Hvilken olje til hva?
De forskjellige oljene
Hvilke olje kan du egentlig bruke til hva?
Ifølge salgs - og markedsansvarlig/partner Jon Forkerudsæter i Gastro Catering kan du dele oljer opp i tre kategorier.
- Vi har dressingoljer, som oliven-, raps og solsikkesoyaolje. Bakeoljer, som solsikke- og soyaolje. Og stekeoljer som raps-, solsikke og soyaolje.
Olivenolje ikke til steking
- Olivenolje "kaldpresset virgin" passer meget godt til dressinger og vinagretter, bedyrer Forkerudsæter.
Videre påpeker han at olivenolje imidlertid ikke egner seg så godt til steking. Dette på grunn av oljens dårlige egenskap til å takle sterk varme.
- Denne oljen egner seg også dårlig til baking, da den har en så kraftig smak. Det finnes likevel olivenoljer som er produsert for å tåle høy varme (varmpresset.)
Direktør for helse og ernæring Linda Granlund hos Mills DA forklarer dette med at oljer inneholder forskjellige komponenter som under oppvarming kan omdannes til uheldige forbindelser.
- Disse forbindelsene vil først og fremst forringe smak og lukt, men kan i store mengder også være helsemessig ugunstige. Raffinerte oljer er renset for disse komponentene og er derfor bedre egnet for oppvarming.
Rapsolje en "allrounder"
Ifølge Forkerudsæter passer rapsolje meget godt til dressinger/vinagretter, samt er ideel til steking.
- Personlig synes den egner seg dårlig til baking, da den ofte ikke er 100 prosent smaksnøytral. Rapsoljen fremstår som en en god allrounder.
Solsikke- og soyaolje
Ulike matoljer
Olivenolje er kjent for å være helsebringende og har en fremtredende smak. Extra Virgin er egnet til bruk i mat. Den vanlige olivenoljen kan brukes til å steke i.
Rapsolje har en mildere smak enn olivenoljen. Den kaldpressede varianten brukes som smaksforsterker, den vanlige er utmerket til steking.
Maisolje er nøytral på smak og kan brukes både til steking og baking.
Solsikkeolje er nøytral på smak og kan brukes både til steking og baking.
Soyaolje er nøytral på smak og kan brukes både til steking og baking.
Sesamolje er mye brukt i asiatisk mat, hovedsakelig som smakstilsetning.
Jordnøttolje kan brukes til steking av for eksempel wok og annen asiatisk mat, tåler høye temperaturer.
Hvetekimolje, hasselnøttolje og valnøttolje er andre eksempler på smaksrike oljer som er mest vanlig brukt i kaldpresset form og som smakstilsetning.
Palmeolje er ikke blant de helsefremmende sunne oljene og bør ikke brukes i matlaging.
Forkerud forklarer at solsikkeolje passer godt til baking og dressinger/vinagretter, da den er smaksnøytral og tåler bra med varme.
- Soyaolje passer også godt til steking, dressinger/vinagretter og baking, den er smaksnøytral og tåler bra med varme.
De vanligste oljene
- De mest benyttede vegetabilske oljene er soyaolje, solsikkeolje, olivenolje og rapsolje, forklarer Granlund hos Mills DA.
Videre understreker Granlund at oljer er godt egnet til bruk i matlaging.
- I tillegg til at de inneholder mye av det sunne, umettede fettet, vil det både for gode smaksopplevelser og ulike bruksområder være hensiktsmessig å ha flere ulike typer oljer på kjøkkenbenken.
Oljer med umettet fett
Det er ifølge Granlund gunstig å benytte for eksempel raps-, solsikke-, eller soyaolje fordi disse oljene inneholder hovedsakelig umettet fett.
- Umettet fett er gunstig med tanke på kolesterolet, som er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer.
Oppbevaring av olje
I tillegg til å velge riktig olje til rett bruk forklarer direktøren for helse og ernæring at det også er av betydning å oppbevare oljen på en best mulig måte.
- Oljer bør oppbevares mørkt og kaldt. Dersom oljer blir stående i romtemperatur og i sollys vil dette kunne forringe kvaliteten på oljen raskere.
To oljer er nok
Ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh trenger du i utgangspunktet bare to oljer på kjøkkenet.
- En rapsolje til å steke i. Rapsoljen har en gunstig sammensetning samtidig som den tåler normal steketemperatur. Den andre oljen du trenger en god kaldpresset jomfruolivenolje som du kan bruke som dressing, i bakverk, til å dyppe brød i, som smak i supper og sauser.
- En god olivenolje som du betaler litt ekstra for smaker godt og varer lengre enn en som ikke smaker så mye. Du kan også bruke andre oljer, men disse to bør du skaffe først og alltid ha på kjøkkenet, har von Krogh tidligere uttalt til Klikk.no.
Egenskaper:
Oliven: Smaksrik (enumettet)
Rapsolje: Smaksfattig (enumettet)
Solsikke: Smaksnøytral (enumettet)
Soyaolje: Smaksnøytral (flerumettet)
Kilde:
Dersom du vil ha en tredje olje råder ernæringsfysiologen deg til å kjøpe linfrøolje.
- Denne kan nærmest regnes som et kosttilskudd fordi den har det høyeste innholdet av vegetabilsk omega-3-fettsyrer. Den kan brukes i alt som ikke skal varmes opp, uttalte von Krogh.
Les også: