Kvinners aktivisme mot ny våpenlov i USA
Derfor går studentene med en dildo i sekken
Kreativ protest for viktig budskap.
Da guvernøren i Texas, Gregg Abbott, signerte en lov som slår fast at studenter kan ha med seg våpen på skolen - så lenge det er tildekket - reagerte Jessica Jin med avsky. Det er nemlig strenge regler for hva slags "sømmelig adferd" elevene kan utvise på skolen.
Høsten 2015 opprettet Jin derfor en protestaksjon, og hun har tatt i bruk kreative metoder for å fremme sitt budskap.
«Du vil få bot for å ta med en dildo på skolen før du havner i trøbbel for å ta med deg en pistol», skriver Jin på arrangementsiden til aksjonen hun har laget «Campus (DILDO) Carry».
I løpet av august 2016 planlegger hun og de andre demonstrantene å feste «gigantiske, dinglende dildoer» til sekkene sine. Det vekker oppsikt internasjonalt.
- Denne protesten tar så mange ting på kornet. Den viser både den juridiske og den kulturelle dobbeltmoral som foregår, sier Leif Magne Lervik, som skriver doktorgrad om våpenkultur i USA.
Kan ha med pistol i klasserommet
Målet til Jin og medaksjonistene hennes er å skape oppmerksomhet rundt lovene. Universitetet i Texas forbyr tekst, bilder eller oppførsel som kan karakteriseres som «obskøn».
Den nye våpenloven S. B. 11 trådte i kraft 1. august 2016, og tillater personer med våpenlisens å bære med seg håndholdte våpen på universitetområdet.
Dette mener demonstrantene er latterlig.
«Staten Texas har bestemt at det ikke er ekkelt i det hele tatt å godkjenne dødelige, tildekkede våpen i klasserommet. Likevel har man strenge regler for å uttrykke seg seksuelt, for å beskytte vår uskyld», står det videre på Facebook-siden til protestaksjonen.
De skriver lett sarkastisk at dildoer er «omtrent like effektive til å beskytte oss mot sosiopater, og mye tryggere å leke med.
Annen våpenkultur
Lervik understreker at våpenkulturen i USA er en helt annen enn den norske. Han viser til National Rifle Associaton's argumentasjon om at jo flere fornuftige folk som har pistol, jo vanskeligere blir det å gjennomføre angrep.
Det har vært eksempler på skyteepisoder der studenter tidlig har grepet inn og forhindret at noe verre kunne skje.
Han er derfor spent på om demonstrantene klarer å holde trykket oppe. Han forteller at det i hovedsak er våpentilhengere som har fått definere debatten til nå.
- Jessica Jin tar nye virkemidler i bruk, som både har mer enn et snev av humor og som tar med alvoret som ligger bak. Det er et veldig billedsterkt uttrykk. Rosa dildoer festet til hofta? Helt suverent!
- Den knytter debatten til noe som er vanskelig for staute, konservative karer å forholde seg til. Derfor er det spennende å se om det kun blir en visuell morsomhet eller en langvarig protest som viser situasjonen i dagens Texas.
Skal se merkelig ut
I utgangspunktet valgte Jin å demonstrere med dildo fordi det ville se komisk ut.
Etterhvert som aksjonen har blitt mer kjent har den imidlertid også fått en ny dimensjon, nemlig å starte en diskusjon om hva som er obskønt.
Kvinneguiden har forsøkt å komme i kontakt med Jessica Jin, for å få en kommentar til denne saken uten å lykkes, men til avisen Houston Chronicle sier Jin:
- Jeg vil at denne spredningen av dildoer kan gi et bilde av hvordan det ville vært hvis alle hadde med seg våpen. Det skal se merkelig ut. Det er poenget med aksjonen. Dette er USA: hvis pistoler og blodbad ikke kan vekke folk, kan kanskje en offentlig feiring av seksualitet gjøre biffen. Vi trenger mange dildoer.
Så langt har 8600 mennesker skrevet på Facebook at de vil delta i aksjonen.
Lervik er selv lærer på videregående skole. Han syns den nye loven er «absurd».
- Tenk deg selv at du sitter i et auditorium uten å ane om nabostudenten har en .44 magnum på innerlomma. For noen representerer dette trygghet, men for de fleste er det en trussel. Man kan jo bare tenke seg ulykkene som kan skje fordi mange ikke har nok trening med pistol.
Sa opp jobben
The Guardian skriver at private universiteter har muligheten til å ignorere den nye loven, mens offentlige universiteter kun får noe frihet til å gjøre deler av universitetsområdet våpenfrie.
Økonomiprofessor Daniel Hamermesh har derfor sagt opp jobben ved University of Texas. I et brev rektoren skriver han at han ikke lenger føler seg trygg som foreleser for grupper med flere hundre studenter av gangen.
- Noen lovspriser denne nye loven, andre ser den som en trussel. Det er verdt å merke seg at universitetsledere og professorer i hovedsak er negative, og at det særlig er republikanske delstadspolitikere som pusher disse lovene frem. Det er en kamp mellom ulike grupperinger, og de er steilere nå enn noensinne, sier Lervik.
Loven har generelt fått mye oppmerksomhet. Tidligere denne måneden ble ti mennesker skutt og drept på Umpqua College i Oregon. Et par dager senere ble nok en person skutt og drept, på Northern Arizona University. Lervik er spent på fortsettelsen.
- Etter skytingen i Oregon så vi president Barack Obama være frustrert og ordentlig fortvilet. Nå tar disse demonstrantene i bruk nye virkemidler. Det kan være begynnelsen på at man tar konflikten ut av de godt opptråkkede stiene og finner nye arenaer for den.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 14/10 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.