Jobbe i utlandet

«Ung og arbeidsløs? Dra deg ut av landet!»

- Nordmenn er Europas enhjørninger.

KUNDESERVICE: - Jeg hjalp norske kunder over telefonen på dagtid og utforsket barene i Berlin på kveldstid, forteller Mona.
KUNDESERVICE: - Jeg hjalp norske kunder over telefonen på dagtid og utforsket barene i Berlin på kveldstid, forteller Mona. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Mona Torgersen

  • 25 år
  • Bosatt i Berlin
  • Frilansskribent
  • Jobber til daglig som PR-ansvarlig for ShopAlike.no
  • Prøver for tiden å komme seg gjennom en latterlig kvartlivskrise

KOMMENTAR:

Let’s face it: Jobbmarkedet for nyutdannede mennesker i Norge er ikke særlig spenstig. Etter at studiene er ferdige, lærer du fort at bachelorgraden dessverre ikke betaler husleia, og mange jeg kjenner har endt opp med å flytte inn hos foreldrene igjen.

«Midlertidig løsning» er ordene vi bruker, men dagene blir plutselig til måneder, og så sitter du der i enkeltsenga på barnerommet ditt og tviholder i mobilen mens du venter på at den lokale McDonalds-sjappa skal ringe og be deg inn på intervju.

Ta et jobbsøkerkurs

Fraser som «bare møt opp personlig, det gir et godt inntrykk» og «har du vurdert å dra på jobbsøkerkurs?» hjelper fint lite når du nettopp sendte avgårde jobbsøknad nummer tre-og-søtti, - denne måneden.

For problemet er mest sannsynligvis ikke deg. Det spiller ingen rolle om du har en mastergrad i markedsføring hvis alle bedriftene i nærområdet allerede har ansatt en markedsfører med mye mer erfaring. «Sorry darling, it’s not you - it’s me», hilsen det norske jobbmarkedet.

Må ha erfaring

Så hva skal vi gjøre da? Ingen vil ansette deg fordi du mangler erfaring, men du får ingen erfaring fordi ingen vil ansette deg.

Det er en ond sirkel som er vanskelig å bryte, og med mindre du kjenner noen som kjenner noen, så føles det nesten umulig å få foten innenfor døra i norske bedrifter. Men hva med de utenlandske?

Kundeservice

La meg fortelle deg en liten hemmelighet – hver gang du ringer kundeservice og snakker med en norsktalende person, kan du vedde på at vedkommende befinner seg utenfor Norge.

Ni av ti ganger sitter du og prater med en eventyrlysten ung nordmann som fant ut at Norge kunne vente til fordel for Europas storbyer.

Jeg har selv vært der – jeg hjalp norske kunder over telefonen på dagtid og utforsket barene i Berlin på kveldstid. Jeg bor fortsatt i Berlin, men jobber nå som PR-ansvarlig for en shoppingnettside.

Vi er enhjørninger

Bachelorgraden min har ingenting med PR å gjøre, men jeg snakket norsk og var villig til å lære. Arbeidsgiveren min har lett etter en nordmann i ett år før jeg begynte, så en liten bagatell som å ikke ha relevant erfaring eller utdanning var ikke noe problem.

Nordmenn er Europas enhjørninger – vi er så sjeldne at utenlandske bedrifter er villige til å gi deg en grundig opplæring om du bare snakker språket.

Skyte gullfuglen

Denne jobberfaringen er gull verdt, for ikke å snakke om at jeg elsker jobben min og byen jeg bor i. For litt over ett år siden satt jeg på en enkeltseng i et barnerom hos familien min i Norge, lei av jobbsøking uten resultater og med svinnende håp for egen fremtid.

På nattbordet ved siden av senga lå en boks med lykkepiller jeg hadde fått av fastlegen i et forsøk på å ikke lenger være deprimert.

Nå er lykkepillene for lengst kastet i søpla, jeg har en lærerik jobb i et internasjonalt selskap, og jeg har et gullkorn på CVen.

Så kjære frustrerte abonnent på stillingsannonsene på Finn, ta mitt råd: Dra deg ut av Norge! Det er i Europa du skyter gullfuglen.

 

Vil du lese flere kommentarer fra bra damer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2016, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også