Seksuell trakassering på nett

Ariel (17) fikk beskjed om at hun «ba om det» da hun la ut dette bildet

- Å gi kvinners klesvalg skylden for menns oppførsel er en egen form for seksuell trakassering.

BLE HETSET: Skuespiller Ariel Winter fikk beskjed om at hun var «upassende» kledt og at hun «ba om det» da hun la ut dette bildet.
BLE HETSET: Skuespiller Ariel Winter fikk beskjed om at hun var «upassende» kledt og at hun «ba om det» da hun la ut dette bildet. Foto: FOTO: Ariel Winter/Instagram
Først publisert Sist oppdatert
BLE HETSET: Skuespiller Ariel Winter fikk beskjed om at hun var «upassende» kledt og at hun «ba om det» da hun la ut dette bildet.
BLE HETSET: Skuespiller Ariel Winter fikk beskjed om at hun var «upassende» kledt og at hun «ba om det» da hun la ut dette bildet. Foto: FOTO: Ariel Winter/Instagram

«Jeg blir kvalm av tanken på at jeg, som er 17 år gammel, «ber om det» ved å legge ut et bilde av meg selv og niesene mine», skriver skuespiller Ariel Winter, kjent fra serien «Modern Family», på Instagram.

Tidligere samme dag hadde Ariel lagt ut et bilde av seg selv på båttur med familien. Antrekk? Bikini. Det var alt nettrollene trengte for å gyve løs på tastaturet.

Noen mente hun var «upassende» kledd. På en båttur. I steikende sol.

Andre følte seg berettiget til å fortelle henne at hun var «pen til å være stor». Eklest var den som mente at hun «ba om det» etter å ha publisert bildet.

Hannah Helseth er sosiolog og har skrevet boken «Generasjon sex», om jenters forhold til seksualitet. Hun sier at slike kommentarer også hagler utenfor internett.

- Men nettet gjør dem mer synlige og farligere. Potensielt kan de finnes der for alltid, og hvis du blir utsatt for dem, har du ikke kontroll på hvem som leser dem og når.

- Gir klaps på skuldra til de som trakasserer

- Det er ikke bikinien som er problemet, men reaksjonene. Hun er sytten år, og det burde hun få lov til å være uten at folk plager henne. Hvis vi aksepterer at du kan dømme sytten år gamle kjendiser på denne måten, så gir det et klapp på skuldra til de som trakasserer på arbeidsplasser og skoler.

Helseth sier denne måten å behandle kvinner på ofte forteller mer om den som velger å kommentere det.

- Å gi kvinners klesvalg skylden for menns oppførsel har vært og er en egen form for seksuell trakassering, en form for kleskoding som følger en tankegang om at «hvis hun kler seg sånn eller sånn, kan jeg forlate alle prinsipper for folkeskikk og slutte å behandle henne som et medmenneske».

Det er også grunnen til at man skal ta tak i slike usmakelige kommentarer.

Trakassering er ikke greit

Selv om mange andre følgere forsvarte henne i kommentarfeltet, fulgte Winter opp med å legge ut et nytt innlegg dagen etter. Bildet hun valgte, er tatt av den da 18 år gamle studenten Rosea Lake.

Det samme konseptet er brukt i en kampanje laget av den sveitsiske organisasjonen Terre Des Femmes, som jobber for kjønnsbalanse i samfunnet.

Ved å markere ulike skjørtelengder etter hva slags kommentarer man kan få slengt etter seg, viser de hvor urettferdig dette er.

I verste fall kan slik tankegang også få langt mer alvorlige konsekvenser.

- En del mener til og med at de har en selvskreven rett til å bedømme en kvinnes attraktivitet, som om alt hun ønsker seg er at akkurat han skal si hva han syns om kroppen hennes eller hva det korte skjørtet gjør med ham. Siden kvinner kan omtales sånn, og deres seksualitet kan forstås som noe som finnes for andre, så blir det også lettere å gi henne skylda for overgrep, sier Helseth.

Winter skriver videre at hun i utgangspunktet ikke ønsker å gi kommentatorene makt, men at hun vil hjelpe andre som opplever å bli «målt» på samme måte.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

«Du ber ikke om noen ting på bakgrunn av hva du har på deg. Du uttrykker deg selv, og du må aldri tro at du fortjener negativitet som en konsekvens av hvilke klær du har - DU ER VAKKER».

Dokumenterte tilropene

Dessverre er det langt flere enn Winter som opplever å få slike uønskede kommentarer. I oktober 2014 gikk skuespilleren Shoshana Roberts rundt i gatene i New York for å dokumentere den dagligdagse trakasseringen mange kvinner opplever.

</p> <p> <strong>I løpet av dagen fikk hun over 100 tilrop. Videoen spredte seg raskt i sosiale medier, og i dag er den sett over 40 millioner ganger på Youtube.</strong> </p> <p>I Norge har kampanjen <a href="https://twitter.com/hashtag/jegharopplevd?src=hash" target="_blank">#jegharopplevd</a> belyst lignende opplevelser blant norske kvinner.</p> <p>Derfor er det viktig å minne hverandre på at trakassering aldri er innafor. Som Winter skriver i innlegget sitt:</p> <p>«Vær stolt av deg selv og ikke la andres kommentarer påvirke deg på en negativ måte. Vi jenter må holde sammen!»</p> <p> <em> <em>Vil du lese flere slike saker? </em> <a href="http://annonse.klikk.no/nyhetsbrev/kvinneguiden/">Meld deg på vårt nyhetsbrev</a> og følg <a href="https://www.facebook.com/Kvinneguiden.no">Kvinneguiden på Facebook</a>!</em> </p> </div>

BLE SINNA: Ariel Winter la ut dette bildet og en lang tekst om hvorfor hun syns kommentarene hun fikk var idiotiske.
BLE SINNA: Ariel Winter la ut dette bildet og en lang tekst om hvorfor hun syns kommentarene hun fikk var idiotiske. Foto: FOTO: Ariel Winter/Instagram
MODERN FAMILY-STJERNE: Ariel Winter spiller Alex i TV-serien Modern Family.
MODERN FAMILY-STJERNE: Ariel Winter spiller Alex i TV-serien Modern Family. Foto: FOTO: IMDb