Jenter og tech

- Studerer du dette nå, kan du jobbe med akkurat det du vil senere

Isabelle var godt oppe i tjueårene før hun fant sin lidenskap.

FRAMTIDA: - Vi vet ikke hvordan verden vil se ut om ti år eller hvordan vi som mennesker vil endre oss, men vi vet at teknologi kommer til å være den avgjørende faktoren, skriver Isabelle.
FRAMTIDA: - Vi vet ikke hvordan verden vil se ut om ti år eller hvordan vi som mennesker vil endre oss, men vi vet at teknologi kommer til å være den avgjørende faktoren, skriver Isabelle. Foto: FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Isabelle Ringnes (26)

  • Har en bachelor fra BI i Økonomi og Ledelse og har studert Master i Media Management ved The New School i New York.
  • Er gründer i TENK- Tech-nettverket for kvinner.
  • Flyttet nylig hjem fra New York etter fire år. Digital leder i kampanjen #hunspanderer.
  • Har spesialisert seg i User Experience og Product Management.
  • Spaltist for Kvinneguiden.

KOMMENTAR:

I likhet med mange som er i ferd med å fullføre videregående i år, ante jeg ikke hva i all verden jeg skulle bli når jeg ble stor. Så jeg tok den enkle utveien og hørte på mine foreldre; «begynn på BI og studer økonomi. Da kan du jobbe med alt.» Jeg gjorde som jeg ble fortalt, og gikk rett inn i et studie uten klare mål, motivasjon eller retning. Det resulterte, ikke overraskende, i en utfordrende og lite inspirerende bachelorgrad i økonomi og ledelse.

Siden har jeg vært på en variert reise i jakten på lidenskapen. Jeg har studert og jobbet med skuespill, ernæring og helse, psykologi, personlig trening, journalistikk, mote, sosiale medier, kampanjer og event.

Det var ikke før jeg begynte på masteren i Media Management i New York at jeg endelig fant min soleklare lidenskap. Teknologi.

Så hvorfor er jeg, med en så variert bakgrunn, så ivrig på å få flere jenter til å studere teknologi?

Føler meg eldgammel

Til tross for mine 27 år, så føler jeg meg eldgammel i sammenligning med dagens ungdommer. Da jeg var 17 år i 2006 så hadde vi ikke iPhone eller Facebook. Folk satt ikke på trikken med hodet begravet i telefonen. Jeg visste ikke alt om naboens ferie fra Facebookprofilen deres til tross for at jeg aldri hadde snakket med dem personlig før.

I gamle dager

Vi kjøpte bøker, vi brukte printere og vi tok notater på penn og papir. Vi dro inn til fastlandet og lånte hotell-pc’er om vi skulle sjekke internett i sommerferien. Vi kjøpte papiraviser for å sjekke at verden fortsatt gikk rundt.

Vi omadresserte posten i ferier. Vi handlet fra H&M papirkatalog. Vi ringte hverandre når vi skulle snakke, hvilket vi forsåvidt gjorde mye oftere fordi vi ikke ante hva noen andre drev med.

Alt dette er for de fleste utenkelig, eller i det minste ansett som svært kronglete, i dag.

I dag pugger vi ikke, vi bruker google. Vi ringer ikke for å lage avtaler, vi booker alt via nettet. Vi bestiller mat, reiser, biler, klær og hjelp via noen få klikk i en app. Vi er konstant tilgjengelige via smarttelefoner og på sosiale medier. Anonymitet er blitt tilnærmet umulig.

Bare å sitte og skrive dette får meg til å føle meg gammel.

Høy fart

Jeg skriver dette for å illustrere den vanvittige farten teknologien har utviklet seg. Og den kommer ikke til å sakte ned. Vi kommer til å fortsette å se en eksponensiell utvikling i tiden fremover. En utvikling som kommer til å påvirke oss alle og fortsette å endre hvordan vi lever, jobber og forholder oss til hverandre.

Om man skulle beskrevet denne hverdagen for 10 år siden, ville den vært umulig å forestille seg i praksis. Og dette er poenget mitt. Om jeg maler et bilde av hvordan verden kommer til å se ut om ti år, så er det tilnærmet umulig, simpelthen fordi det er opp til oss å utvikle den. Vi vet ikke hvordan verden vil se ut om ti år eller hvordan vi som mennesker vil endre oss, men vi vet at teknologi kommer til å være den avgjørende faktoren.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Åpne dører

Velger du å studere teknologi, nå så kommer det til å åpnes dører innenfor alle bransjer du kan tenke deg. Hadde jeg lært meg å kode fra barndommen av, hadde jeg kunnet bygge alle de ideene jeg sitter inne med selv. For en vanvittig følelse!

Om det er en ting jeg skulle gjort annerledes i livet, så ville det ha vært å studere teknologi på et mer avansert nivå mye tidligere.

Vi står i et avgjørende tiår der alle bransjer og industrier enten vil blomstre som et resultat av de utnytter mulighetene teknologien byr på, eller visne fordi de ikke klarer å møte utfordringene den byr på.

Trenger flere ingeniører

Ferske tall fra IKT Norge anslår at vi vil trenge 12 000 flere ingeniører innen de neste ti årene. Vi trenger mange, både gutter og jenter. Men hvorfor er jeg så opptatt av å få akkurat du som er jente til å studere tech?

Vel, det er ingen hemmelighet at dette i dag er en svært mannsdominert bransje. Samtidig er mangfold avgjørende i produktutvikling. Det finnes en rekke eksempler på selskap som har feilet på grunn av homogene produktutvklingsteam. For eksempel kunne ikke den aller første stemmegjenkjennelses teknologien kjenne igjen kvinnelig stemmer. Tenk om det fremdeles var slik at iPhone-Siri bare tok ordre fra menn?

Et mer tragisk eksempel er utviklingen av airbags. Langt flere kvinner og barn ble drept i ulykker de første årene fordi teknologien aldri hadde blitt testet på annet enn menn.

Helseapp uten syklus

Vi trenger ikke å gå så langt tilbake i tid for å finne andre gode eksempler; da Apple i fjor lanserte iPhone 6, hadde de bygget inn «Health Kit”», en helseapp som praktisk talt måler alt i kroppen; fettprosent, daglige steg, kalorier, søvn og en rekke kroniske sykdommer. De hadde derimot ikke vurdert å måle en av de mest fundamentale funksjonene som 50 prosent av verdens befolkning har til felles hver måned; nemlig menstruasjonssyklusen.

Alt blir teknologi

Teknologi kommer til å være ryggraden i alt vi driver med i fremtiden. Fremtiden kommer til å bestå av fullstendige nettverk med internetttilkoblede ting - alt fra kjøleskap, garasjer, biler, lys, tannbørster, låser og vinduer kommer til å styres via en app, eller helt automatisk.

Disse mulighetene er det viktig, og enda riktigere, fantastisk gøy, å gripe. Vi jenter må i bresjen og være med å sette spor i verden.

Dere er den første generasjonen som har vokst opp med tech som morsmål. Dere besitter allerede ubevisst helt unike egenskaper som deres foreldre og til dels min egen generasjon bare kan drømme om. Dere har alle muligheter til å gripe sjansen nå. Til å sette preg på bransjene dere vil jobbe i, til å forme Norge, setter spor på verden og skape noe som gjør hverdagen til mennesker du bryr deg om enda bedre.

Jenter og tech

Vi vil se enorme forskjeller innen store viktige samfunnsområder som helse, utdanning, klima, landbruk. Men også i konvensjonelle næringer som mote, skjønnhet, media, reklame, underholdning, juss og reiseliv vil teknologiske ferdigheter være høyt etterspurt.

Studerer du teknologi nå, tør jeg påstå at du kan jobbe med akkurat det du vil senere. Så jeg håper at når dere nå står ovenfor høstens store studievalg, stiller dere dere selv følgende spørsmål: Vil jeg nøye meg med å være en bruker av dagens digitale tjenester, eller vil jeg være med å skape morgendagens digitale tjenester?

Trust me, tech er rett! Lykke til!

Vil du lese flere kommentarer fra bra damer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!