#kvinnerinn video
«Hvis du stemmer på noen pga kjønn så burde du bli fratatt stemmeretten»
Har nettkommentatorene rett?
#kvinnerinn
- Seks av ti politikere som står på sikker plass på listene til høstens valg er menn.
- Kvinneguiden har i samarbeid med Sanitetskvinnene dratt i gang en kampanje for å sette fokus på den skjeve kjønnsbalansen blant lokalpolitikere.
- Med kampanjen #kvinnerinn vil vi få så mange som mulig til å krysse inn flere kvinnelige kandidater ved valget.
- Hver dag vil vi derfor publisere et intervju med en kvinne som ikke står som toppkandidat på valglistene.
- Mer informasjon om kampanjen finner du her.
«Så det som sier her er at kvinner i kommunevalgene er så dårlige at vi må begynne å velge de fram på grunnlag av kjønn?»
«Er erfaring og kompetanse mindre viktig enn kjønn?»
Kvinneguiden og Sanitetskvinnens kampanje for å bedre kjønnsbalanse i kommunestyrene har møtt mange reaksjoner. Flesteparten positive, som fra bloggkollektivet MadDam som regnet seg fram til at om andelen kvinner i kommunestyrene fortsetter å øke i samme tempo vil kvinner og menn være likt representert i 2047. Senter for Kunnskap og Likestilling påpekte på sin blogg at «7 av 10 i partias nominasjonskomiteer er menn, og mesteparten er over 50 år.»
Likeverd
Bloggeren Anne Helen Ose Johansen forklarte hvorfor hun støtter #kvinnerinn slik:
«En skal ikke stemme på kjønn alene, men når en har valgt sine viktigste saker og har funnet sitt parti da kan man tenke kjønn!
For det er viktig at flere kvinner kommer i maktposisjoner!
Det er viktig at kvinnerollen ikke utelukkende assosieres med broderier, interiør og unger!
Det er viktig at ungene våre ser at mamma og pappa har likeverdig makt – ikke bare hjemme, men i samfunnet ellers.»
Likestillingsombudet kalte #kvinnerinn-kampanjen "høyst nødvendig", og vektla i om at åtte av ti ordførere fortsatt er menn og to av tre listetopper er menn.
Kryssing nytter
KrFs sentralstyre oppfordret velgerne sine til å krysse inn kvinner og uttalte at «for å bygge et godt samfunn, trenger vi både kvinner og menn med deres kompetanse og erfaring.»
Mens kommentator Linn Stalsberg minnet om viktigheten av kryssekampanjer og at etter en slik kampanje var gjennomført med suksess i Asker fikk de folkevalgte kvinnene igjennom at ingen veier skulle planlegges, uten gang- og sykkelvei samtidig.
«Det ble også bestemt at det skulle bygges en kommunal barnehage hvert år i den kommende tiårsperioden. Begge deler var historiske vedtak», skriver Stalsberg i avisa Vårt Land.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kommentarfeltet
Men i kommentarfeltene har tonen i blant vært en annen. For hvorfor i huleste skal man egentlig krysse inn kvinner? Er ikke det kjønnsdiskriminering av verste sort? Har kjønn egentlig noe å si i politikken?
Det er lett å avfeie kommentarfelt. Vi bestemte oss for å ta innspillene deres på alvor, og ga spørsmålene videre til de som har aller mest erfaring med dette: Kvinnelige topp-politikere.
I videoen vår forteller derfor Marit Arnstad (Sp), Trine Skei Grande (V), Olaug Bollestad (KrF), fiskerminister Elisabeth Aspaker (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Marianne Borgen (SV), Dagrun Eriksen (KrF), Kjersti Stenseng (Ap) og næringsminister Monica Mærland om sine erfaringer med kjønnsbalanse i politikken og ikke minst: viktigheten av personstemmer.
Vil du vite mer om hvorfor det er viktig å krysse kvinner inn ved årets valg? Følg Kryss Kvinner Inn på Facebook, Instagram og Twitter!