Saker om feminisme

Lurer du på hvorfor du også bør kalle deg feminist?

Her er 25 saker til inspirasjon.

KVINNEDAGEN LEVER FREMDELES: Oppmøtet på Youngstorget i Oslo tyder i alle fall på at det fremdeles er et behov i 2016.
KVINNEDAGEN LEVER FREMDELES: Oppmøtet på Youngstorget i Oslo tyder i alle fall på at det fremdeles er et behov i 2016. Foto: FOTO: Ina Stavrum
Først publisert Sist oppdatert

Beyoncé er det, Malala er det og i fjor sommer skrev til og med Miss Piggy en kommentar i Time Magazine for forklare hvorfor hun er det.

En feminist er en som ønsker å endre skjev maktfordeling mellom kjønnene. Vi kommer i alle aldre og størrelser, fordi feminisme fremdeles inkluderer alle som ønsker et mer likestilt samfunn.

Både kvinner og menn har mange gode grunner til å feire kvinnedagen!

Emma Watson og Miley Cyrus er også med i det feministiske selskap. Men det stopper ikke er: Også Kvinneguiden definerer seg som feministisk.

8. mars er det nøyaktig ett år siden Susanne Kaluza overtok som redaktør.

Skriver om likestilling

Siden den gang har vi laget saker om alt fra kurdiske kvinner som kjemper mot IS til kjønnsdiskriminering og sextrakassering i norsk arbeidsliv.

Målet har vært å skrive om feminisme fra forskjellige innfallsvinkler og løfte frem kvinner som fortjener å få sin stemme hørt.

Vi har for eksempel snakket med kvinner som Maia Weinstock, som var lei av tradisjonelle Lego-figurer og lagde sitt eget sett med kvinnelige høyesterettsdommere.

Yasmin Gasimova og flere andre kvinner har fortalt om beslutningen om ikke å barbere seg og hvorfor det egentlig ikke er så skummelt som mange tror.

Kjersti Bang fortalte oss om da hun mistet et jobbtilbud etter å ha fortalt om graviditeten på jobben. Visste du forresten at over halvparten av norske mødre har opplevd å bli diskriminert i forbindelse med fødsel eller svangerskapspermisjon?

Fra det første lokalvalget med stemmerett for kvinner i Saudi-Arabia til dukker som utfordrer skjønnhetsidealene - det er mange ulike temaer å ta av.

#kvinnerinn

I forbindelse med høstens kommunevalg dro Kvinneguiden og Norske Kvinners Sanitetsforening i gang kampanjen #kvinnerinn som satte fokus på den skjeve kjønnsbalansen i kommunestyrene.

Før valget var kun 22 prosent av norske ordførere kvinner, og 72 av landets kommuner hadde under 30 prosent kvinneandel.

Etter valget er andelen kvinner i kommunestyrene oppe i 39 prosent, noe som er et historisk toppnivå. I 2011 var andelen 38 prosent.

100 flere kvinner ble valgt inn i kommunestyrene i 2015.

Det er noe å feire, og forhåpentligvis noe som inspirerer andre kvinner til å involvere seg enda mer i politikk fremover.

Satser på kommentarstoff

Kvinneguiden har også blitt en arena for kvinner som har noe på hjertet.

Blant våre spaltister finner du Isabelle Ringnes, gründeren bak technettverket TENK, som blant annet har skrevet om hvorfor du ikke bør finne på å kalle en ung jente "sjefete".

Forfatter av F-ordet -155 grunner til å være feminist, Madeleine Schultz, har blant annet tatt til orde for å kvotere ut overrepresenterte menn.

Amerikanske Lori Day tok oss med til en verden der jenter oppdras som gutter, og gutter oppdras som jenter.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Har du tenkt på hvordan du bruker ordet "fitte"? Linnéa Johansson har nemlig skrevet om hvorfor du bør la fitta vise vei.

Som eneste kanal i Norge har Kvinneguiden fått retten til å publisere kommentarer fra den britiske feministguruen Caitlin Moran, hvor hun blant annet skriver om den trøblete morsrollen.

Her kan du lese enda flere kommentarer fra våre glitrende spaltister.

Nye talenter gjennom skrivekonkurransene

Gjennom våre skrivekonkurranser har vi også fått frem helt nye, sterke, kule og interessante stemmer. Flere har også valgt å skrive om likestilling og feminisme, og de tolker det på helt forskjellige måter.

De fleste vil kunne kjenne seg igjen i Ane Barmens herlige hyllest til alle de dritbra mennene som finnes i Norge.

Og Mari Helenedatter Aarbakkes er neppe alene om å ha et elsk-hat-forhold til høye hæler.

Men ikke alle er klar over at å erklære på fest at du tar master i kjønnsstudier, som Rose Fagerheim, gjør deg fanget i et "real life" kommentarfelt.

Bra saker om bra damer - også i fremtiden

Det er ikke slik at feminister nekter for at det er forskjell mellom kvinner og menn.

Men vi har heller ikke kommet til et punkt der kjønnene er hundre prosent likestilte. Og derfor vil vi fortsette å lage gode saker om bra damer også i fremtiden.

Damer som denne sersjanten, som ammet nyfødte babyer i nød da tyfonen Yolanda traff Filippinene i 2013.

Under har vi samlet flere saker om feminisme og likestilling.

Vil du lese enda flere? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!