Hets mot kvinner

"Kan vi ikke bare bli enige om at hets og nedlatende sjargong mot kvinner ikke er greit?"

Hverken i garderoben eller andre steder?

GARDEROBE:-Kan vi ikke bare bli enige om at hets og nedlatende sjargong mot kvinner ikke er greit, hverken i garderoben eller andre steder? spør Gry Larsen.
GARDEROBE:-Kan vi ikke bare bli enige om at hets og nedlatende sjargong mot kvinner ikke er greit, hverken i garderoben eller andre steder? spør Gry Larsen.
Sist oppdatert

Gry Larsen (41)

  • Bosatt i Oslo
  • Tidligere leder i AUF, politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre 2005 til 2009, utnevnt til statssekretær i utenriksdepartementet fra 2009 – 2013.
  • Jobber nå som generalsekretær i bistandsorganisasjonen CARE Norge.
  • CARE kjemper for fattige kvinners rettigheter og driver langsiktig utviklings- og nødhjelpsarbeid i blant annet Afghanistan, Myanmar, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Mali, Niger, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania og Uganda.

KOMMENTAR:

For ett år siden jobbet vi i CARE intenst med vår nye kampanjefilm. Den skulle lanseres 25. november i forbindelse med den internasjonale 16-dagerkampanjen som retter søkelyset på vold mot kvinner. Vi ønsket en film som formidlet hvordan ord som altfor ofte brukes om jenter og kvinner, er med på å spre og normalisere skadelige holdninger.

Vi ønsket en film som henvendte seg til menn med budskap om betydningen av at menn er gode forbilder. Sammen med gode hjelpere ble resultatet #kjærepappa – eller #deardaddy som den engelske versjonen heter.

Langvarig

I nesten ett år har denne filmen blitt delt og spredd langt utover Norges grenser. Det finnes nå en norsk, svensk, engelsk, fransk, tysk, spansk versjon. For en måned siden kom den også på mandarin. Til sammen er den sett over 250 millioner ganger.

Kampanjen skulle vare i 16 dager, men filmen fortsetter å bli spredd, delt og kommentert.

Vi hadde aldri trodd at den skulle engasjere så mange. Det har den gjort fordi temaet og budskapet er noe alle kan kjenne seg igjen i, og filmen skapte derfor mye debatt hvor både kvinner og menn over hele verden deltok.

Garderobe-prat

Én scene i filmen viser noen unge gutter i en garderobe som forteller kvinnenedlatende vitser til hverandre. Akkurat denne scenen har jeg tenkt mye på i løpet av den siste ukens debatt om kvinnehets og ikke minst avsløringen om Donald Trumps uttalelser til en TV-journalist har rast. For i sitt forsvar har Trump kalt uttalelsene såkalt «locker-room banter», altså garderobeprat. Da er det vel kanskje ikke så farlig, da?

Forklaringene fra Trump etter avsløringen bekrefter at han ikke ser hvor farlig dette er. Han skryter av seksuelt misbruk – ja, det er faktisk det han gjør når han mener at en mann i hans posisjon kan gjøre hva som helst med kvinner.

I tillegg forsøker han også å legitimere sine egne holdninger og handlinger ved å spille manne-kortet: Dette er jo noe som alle gutter gjør. Det er bare sånn gutter er. Er ikke det greit da? Jazze litt med gutta, liksom.

Fra holdning til handling

Nei, det er ikke greit. Snakk former holdninger, og holdninger former handlinger. Selv om holdninger ikke er handlinger, så kan de være med på å føre til handlinger.

Når en gutt hører at en mann som han ser opp til, spøker om seksuelle overgrep, vil guttens kvinnesyn påvirkes. Når gutten senere er på fest, kan grensene være utydelig.  I «kjærepappa»-filmen sier den kvinnelige fortellerstemmen følgende om garderobescenen: «Guttene oppdratt med disse holdningene, blir mitt problem.»

Det er det som er essensen: Vi kan ikke ha et samfunn der det er greit at nedlatende sjargong og hets av kvinner er greit. Det er ikke greit at vi stilltiende godtar en kultur der dette får lov til å bre om seg.

Kan vi ikke bare bli enige om at hets og nedlatende sjargong mot kvinner ikke er greit, hverken i garderoben eller andre steder? Punktum. Er det så innmari vanskelig?

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også