må være å ha brukt urtene opp før de blir dårlig.

- Da får man mat med urter og man minsker svinnet. Bruk urtene før de rekker å bli dårlige, det er ikke vits i å spare i det lengste, oppfordrer han.

Schmitz mener at urtene får bedre vekstvilkår dersom man bruker mer av urtene, slik vil de i så fall trives bedre på kjøkkenbenken.

- Bruker du urtene ofte, vil det være mindre plante som krangler om samme næring slik at planten hele tiden er i sunn vekst. Det er også begrenset hvor stor den kan bli i en potte, derfor er det viktig å bruke av dem, sier han videre.

Les også:

Trikset får eggene til å holde skikkelig lenge!

18 lure grep du kan gjøre for å spise billig og sunt

Slik koker du egg

Slik skal de stå

Riktig temperatur er alfa-omega.

Tor Ivar Berg, kokk og kjøkkensjef ved Gastro Catering, forteller at urtene enkelt og greit skal behandles som vanlige potteplanter.

LYS: - Vi gir urtene vann og oppbevarer dem ferske i vinduskarmen slik at de får mest mulig sol. Men det er forskjell mellom de ulike urtene på hvor mye de tåler, sier Berg.
LYS: - Vi gir urtene vann og oppbevarer dem ferske i vinduskarmen slik at de får mest mulig sol. Men det er forskjell mellom de ulike urtene på hvor mye de tåler, sier Berg. Foto: Thinkstock.
BRUKER URTER: Tor Ivar Berg, kokk og kjøkkensjef ved Gastro Catering.
BRUKER URTER: Tor Ivar Berg, kokk og kjøkkensjef ved Gastro Catering. Foto: Privat.

Kjøle eller varme

- Vi gir urtene vann og oppbevarer dem ferske i vinduskarmen slik at de får mest mulig sol. Men det er forskjell mellom de ulike urtene på hvor mye de tåler, sier Berg til Kvinneguiden, og forklarer;

- Rosmarin og timian er for eksempel mer robuste urter og kan tåle mer varme og mer kjølig temperatur enn andre urter.

- Basilikum er eksempel på en mer ømfintlig urt, den bør oppbevares i vanlig romtemperatur.

Schmitz forteller at han ikke har testet så mange ulike temperaturer på urtene annet enn temperaturen på kjøkkenbenken.

Han er dog enig med Berg at basilikum bør passes ekstra godt på:

- Selv om det virker forlokkende og ha de i vinduet på grunn av lys, tåler for eksempel ikke basilikum mye trekk, så det kan være lurt å sette det på et litt lunt sted på kjøkkenet, sier han.

Les også:

Styr unna denne melken

Stekefettet du kan bruke på kroppen

Så mye vann

Ikke for mye, ikke for lite.

Som med vanlige planter har noen av oss en tendens til å overvanne dem, eller glemme fullstendig å gi dem næringen de trenger.

Det er heller ikke så lett å vite, for noen planter krever mindre vann enn andre.

SELVVANNINGSPOTTE: Potten skal gjøre at urteplantene holder seg lenge. Men, du må likevel huske å fylle vann på glassbeholderen nederst.
SELVVANNINGSPOTTE: Potten skal gjøre at urteplantene holder seg lenge. Men, du må likevel huske å fylle vann på glassbeholderen nederst. Foto: Eva Solo.
VANNING: Urtene vannes fra skålen, men husk å fjerne overflødig vann. La urtene få en lett opptørking mellom hver vanning, anbefaler produsenten Bama.
VANNING: Urtene vannes fra skålen, men husk å fjerne overflødig vann. La urtene få en lett opptørking mellom hver vanning, anbefaler produsenten Bama. Foto: Linn M. Rognø

Det lureste er å spørre på butikken man handler urtene, eller sjekke på nett hvordan man skal behandle hver enkelt plante.

- Travle som vi er, har vi aldri tid til å pleie urtene veldig, de får samme mengde vann, jeg tipper det er et sted mellom 0,5 og 1desiliter - avhengig av hvor våt jorden er. De må jo heller ikke få for mye, sier Schmitz.

Selvvanning

Om du syns det er vanskelig å huske på det, eller om tiden ikke strekker til, kan selvvanning fra urtepotter være svaret.

Da må du ta urtene ut av plastpotten de kommer i og deretter sette dem i selvvanningspotten.

Potten skal gjøre at urteplantene holder seg lenge.

Men, du må likevel huske å fylle vann på glassbeholderen nederst.

Har du ikke selvvanningspotte, har kjøkkensjef Berg et annet tips på lager;

-Vann ferske urter annenhver dag, cirka et halvt vannglass er tilstrekkelig, sier Berg.

Les også:

Slik stiller du temperaturen på kjøleskapet

Vet du forskjellen på fond og buljong?

Salt, sukker eller kutt

Du kommer langt med litt salt, litt sukker og en god kniv.

Ifølge frukt.no vil friske urter holde seg friske lengst mulig om du bruker saks eller en skarp kniv når du kutter av urteplanten.

- Friske urter holder seg bedre når man kutter stilkene og setter bunten i et glass vann. Dekk til med plastpose og oppbevar litt kjølig, men ikke gjør dette med koriander, opplyser nettsiden.

Urtesalt - eller sukker

URTESALT: Eller urtesukker; du lager det enkelt selv.
URTESALT: Eller urtesukker; du lager det enkelt selv. Foto: Thinkstock.

Et annet, ganske så genialt tips, er å lage enten urtesalt eller sukker!

Nettsiden tipnut.com anbefaler å legge friske urter lagvis med enten salt eller sukker:

1. Dekk urtene fullstendig og la dem ligge til de har tørket.

2. Sil ut urtene og oppbevar dem i lufttette oppbevaringsbokser.

3. Velg sukker eller salt avhengig av hva urtene passer best sammen med, og husk at du kan ta vare på saltet og sukkeret også.

Basilikumsukker på jordbær smaker for eksempel kjempegodt!

Les også:

Det er ikke ett fett om du velger smør eller olje

Samme sjokolade, men prisforskjellen er enorm

Lufttørking, i ovn, mikro eller kjøleskap

Urtene vil holde i ett år, og vel så det.

Ett triks Schmitz har god erfaring med, er tørking av urter.

- Har man for mye så kan man tørke urtene lett på kjøkkenet, bare la de henge, sier han og forteller;

- Vi plantet ganske mye timian i hagen i sommer, og for noen uker siden tok vi alt inn og hengte det til tørk opp ned på kjøkkenet. Da de ble tørre, dro vi av bladene fra stilkene og mortret det litt før de ble lagt på et glass. Vi gjorde også det samme med mynte. Jeg er kanskje ikke en "te-person", men mynte-te fra egen hage ble ganske så bra, sier Schmitz.

Ulike tørkemetoder

TIL TØRK: Godt tørkede urter som finkuttes eller mortes, vil holde seg i minst ett år.
TIL TØRK: Godt tørkede urter som finkuttes eller mortes, vil holde seg i minst ett år. Foto: Thinkstock..

Når du lufttørker urtene, samler du dem i små buketter og knyter dem sammen med hyssing. Heng dem opp/ned i et mørkt og varmt område med god lufting. La urtene tørke to til fire uker.

Bladene skal være så tørre at de smuldrer mellom fingrene dine når du presser dem sammen - først da kan du pakke dem ned.

Berg understreker at urtene ikke må oppbevares i rom med høy luftfuktighet etter at de er tørket;

- Man tørker urtene enkelt ved å klippe de av ved stilken, henge de opp/ned i romtemperatur og deretter klippe de opp og oppbevare dem på glass i et tørt rom. Det blir som å ta vare på de som vanlig, annet krydder i krydderhylla, sier Berg.

I tillegg til vanlig lufttørking, tipser Tipnut også om andre tørkemetoder:

Tørk i ovnen: Sett ovnen på cirka 80 grader. Legg rensede urter i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stekebrett og sett i ovnen. La døren stå litt åpen hele tida for å slippe ut fuktigheten. Hvis ovnsdøren ikke står oppe av seg selv, kan du bruke en tresleiv til å holde den oppe. La urtene tørke i omtrent fire timer - rør litt i dem underveis.

Tørk i mikrobølgeovnen: Dette er kjapt og enkelt, men du må være veldig nøye med å passe på tiden. Et par sekunder for mye, så kan urtene begynne å ryke eller til og med ta fyr.Rens og skyll urtene og tørk dem godt mellom to lag tørkepapir. La dem lufttørke til det ikke er noe fuktighet igjen - cirka en time. Legg urtene i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stykke tørkepapir og dekk med enda et lag tørkepapir. Putt dem i mikrobølgeovnen i cirka to minutter på full varme. Fortsett å tørke urtene i 30 sekunders-intervaller til de er tørre og knusbare. Legg urtene i en plastpose med lukkemekanisme (ziplock) og klem ut all luften før du lukker den. Oppbevar de tørkede urtene på et mørkt, tørt sted. De holder seg omtrent ett år.

Les også:

Vet du egentlig hvor mange forskjellige oljer du trenger?

Når bør du egentlig kaste brødet?

Frys ned

Stopp friskhetsprosessen ved å hakke urtene og fryse dem ned.

En annen måte å oppbevare friske urter på, er å kutte dem opp og legge dem i fryseren.

Porsjonspakninger

Dette kan du gjøre på flere ulike måter, enten du vil legge dem i porsjonspakninger eller i isbitbrett.

Mange ulike nettsider og fagkyndige anbefaler nedfrysing, blant annet Organicgardening.com:

- Vask og tørk urtene, fjern så mye luft som mulig og legg dem i plastposer som du plasserer i fryseren. Når du skal bruke urtene, kan du bare knuse dem mellom fingrene mens de fortsatt er frosne. Jobb fort, for om urtene får tine, får du ikke knust dem lenger. Du kan selvsagt også hakke dem før du fryser dem ned, skriver nettsiden.

ISBITBRETT: Fryser du ned urtene i isbitbrett med vann, har du enkle porsjonsterninger du kan bruke i matlagingen.
ISBITBRETT: Fryser du ned urtene i isbitbrett med vann, har du enkle porsjonsterninger du kan bruke i matlagingen. Foto: Wikihow.
SMÅ PORSJONER: Du kan også fryse ned urtene i isbitbrettet uten vann eller noe annet: så har du praktiske porsjoner.
SMÅ PORSJONER: Du kan også fryse ned urtene i isbitbrettet uten vann eller noe annet: så har du praktiske porsjoner. Foto: Wikihow.

- Kan miste smak

Berg er mer skeptisk til frysing;

- Jeg anbefaler å tørke urtene fremfor å fryse dem siden de kan miste en del smak ved nedfrysning, sier han.

- Jeg har aldri prøvd å fryse det, men tørking øker jo holdbarheten sånn sett at vi kan bruke det senere, sier Schmitz.

Prøv isbiter

Et annet praktisk tips er isbiter:

  • Hakk opp urtene og legg dem i isbitbrett. Du kan gjerne måle opp for eksempel én teskje eller én spiseskje per urte, hvis du liker å vite nøyaktig hvor mye du har i maten.
  • Dekk med vann og frys urteisbitene. Når de er frosne, kan du ta dem ut av brettet og putte dem i en plastpose.
  • Når du skal bruke isbitene i matlagingen, trenger du ikke engang å tine dem først. Bare husk at det er ekstra væske i isbiten, så reduser resten av væskemengden tilsvarende.
  • TIPS: Én teskje tørkede urter tilsvarer én spiseskje friske urter.

Les også:

Gjelder 5-sekundersregelen?

Vin-trikset er utrolig harry

Lag urtesmør

Dropp vann og bruk heller margarin eller olje med urtene.

Vil du ha urtesmør tilgjengelig for gourmet-matlaging, kan du enkelt lage dette selv.

Nettsiden Thekitchn.com tipser om å hakke urtene du ønsker å bruke og deretter blande dem med smør.

Frys det i små porsjoner så du bare kan ta ut akkurat det du trenger fra fryseren. Dette er perfekt sammen med alt fra grønnsaker til pasta, fra fisk til kjøtt. Dessuten er det kjempegodt på brød!

Du kan også bruke olivenolje

Vil du bruke olje, kan du gjøre følgende:

Velg faste, friske urter.
Enten finkutter du dem med kniv eller saks, eller river dem i større biter.
Bland gjerne sammen favoritturtene dine i en kombinasjon av finkuttede og grovrevne urter for variasjon.
Dekk cirka to tredjedeler av de små rommene på isbitbrettet med urter.
Hell så valgfri matolje over urtene.
Dekk lett med plastfolie og frys dette over natten.
Dagen etter løsner du isterningene og legger dem i små oppbevaringsposer i fryseren.
Husk å merke hver pose med hvilke urter og olje du har brukt i terningene.

Les også:

Derfor smaker flymat ekkelt

URTESMØR: Bruk enten flytende margarin eller matolje og bland urtene sammen i isbitterninger.
URTESMØR: Bruk enten flytende margarin eller matolje og bland urtene sammen i isbitterninger. Foto: Ourbestbites.com

Spis dette før du drar på jobb

Må oppbevares ulikt: her er oversikten

De ulike urtene skal også oppbevares ulikt.

Det er viktig å ta hensyn til type urt om du vil oppbevare den på riktig måte.

For eksempel, som kjøkkensjef Berg nevner, er rosmarin og timian mer robuste urter og kan tåle mer varme og mer kjølig temperatur enn eksempelvis basilikum.

Full oversikt

Kruspersille som er kuttet fra roten, oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC i en plastpose eller tett plastboks. Store bunter med kruspersille kan settes i vann og stå i romtemperatur. Kruspersille i potter kan stå i romtemperatur og trenger lys og næring. Den kan plantes ut og er toårig.

Baslikikum krever varme og mye lys. De må ikke oppbevares kaldere enn 10 ºC og tåler heller ikke trekk. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Basilikum trenger mye vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Dill lagres i kjøleskap ved 2-4 ºC i plastpose eller plastboks. Du kan også sette den i vann som roser. Snitt stilkene og sett dem i varmt vann. Dill i potter må stå lyst og vannes på skålen.

Estragon vokser fint i potter. Pass hele tiden på at planten vannes. Den liker ikke å bli "våt på beina", så la den derfor tørke opp mellom vanningene. Sett den i en potteskjuler på en oasis på et lunt, lyst sted, helst i vinduskarmen.

Gressløk lagres i kjøleskap ved 2-4 ºC i plastpose eller tett plastboks. Gressløk i potter med jord kan plantes ut eller stå i vinduskarmen hvor den trenger næring.

RAKE MOTSETNINGER: Disse to skal oppbevares helt ulikt siden basilikumen til venstre tåler mye mindre enn rosmarinen til høyre.
RAKE MOTSETNINGER: Disse to skal oppbevares helt ulikt siden basilikumen til venstre tåler mye mindre enn rosmarinen til høyre. Foto: Frukt.no.

Karse må aldri tørke. "Matten" de står på, må være fuktig. Oppbevares best kjølig mellom 2-4 ºC. Karse kan også oppbevares i romtemperatur.

Kjørvel trives best ute om sommeren i en stor potte eller i en verandakasse. Innendørs må den stå i vinduskarmen. Den trenger mye lys, men pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen. Den trenger blomstergjødsel ved vanning. Den er vanskelig å få til inne fordi den fort blir gul.

Koriander trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Koriander trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Mynte trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Oregano trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Rosmarin trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Salvie trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

Sitronmelisse er lett å "få til". Den vil ha mye lys, men ikke for sterk sol midt på dagen, og den vannes normalt på skålen. Gjødsles skal den kun om sommeren, ellers blir veksten for frodig og myk, og aromaen og fargen svakere. Plukk av de ytterste bladene ved bruk.

Timian trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi.T Den tenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

(Kilde: Bama.no)

Les også:

Vips! Så er ingefæren skrelt

Slik får du perfekt pizzabunn