Lag kunst av naturen
Klarer du å se hva disse er laget av?
Johannas (16) kunst følges av 40 000 på Instagram.
- Naturen er mitt lerret, sier Johanna Wirażka til Kvinneguiden.
Den polske 16-åringen har fått internasjonal oppmerksomhet med sine vakre, malte høstblader.
Det hele startet egentlig med en høstfest. Johanna skulle bare pynte opp litt og gikk en tur i parken for å finne fargerikt løv. I stedet for å bruke bladene som de var, tok Johanna fram akrylmaling og pensler etter først å ha tørket bladene inni bøker.
Resultatet ble oppsiktsvekkende vakkert. Wirażka fikk blod på tann og fortsatte å eksperimentere med å bruke naturen som lerret.
I begynnelsen gikk det stort sett i fantastiske solnedganger. Nå konsentrerer den selvlærte kunstneren seg helst om å male byer. Store byer. Bittesmå, detaljerte scener fra millionbyer som London og New York males på blader.
- Kombinasjonen av blader med by-motiv understreker kontrasten mellom kultur og natur. Men vi mennesker må ikke glemme at også kulturen er en del av naturen, og den er vi nødt til å ta vare på, understreker 16-åringen.
Naturfotografens råd
Om du ikke har tålmodighet eller evner nok til å følge i Wirażkas fotspor, fortvil ikke. Penselen kan byttes ut med kamera eller mobiltelefonen og dine bilder kan bli fargerike kunstverk.
- Gå bakenfor det opplagte.
Dette er naturfotograf Aina Byes (55) beste råd til Kvinneguidens lesere.
I 25 år har Bye livnært seg av natur- og kulturformidling. Hennes spesialitet er «det stille i bildene». Når naturfotografen råder oss til å gå bak motivet, sikter hun til kunsten å se motivet på en ny måte.
- Bruk mye tid til å lete opp motiv, studer det fra ulike vinkler, fra ulike avstander og på ulike tider på døgnet, tipser Bye.
På bildet av en avblomstret hundekjeks, er det eksempelvis dugget etter høstnatten som gjør susen. Her har Bye latt blomsten være hovedmotiv, i bakgrunnen er det gule blader. Fotografen presiserer at regn, dugg og tåke ofte gir gode effekter:
- Regnvær hører med og gir ofte dype fine farger.
Naturen som lerret
Da en stor kunstnettside viste fram et av Johanna Wirażkas bladmalerier, eksploderte interessen for de unike kunstverkene.
Vips fikk hun over 40.000 følgere på Instagram og ble intervjuet av nettsider som Huffington Post og Upworthy. Nylig åpnet hun utstillingen «Ecoart».
Fremdeles finner hun sine naturlige lerret i parken som ligger nær der hun bor.
«Ikke glem at naturen er din beste venn, så respekter den. Naturen gir deg alt du trenger. Jeg vil vise at du kan leve sammen med naturen», skriver hun på Instagram.
Se naturen på nye måter
Aina Bye deltar i mannens reindrift og tar bilder av store åpne flater, vidder og reinflokker. Dette krever enorm konsentrasjon rundt lys, fokusering, bakgrunn, dybdeskarphet, komposisjon og farger. Hun jobber mye med makrofotografering.
- Makrofotografering er det mest slitsomme av all fotografering, poengterer Bye, som ofte finner seg selv i en nokså krøkkete arbeidsstilling.
Dette er nemlig et av triksene: legg deg ned, still deg på tå, klatre opp i et tre, bestig en varde eller et berg. Plasser deg selv på uvante steder, - og vips; bildet ditt vil få et nytt språk.
Forsøk å tenke nytt. Når du ønsker å ta bilde av et blåbær er kanskje stilken like interessant som selve bæret?
- Blåbærstilkens linjer har alltid fascinert meg, sier Bye.
For henne er blåbærlyngens farger en av høstens flotteste.
Tanker om etterarbeid
Som fotograf har Bye et prinsipp: Å gjengi naturen slik hun opplevde den. Dette betyr at etterarbeid på datamaskina nærmest ikke er lov.
- Å ta i bruk de ferdige filtrene og effektene som finnes er billige triks.
For oss vanlige dødelige kan etterarbeid heldigvis gjøre krøkkete forsøk til noe som ligner kunst.
Kunst som miljøtiltak
Når Johanna Wirażka velger å male på blader i stedet for papir, er dette et aldri så lite miljøtiltak:
- Vi trenger ikke kutte trær for å lage papir av det slik at vi har noe å male på, sier Wirażka.
- Vår klode er i en smertefull tilstand, det er vår plikt å gjøre hva vi kan for å spare på ressursene. Vi må ikke glemme at jorda er vårt hjem og hvis det ikke hadde vært for den, ville vi ikke hatt noe liv.
Selv Johannas bladdekor startet med en fest, har kunsten en dypere mening og hun har en visjon med prosjektet sitt:
- Jeg håper at kunsten min fører til refleksjon og miljøengasjement!
Vil du lese flere lignende saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!