Tegneserie om å være ung og transseksuell
Kylie (25) født i feil kropp
Nå gjør hun suksess med tegneserier om veien fra mann til kvinne.
Kylie Summers (25)
- Transperson, ble født som mann og er i ferd med å endres fysisk til kvinne.
- Bor i USA.
- Står bak tumblr-bloggen TransGirlNextDoor
- De fleste transpersonene jeg hadde lest om i media visste at de var trans fra de var små. Selv var jeg 23 år før jeg fant ut at jeg var ment til å leve som jente. Jeg begynte å lage tegneseriene fordi jeg plutselig opplevde masse nye ting og følelser, og jeg tenkte at det hadde vært gøy å skrive om og tegne dem, forteller Kylie Wu (25) til Kvinneguiden.
Kylie står bak den populære tumblr-bloggen TransGirlNextDoor (TGND), hvor hun legger ut tegneseriestriper hun lager om overgangen til å bli transkvinne. Den har vokst i popularitet og fått rosende omtale både på MTV og på Advocate.com. I sommer kåret nettstedet Elite Daily tegneserieskaperen til en av de 10 viktigste som gjør en forskjell for transkjønnede.
"Tegneseriene hennes bidrar til å normalisere det å være trans, og minner oss om at vi er mer like enn vi er ulike," skriver nettstedet.
Selv om en holdningsundersøkelse fra Universitetet i Bergen (UNI-Helse 2013) viser at flertallet er positivt innstilt til transpersoner, så har likevel flere fordommer ovenfor transpersoner, enn ovenfor homofile og lesbiske. Det ønsker Kylie å gjøre noe med.
Tegneserier og livet som trans
- Jeg kom ut av skapet overfor meg selv når jeg var 23, men har alltid vært litt keitete og ubekvem, noe jeg trodde bare var en del av personligheten min. Etter at jeg begynte med overgangen til å bli kvinne tenkte jeg bare, «Åhh...dette er jo bare en annen form for ubekvemhet», forteller Kylie.
Hun begynte overgangen til kvinne da hun var 23 år, like etter hun fant ut sin ekte identitet. Samtidig startet hun tumblr-bloggen.
Der skriver og tegner hun om alt fra morsomme opplevelser til synspunktene på hårstrikker og klær.
Populære striper
En av hennes mest populære tegneseriestriper er den om hvordan hun oppdaget at andre kvinner også lager rare lyder på do.
- Jeg tror stripene som blir mest populære er de som folk syns er morsomme eller sanne i forhold til egne opplevelser.
Transgirl Next Door har fått positive reaksjoner fra folk over hele verden, og Kylie forteller at hun stadig vekk får meldinger fra folk som forteller om sine overganger, vanskeligheter, og tøffe eller morsomme opplevelser.
Hun har også fått støtte fra vennene sine. Nær familie har brukt litt lenger tid.
- Foreldrene mine støttet meg ikke i det hele tatt i begynnelsen, men nå er de mye mer aksepterende.
Artikkelen fortsetter under tegneserien.
Fokus på kvinners utseende
Å bli kvinne fullt og helt har ikke bare vært lett. Selv ting Kylie trodde skulle gå helt greit.
Transperson
- Personer hvis utseende eller identitet uttrykker et annet kjønn enn det som ble registrert for dem ved fødsel.
- ’Transperson’ er et samlenavn som inkluderer blant annet transvestitter og transseksuelle. Trans handler om kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, ikke om seksualitet.
- Det er individuelt i hvilken grad transpersoner ønsker behandling for å få kroppen mer i samsvar med kjønnsidentiteten.
- Ikke alle med diagnosen transseksualisme er komfortable med å innlemmes i paraplyen ‘transperson’ og vil tituleres i henhold til det kjønnet de er etter behandling.
Kilde: Skeivungdom.no
- Jeg trodde at det å ha på seg bh hele dagen skulle være lett, men jeg tok feil...veldig feil.
- Og sminke har jeg fortsatt ikke peiling på! Jeg tenkte vel også at jeg kom til å ha større pupper innen nå, men alt som øker er vekta mi. Med mer østrogen i kroppen er det dessuten overraskende lett å legge på seg.
Som en person som har opplevd livet som begge kjønn, har Kylie en god forutsetning for å analysere positive og negative sidene ved det å være kvinne. Hun synes samfunnets vektlegging av kvinners utseende er en av de mer negative sidene.
- Samfunnet legger så mye mer vekt på hvordan en kvinne skal se ut i forhold til menn. Jeg så en gang en reklame for leppestift på legekontoret, og den handlet kort og godt om at «Hey, leppene dine eldes fortere enn resten av ansiktet ditt, så du burde kjøpe leppestiften vår.» Jeg mener... kom igjen: Tror du noen hadde laget en liknende reklame for menn?
Klesgleder og - utfordringer
Kvinneklær er både en glede og en utfordring.
- Det er superkult at vi har alle disse forskjellige stilene og kolleksjonene og fargene, men på den annen siden blir jeg helt «Ehhh hvordan har jeg på meg denne? Denne her er gjennomsiktig?!?! Hva er dette?»
Hun synes det var lettere å kle på seg som gutt, fordi folk ikke brydde seg om de så henne i de samme klærne to dager på rad.
Det Kylie synes er mest positivt, er opplevelsen av hvordan hun som kvinne kan uttrykke følelsene sine.
- Å gråte er en fantastisk følelse!
- Gutter dømmes for det, noe som er teit for har du ikke sett animasjonsfilmen Innsiden ut? Sorg er en veldig viktig del av livene våre! Det er fint å kunne uttrykke det uten å driti ut eller bli bedømt for det.
Snev forståelse for transpersoner
- Hovedutfordringen de fleste transpersonene møter i dagens samfunn er å få tilpasset behandlingstilbud som er tilpasset ønskene og behovene transpersonene har. Rikshospitalet har i praksis monopol på å sette diagnoser som gir rett til behandling, og fagfolkene der har en ganske snever forståelse av hva det vil si å være trans. Dette innebærer at mange som trenger hjelp får avslag, sier Stein Wolff Frydenlund (58), leder for det transpolitiske utvalget i LLH, til Kvinneguiden.
Ira Haraldsen er avdelingsleder på avdeling for nevropsykiatri og psykosomatisk medisin på Oslo Universitetssykehus, som Rikshospitalet nå heter.
- Avdelingen følger retningslinjene til Verdenshelseorganisasjon. Vi forholder oss altså kun til de som trenger medisinske tiltak grunnet en diagnose, sier Ira Haraldsen til Kvinneguiden.
- Vi medisinerer ikke til menneskers selvopplevelse av hvordan de ønsker å definere seg eller leve. Hvis en pasient forteller oss at hun er en mann, men ser ut som en kvinne, så respekterer vi selvfølgelig personen for den den er. Som samfunn ønsker jeg at vi skal være tolerante og prinsipielt aksepterende. Men vi kan ikke tilby pasienten behandling dekket av det offentlige uten at det foreligger en medisinsk indikasjon, sier hun til Kvinneguiden.
Avdelingslederen forklarer at en liten undergruppe kan defineres som transseksualisme og at disse kan få dekket behandling. Haraldsen og kollegaene har rundt 40 slike pasienter i året.
Kan føre til mer inkludering og respekt
- Å komme ut ovenfor familie, på skolen og på fritiden kan også være en stor utfordring, ofte fordi mange har lite kunnskap om transpersoner, forteller Stein.
- Eldre transpersoner som kanskje har levd lenge med å skjule hvem de er, kan få psykiske utfordringer på grunn av belastningen av å ikke få være seg selv. Mange klarer seg godt, men det er også mange som sliter. Alle transpersoner ønsker å bli sett som den de er, og tegneseriene til Kylie Summer kan bidra til å nå målet om mer inkludering og respekt for transpersoner, sier Stein Wolff Frydenlund i LLH.
Kylie sier hun oftere er selvbevisst når hun er ute i offentligheten som kvinne.
- Det gjelder både i forhold til hvordan jeg høres ut, ser ut og oppfører meg. Men flere dager tenker jeg bare: «Fuck it! Dette er meg, verden! Jeg driter i hva du syns om meg! Take it, take it all!» Å bli kvinne er definitivt et arbeid som pågår. Samtidig: Det beste med å være trans er å endelig kunne være meg selv. Det er bedre enn pizza!
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Se flere av Kylies tegneserier her:
Denne saken ble første gang publisert 31/08 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.