Kvinner i treningstøy
Når ble kleskoder en del av treningskulturen vår?
SATS sine «trivselsregler» minner mer om kleskode-tvang, mener Eline (24).
Eline Wærp (24 år)
- Eline er én av finalistene i Kvinneguidens store skrivekonkurranse.
- Oppvokst og for tiden bosatt i Tromsø.
- Master i statsvitenskap og internasjonale relasjoner fra Universitetet i Amsterdam.
- Ansvarlig for sosiale medier i Hollaback! Amsterdam.
- Liker å trene både innendørs og utendørs.
- Glad i å reise, lese skjønnlitteratur, møte nye mennesker og kulturer.
- Er feminist og veldig engasjer i likestillingsspørsmål.
KOMMENTAR:
Her om dagen var jeg innom mitt gamle treningssenter Sats Langnes, etter et lengre utenlandsopphold.
Som vanlig tenkte jeg lite over hva jeg hadde på meg, da jeg tross alt bare skulle trene. Senteret så ganske likt ut, og jeg fikk en god følelse av kjennskap og trygghet.
Klesforbud
Da jeg kom inn i garderoben derimot, ventet et syn jeg ikke hadde trodd jeg skulle se i «kjære, gamle Norge».
Plakaten, som nesten gjerne like godt kunne sagt «se opp kvinner, dette får dere IKKE lov å ha på dere!», hadde bilder av hva Sats mener er «akseptabelt» treningstøy blant deres kvinnelige medlemmer, og oppfordret til å dekke til lår, skuldre, utringing og rygg.
Ifølge et av Norges største treningssenter, er det visst ikke greit for kvinner å ha på seg shorts med snitt i hvis man også har en topp på som viser litt utringning eller skuldre.
Du kan heller ikke ha en tettsittende shorts, i hvert fall ikke hvis treningstoppen din er litt løs eller åpen og viser deler av siden din.
Gud forby at huden din skal få puste, når du trener!
Guttene derimot, de må tydeligvis kun styre unna å trene uten overdel.
Hvem sjeneres?
Det første som slo meg, foruten at et av landets ledende treningssenter har tatt på seg ansvaret for å bestemme hva som er «sjenerende» eller «støtende» bekledning, er at forskjellene mellom disse antrekkene er minimale.
Hvor «støtende» er det hvis shortsen min sitter litt trangere enn hun ved siden av meg sin? Hvor «sjenerende» er det hvis venninnen min sin topp henger litt når hun bøyer seg ned for å gjøre push-ups? Og er det hennes feil at den gjør det?
Artikkelen fortsetter under bildet
Push-up i prøverommet
Hva skal hun gjøre; kun kjøpe t-skjorter? Ta push-ups i prøverommet for å se om treningsklærne hennes er i overensstemmelse med Sats sine kleskoder?
Og hvem er det disse korte shortsene og «avslørende» toppene er sjenerende for? Menn? Er det så distraherende å se en svett jente løpe på tredemølla eller gjøre benkpress i shorts og singlet at de må forbys?
Skambelegger kvinnekroppen
Nylig var det en artikkel i Aftenposten om at de store kleskjedene som H&M opplever større etterspørsel etter badetøy for små barn ned i 2-5 års alderen. Et intervju med en pappa avslørte at han synes det var «kleint» hvis barna skulle gå nakne rundt på stranda. Han spesifiserte ikke hvem det ville være mest kleint for, han, barna, eller andre badegjester.
Denne våren har vi også lest om 16 år gamle jenter i USA og Canada som blir sendt hjem fra skolen fordi de hadde på seg topper som ikke hadde tykke nok stropper, bukser med for mange hull i, kjoler som viser for mye hud, skjørt som er for korte, eller topper som tydeligvis ligner på sports BHer.
Men det er i Nord-Amerika, tenker vi.
Samtidig har avisene i Europa skrevet om et økende forbud av bruk av religiøse plagg i det offentlige rom, spesielt rettet mot muslimske kvinner og hijab, burka eller niqab. Senest ut var «liberale» Nederland med et lovforslag som vil bøtelegge muslimske kvinner som dekker til ansiktet sitt på offentlig transport, blant annet.
Ikke politisk korrekt
Nei vent nå litt, det er ikke helt politisk korrekt. Lovforslaget er selvfølgelig kjønnsnøytralt. Men muslimske menn bruker jo ikke hodeplagg, så da er det jo greit for dem.
Hva er det sammenlagte budskapet her - ikke dekk til ansiktet i offentlighet, men for gudskjelov ikke vis for mye hud heller!
Burde vi ikke heller la kvinner og menn (og barn!) ha på seg det de vil, enten de er på stranden, treningssenteret eller bussen? Hvorfor skal vi regulere, kriminalisere og skambelegge kroppene våre?
Og for å komme tilbake til hovedsaken her; hvilken rett har Sats til å kreve at medlemmene deres skal dekke seg til, når de trener? Når ble kleskoder en del av treningskulturen vår?
Treningen er viktigst
Er ikke poenget med treningstøy nettopp at de skal sitte løst og ledig? At når du er på en spinningstime og instruktøren skrur opp musikken før siste pulsstopp, at du skal svette som en gris, men ikke bry deg om det, for det er jo treningseffekten du er der for?
Er dette beskjeden dere vil gi til den yngre generasjonen, Sats Elixia, at de bør skamme seg over kroppen sin, og gjøre sitt ytterste for å skjule den fra andre?
Som en overordnet rollemodell for sunnhet og friske kropper, virker det litt mot sin hensikt, for å være helt ærlig.
Kvinneguidens skrivekonkurranse
- Dette er én av finalistene i Kvinneguidens skrivekonkurranse.
- Alle kommentarer som blir publisert blir honorert. Den beste kommentaren vinner i tillegg en Ipad Air.
- Vil du også skrive for oss? Her er infoen du trenger.
Sats Elixia svarer:
Det har vært vanskelig å få tak i nøkkelpersoner ved Sats Elixia grunnet ferie, men Country Manager og pressekontakt, Bjørn Maaseide svarer kort og generelt via epost:
- På Sats og Elixia skal folk ha på seg rent treningstøy og ellers følger vi vel bare normen for hva som er normalt å ha på seg når man trener.
Vil du lese flere interessante kommentarsaker? Følg Kvinneguiden på Facebook.