Bli kvitt bakterier på kjøkkenet
Bakteriene trives spesielt godt på kjøkkenet
Slik tar du knekken på de farlige bakteriene.
Kjøkkenet er et arnested for en rekke bakterier. For de aller fleste av oss er det en selvfølge å vaske hendene etter hvert toalettbesøk, men mange er ikke like flinke til å tenke over alle bakteriene som kan vokse fram der hvor vi lager mat.
For uten at vi er klar over det, kan vi fylle munn og magesekk med diverse bakterier vi helst skulle vært foruten.
På de neste sidene får du gode tips til hvordan du blir kvitt mange av bakteriene på kjøkkenet!
Få bakterier er alt som skal til
- De fleste bakterier er harmløse, men noen kan ødelegge smaken eller lukten til mat, og noen få kan gi sykdom. Ofte er det sånn at de bakteriene som gir sykdom må man få i seg i høye antall, eller de må danne giftstoffer i maten, sier Solveig Langsrud, forsker ved Nofima.
Men det finnes unntak:
- For eksempel den farlige varianten av E. coli - da kan man blir syk av noen få bakterier, opplyser forskeren videre.
Selv om det sjelden er farlige bakterier på rå mat, anbefaler Langsrud at man behandler maten som om de er der.
- Det betyr å holde seg til helt basic kjøkkenhygiene og håndhygiene i tillegg til tilstrekkelig varmebehandling og kjøling under lagring. Medlemmer av husholdet med diare/oppkast er garantert smittespredere med noe som kan gjøre deg syk, sier forskeren videre.
De verste bakteriebombene på kjøkkenet
Mange slurver med hygienen på kjøkkenet uten å nødvendigvis oppleve sykdomssymptomer, men man kan i enkelte tilfeller bli syke flere dager eller uker etter smitte. Det er derfor god grunn til å holde hender og benkeflater rene.
De absolutt verste bakteriebombene på kjøkkenet med tanke på bakterier som kan gjøre deg syk er, i følge Langsrud:
- Personer i husholdet.
- Det er viktig med god håndhygiene og at man ikke lager mat til andre om man er syk, spesielt dersom man har omgangssyke.
- Kjæledyr, som hunder/katter og reptiler.
- Man bør vaske hendene etter å ha tatt på kjæledyrene sine og de bør ikke ha tilgang til benkeflater og lignende.
- Mat, særlig rå mat eller gamle rester.
- Her er det viktig å ikke overføre bakterier fra rå mat som kjøtt og uvaskede grønnsaker til spiseferdig mat.
- Ikke bruk kortprogrammet
Malin Skaar, leder ved Forbrukerservice Lilleborg, mener også at stedene man bør være ekstra obs på er skjærebrett, kjøkkenklut og kjøkkenhåndkle.
- Dette bør vaskes ofte, spesielt på grunn av at man vet ikke hva andre i familien har brukt det til, sier Skaar til Kvinneguiden.
Hun mener at de aller fleste har bra nok kjøkkenhygiene til at man ikke blir syk av det, men at man bør være ekstra obs hvis noen i familien for eksempel har influensa.
- Da kan det for eksempel være lurt å kjøre oppvaskmaskinen på høy temperatur og ikke kortprogram. Mange slurver også med det å vaske hender før man tømmer oppvaskmaskinen for ren oppvask, understreker Skaar videre.
Sykdomsfremkallende bakterier på kjøkkenet:
Bakterie | Slik holder du bakterien i sjakk | Konsekvens |
Listeria (Kan vokse på våte kjøkkenkluter og pålegg.) | Sjekk holdbarhetsdato på matprodukter. Skift kjøkkenklut. | Kan føre til hjernebetennelse, blodforgiftning, feber og spontanabort (1-7 dager). |
Campylobacter (Kan forekomme på rått fuglekjøtt og i vann.) | Vask hender, kniv og skjærefjøl. Sørg for en god kjøkkenhygiene. | Kan gi diaré, magesmerter og feber. |
Gule stafylokokker(Kjøkkenmiljøet kan være smittekilde. Hud og slimhinner.) | Sørg for å holde kjøleprodukter kalde og ha en god håndhygiene. | Kan gi deg kvalme og oppkast. |
Sykdomsfremkallende E. coli(Rått kjøtt, rå grønnsaker som spirer, salat og sukkererter.) | Stek kjøtt- og farseprodukter godt. Vask grønnsaker, hender, skjærefjøl og kniv. Ikke bruk kjøkkenkluten til kjøttsaft. | Kan gi deg blodig diaré og hemolytisk uremisk syndrom. |
(Kilde: Nofima.)
Trives på kjøkkenkluten
En bakterie som trives særdeles godt på kjøkkenkluten er listeria.
Bakterien finnes som regel i miljø hvor rå mat lagres og lett vil smittes. Listeria kan drepes gjennom varme, men kokt mat kan smittes på ny på grunn av dårlig hygiene etter matlagingen.
Listeria er en av få patogener som kan formere seg i kjøleskap, derfor bør ikke spiseklar mat oppbevares i kjøleskapet for lenge. Men selv om bakterien kan vokse i kjøleskapet, vil den gjøre det i sakte tempo, dermed er det viktig at du holder maten så kjølig som fem grader eller kaldere.
Fra smitte til symptomer
I følge nettsiden Foodsafety er det sjelden at mennesker smittes av Listeria, men om det skjer, kan i ytterste konsekvens få store konsekvenser, da særlig for gravide, personer med dårlig immunsystem og eldre mennesker som bør unngå visse matvarer.
Men også helt friske mennesker kan bli angrepet hardt.
Symptomene er som oftest beskrevet som influensa-lignende, men også oppkast og misfarget urin kan oppstå.
Gravide som smittes kan rammes av spontanabort selv om de ikke opplever noen av symptomene. Tiden fra smitte til symptomene som viser, kan variere fra åtte til 90 dager.
Bytt klut med papir
Kluten er altså en bakterieversting.
Kjøttsaft og matrester som er sølt utover bordet, bør tørkes av med papir før du drar over med kluten. Skyll den etter bruk, først i varmt vann, og deretter i kaldt vann før den henges opp.
Du kan også la kluten ligge i klorinbad i en skål.
Engangskluter
- I tillegg til å ha god håndhygiene, kan man bruke papir eller engangsservietter til å tørke over overflater som er skitnet til - for eksempel kranen man tok på da man skulle vaske hendene, sier Langsrud.
For man skal også være bevisst på alt man tar i på kjøkkenet mens man lager mat.
- Ett tips kan være å kun berøre rå eller uvasket mat med den ene hånden slik at man har en ren hånd til kraner, brytere, håndtak, mobil og så videre, sier forskeren.
Flere skjærefjøler
Det holder ikke med bare én fjøl på kjøkkenet.
Langsrud forteller at man trygt kan lage mat på et kjøkken som ikke er "gullende rent".
- Det viktige er å være bevisst når man lager mat - for eksempel bruke rene skjærefjøler og kniver mellom ulike typer mat og å ha en god håndhygiene, sier Langsrud.
Kryssforurensing
For å unngå kryssforurensning er det smart å ha egne fjøler til kjøtt, grønnsaker og fisk - dette blir enklere hvis du har fjøler i ulike farger.
Når fjøla skal vaskes bruker du kokende vann eller vasker grundig med Zalo. Hvis du oppdager dype kutt i fjøla bør du anskaffe deg en ny, ettersom bakteriene ofte setter seg der.
Tips fra rengjøringsprodusenten Nitor:
- Skyll av skjærebrettet, vask det og skyll av det igjen.
- Strø på rikelig med vanlig husholdningssalt, det tar knekken på alle bakterier.
- Gni saltet godt inn med en fuktig børste. La stå en stund og skyll deretter av. Du ser ingen forskjell, men du vet at bakteriene nå er døde.
Er oversiden av kjøkkenskapene klebrige av matos?
Du må nok belage deg på å gjøre en innsats for å få vasket vekk skitten. Men når skapene er rene er et enkelt og genialt knep å legge plastfolie oppå skapene. Når skitten har lagt seg, er det bare å ta det av, tørke av og legge på en ny. Så slipper du å skrubbe bort den inngrodde skitten. Et mer miljøvennlig alternativ til plastfolie er avispapir!
Praktiske tips
Det er mange potensielle bakterie-oppsamlere man egentlig ikke tenker over.
Langsrud mener at man kan begynne med å ha håndsåpe og håndkle/papir på kjøkkenet for å lett kunne vaske hender.
-Ha engangskluter for å tørke av overflater etter hvert, eventuelt bytte vaskeklut ofte ved å vaske den gamle kluten ved minst 60 grader, sier hun og fortsetter;
- Unngå at personer som er syke lager mat. Når noen har omgangssyke i familien kan det være lurt å bruke hånddesinfeksjon.
- Hold kjæledyr unna overflater som kommer i kontakt med mat.
- Et rent gulv er normalt sett ikke så viktig for å lage trygg mat, men har man små barn som krabber på gulvet må man være mer nøye, spesielt hvis man har kjæledyr.
Svamp i mikroen
Noe så uskyldig som den lille svampen som ligger ved kranen kan være uhyggelig skitten, det kan også selve kjøkkenvasken.
Så for å unngå unødvendige bakterier i maten, bør du passe på at svampen ikke er skitten.
- Plusstid.no tipser om å legge svampen i mikroen i ett minutt, da drepes mange bakterier.
- Du kan også bruke ufortynnet Zalo Antibakteriell, Klorinløsning, eller koking for å drepe bakterier.
- Kjøkkenvasken er et utsatt område, og bør rengjøres ofte.
- På benken kan du gjerne bruke en arbeidstallerken når du lager mat, slik at du kan legge redskaper på den.
Rengjøring av stekeovn og komfyr
Slik gjør du det.
Stekeovn:
- Bland 2 deler flytende såpe og en del vann i en sprayflaske.
- Spray alle flater i stekeovnen.
- Lukk ovnsdøren.
- Sett ovnen på 100–150 grader, og la såpeløsningen virke i 15 minutter.
- Når stekeovnen har kjølt seg ned, tørker du rent med vann og klut.
Komfyr:
- Strø bakepulver på de skitne delene rundt platene.
- Hell deretter på eddik slik at det begynner å boble og frese.
- Tørk av (bruk hansker) når det har sluttet å boble, og skyll av med vann.
Skitten mikrobølgeovn og kjøleskap
Slik rengjør du.
Mikrobølgeovn:
- Saften fra en sitron blandes med vann i en skål og settes i mikrobølgeovnen.
- Kjør på full effekt i noen minutter, og den inngrodde skitten løses opp slik at du kan tørke den av med en klut.
Kjøleskap:
Du bør også rengjøre kjøleskapet grundig med jevne mellomrom, og da særlig grønnsaksskuffen. Det er en versting som ofte er full av bakterier. Gjør du dette én gang i uken kommer du langt i å unngå sopp og bakterier:
- Slå av strømmen og ta alt ut av kjøleskapet.
- Sett temperaturfølsomme matvarer i kjøleposer eller utendørs om vinteren.
- Vask ut av kjøleskapet med lunkent vann og oppvaskmiddel.
- Glem ikke avrenningsområdet som i verste fall er tettet igjen. Rensk det i så fall opp med en bomullspinne, piperenser e.l.
- Hvis du har et muggproblem eller problem med dårlig lukt, tørker du over med en 3-prosent eddiksyreløsning (1/2 dl 24 % eddiksyre + 3,5 dl vatten).
- Slå på strømmen, og sett inn maten når kjøleskapet har blitt kaldt igjen. Ved dårlig lukt hjelper det å sette inn en halv sitron med skjæreflaten opp.
Matoppbevaring
Hold kald mat kald, og varm mat varm.
I tillegg til å holde kjøkkenoverflater og redskaper rene, må man selvsagt ikke glemme maten.
For eksempel er det viktig å alltid vaske frukt og grønnsaker før det spises, for å fjerne rester av jord og smuss i tillegg til bakterier.
Temperaturskifte
Det er veldig lett å glemme at dersom mat som skal være kjølig står ute i romtemperatur over tid, kan bakteriene formere seg raskt. Og omvendt: Kjølevare skal oppbevares kjølig og være så kort tid som mulig i romtemperatur.
Kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere – til enhver tid.
Matrester kan fint puttes i kjøleskapet og spises neste dag. Har du mye mat igjen; fordel det over flere boller/tallerkener, da blir det fortere kaldt. Ikke press maten sammen i kjøleskapet ditt, sørg for at det er luft mellom varene.
Kald luft må sirkulere slik at maten holder riktig temperatur.
(Kilde: Plusstid.no)