Alkohol i svangerskapet
Vet du hvor lite vin som skal til for å skade fosteret?
Mindre enn mange tror, skriver Mina Gerhardsen.
Mina Gerhardsen
- 40 år
- Bor i Oslo
- Utdannet pedagog og samfunnsgeograf. Har vært journalist og politiker.
- Jobber som generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan.
KOMMENTAR:
I boka «Helselære for gravide og mødre» tar Jørgen Løvset til orde for at gravide godt kan drikke litt vin: «Nytt i moderate mengder synes det ikke å skade». (Bekymringen ved inntaket handler faktisk ikke om babyen der inne, men at «magesekken er nokså ømfintlig i graviditeten»!)
Mens alkohol altså er greit «i små mengder og bare ved særlige anledninger», er det noe helt annet som utløser de sterke advarslene i boken: «Slikkerier bør absolutt unngås». Det kan nemlig ta bort appetitten fra nødvendig kost!
«Det gikk jo helt fint»
Siden Løvsets bok om helselære utkom i revidert utgave i 1966 har det skjedd en del med helserådene. Det er en bred sosial aksept for at den gravide kan spise for to fra dag én, mens helserådene er endret til avhold hele veien, helst fra før man prøver å bli gravid.
Men selv om helserådet er klart, er det fortsatt mange som praktiserer Løvsets versjon om litt nå og da. Og noen enda mer og litt oftere. Hele 40 prosent av vordende mødre drikker fortsatt noe i løpet av svangerskapet. Dette til tross for at forskningen viser at babyen i magen får samme promille som mor, men har en kropp som tåler den mye dårligere.
Plakatene fra Helsedirektoratet om alkoholfritt svangerskap fortrenges av «svigerinneforskning» om kjente som tok seg et glass eller to iblant og «det gikk helt fint». Og på amerikansk film feires jo gjerne graviditet med champagne - også av den gravide. Så hvor farlig kan det egentlig være? Om ikke det er nok, bare se til Frankrike. Det fødes jo friske barn der, selv om de drikker vin når de er gravide!
Jeg har møtt på alle disse argumentene i samtaler om temaet. Inkludert det med Frankrike. Men også der er altså anbefalingen totalavhold, og vinflaskene er til og med merket med en gravid dame med kryss over, som en påminnelse om dette.
1000 barn i året
Rådet om å avstå fra alkohol i de månedene man er gravid, kom etter at man fikk diagnosen føtalt alkoholsyndrom - FAS. Dette er et syndrom som gir et veldig spesielt utseende på barnet og store fysiske og mentale skader på praktisk talt alle funksjoner i kroppen og hjernen.
I Norge fødes det om lag 60 barn i året med FAS. Mens FAS er den mest alvorlige diagnosen, er det en rekke andre symptomer knyttet til mors alkoholbruk i svangerskapet. Dette går under betegnelsen FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorders), og omfatter ulike skader som følger alkoholpåvirkning under fosterstadiet, fra hyperaktivitet og ADHD til skader på hjernen som gjør det vanskelig å konsentrere seg, utføre oppgaver effektivt eller impulskontroll.
Fordi babyer, som andre mennesker, har ulikt toleransenivå, vil ikke samme alkoholinntak gi samme skade eller skadenivå. Anslag tilsier at det fødes om lag 1000 barn i året med alkoholskader. Dette er skader som kan gjøre at barnet vil trenge oppfølging og tilrettelegging resten av livet.
Får ikke tak i alkoholbabyene
Det er vanskelig å si hva som er det reelle tallet på alkoholskadde barn. Uten FAS-utseendet er det vanskelig å sette diagnosen, særlig om mor skjuler sin alkoholbruk for helsepersonalet som følger svangerskap og fødsel. Noe som er ganske vanlig.
Dette er den store bekymringen for de som jobber med barn og rus. Som hos Ullevål team ved Oslo Universitetssykehus, der de følger opp mødre som ruser seg eller har andre forhold som gjør svangerskapet risikofylt. De møter mammaene som er i LAR-programmet og de som er innlagt for å bli rusfrie før fødsel, men ser bekymringsfullt få av mødrene som drikker for mye. Mens det meldes inn 40-50 svangerskap på narkotika eller LAR i året, får de kun 8-10 alkoholbabyer, på tross av den voldsomme forskjellen i antall som bruker narkotika og antall som drikker alkohol.
Uten diagnose knyttet til alkohol vil disse barna ofte ikke få rett oppfølging, og skadene de er født med, kan bli enda mer krevende enn de ville vært med riktig tilrettelegging.
Følsomt
Alkohol og svangerskap er et følsomt tema. Fastleger og jordmødre som har som oppgave å snakke om dette, velger ofte å la være. Det bør de tørre.
Som hovedregel kan alkohol skade fosteret i alle faser av svangerskapet, og er den vanligste kjente årsak til psykisk utviklingshemming i den vestlige verden. Den ukomfortable samtalen kan være med å hindre eller redusere skade.
Ubehagelig samtale
Også for oss andre kan det være ubehagelig å diskutere dette. Det er veldig personlig og kan lett oppleves som fordømmende eller anklagende. Mangel på kunnskap om alvoret er nok en viktig medvirkende årsak til at vi heller lar det gå.
Selv har jeg jobbet med ruspolitikk i to år nå - og jeg ble ganske sjokkert da jeg etter å ha kommet inn i feltet lærte at det er bedre for babyen om mor bruker heroin enn at hun drikker. Uten at det er ment som et forsvar for heroin i svangerskapet, så er ødeleggelsene så enormt mye større ved alkoholbruk. Men det er noe jeg sjelden tør å si. Det høres så voldsomt ut, og bryter med den ganske utbredte holdningen om at litt alkohol er greit.
Men det er det altså ikke. Løvset tar feil. Det skader. Og nå vet vi det. Den kunnskapen bør være nok til å overvinne ubehaget ved å ta opp temaet.
Kanskje kan den dårlige stemningen dempes noe ved å tilby slikkerier, det er nemlig ikke så farlig som i 1966.
Vil du lese flere kommentarer fra bra damer? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.