Halloween-kostymer til gutter og jenter
Kinleys triste opplevelse i lekebutikken fikk politiet til å ta grep
Skapte en nasjonal bevegelse.
Chelsy Goertler og datteren Kinley (4) gledet seg til å dra til lekebutikken og plukke ut årets Halloween-kostyme. 4-åringen gikk rett bort og valgte et politikostyme. Men da mor og datter skulle gå til kassa for å betale, ble Kinley med ett lang i maska: For modellen på kostyme-innpakningen var en gutt. Chelsy så hvor trist datteren ble: Var det bare gutter som kunne være politi?
Prinsessekjoler og tøffe gutter
– Barn prøver hele tiden å sortere ting i verden rundt seg: Hva er tillat for meg, hva er ikke tillat for meg? Hva får jenter gjøre eller ikke gjøre? Hva får gutter gjøre eller ikke gjøre? Så er det foreldrenes oppgave å hjelpe barna i den prosessen, poengterer Ole Bredesen Nordfjell til Kvinneguiden.
Nordfjell er seniorrådgiver i Reform, et kunnskapssenter om menn og likestilling. Han er også sosiolog med kjønnsforskning som spesialitet.
– Det er ikke akkurat flest jenter som kjøper brannkostyme. Som oftest skal jentene ha prinsessekjoler, og guttene skal ha det røffe og tøffe, sier daglig leder for nettbutikken superkul.no, Tommy Eriksen til Kvinneguiden.
Med sine over 10 000 kostymerelaterte produkter er nettbutikken Superkul.no en av de store kostymeforhandlerne i Norge.
Kvinnelig politistøtte
Hendelsen i lekebutikken i Washington fikk Chelsy Goertler til å skrive en frustrert statusoppdatering på Facebook.
– Det fantes ikke politiuniform-kostymer rettet mot jenter i butikken. Det plaget meg at hun gikk rundt og tenkte at hun ikke kan bli politi, fordi det var en gutt som var avbildet med kostymet på innpakningen, forklarer Chelsy til Kvinneguiden.
Tre kvinnelige politibetjenter ved politistasjonen i Portland så Facebook-statusen, og svarte med et bilde av seg selv hvor de holdt en plakat med slagordet #girlcopsareawesome som en oppmuntring til Kinley.
Raskt spredte hashtag-en og historien om Kinley seg i sosiale medier, og snart var historien delt på tv-stasjoner og nettaviser over hele USA. Chelsy og Kinley fikk brev, bilder og støtteerklæringer fra kvinnelige politibetjenter, og lokale initiativ ble satt i gang over hele USA for å hedre landets polititjenestekvinner og vise småjenter som Kinley at de var like velkomne til å bli politibetjenter som gutta.
Foreldre må ta oppgjør
– Kinley er heldig som har en mor som deler hennes opplevelse av at dette er galt, sier sosiologen Nordfjell.
– Det vi vet er at dersom barn bader i kjønnsstereotyper hjemme så vil de lettere la seg påvirke av tradisjonelle kjønnsroller ute. Og hvis foreldrene ikke er bevisste, kan det ha stor påvirkningskraft på barna ikke å se sine egne rollemodeller. Barnet vil bare gå forbi kostymet og tenke: "Det er ikke aktuelt for meg, politi er en gutteting."
Han skulle gjerne sett at flere foreldre tok et oppgjør med slik innsnevringen av kjønnsroller og yrker, men ser noen lyspunkter:
– Jenter velger i fullt monn yrker som lege, jurist, økonom og ingeniør. At mange av disse yrkene har høy status, gjør valget enklere for jentene. Likevel er det mitt inntrykk at jentelekefigurene og populærkulturen jentene møter, tenderer til å være mer framtidsrettet enn for guttene.
Ikke et problem
Men et søk på kostymer for barn i norske lekebutikker, viser at det heller ikke her til lands er vanlig å se jenter pryde emballasjen til politi- og brannuniformer for barn.
At ingen av superkuls.nos brann- eller politiuniformkostymer for barn promoteres med jenter som modeller, har daglig leder Tommy Eriksen hittil ikke sett på som et stort problem.
– Vi får kostymene fra Spania og Italia, og da er det mye guttekostymer vi får, forklarer Eriksen til Kvinneguiden.
– Men er politi- og brannuniformer guttekostymer?
– De kostymene som går til begge kjønn, pleier å ha bilde av begge. Jenter kan så klart kle seg ut i hva de vil, men når leverandøren bare har bilde av gutten, så har vi også bare det.
Så langt har ikke Eriksen fått noen reaksjoner på det. Han forteller at de som har lyst på brann-eller politiuniform-kostyme, kjøper det uansett.
– Men det er ikke akkurat flest jenter som kjøper brannkostyme. Som oftest skal jentene ha prinsessekjoler og guttene skal ha det røffe og tøffe, sier han.
Økende bevissthet
Den norske lekeprodusenten TSI lager norske politi- og brannuniformer. Også de har gutter på alle bildene, bortsett fra ett, der en jente viser en politijakke.
– Da vi i sin tid tok de bildene var vi under tidspress, og fant ikke en jente i passende alder for uniformene, sier daglig leder Einar Iversen til Kvinneguiden.
Han kan imidlertid fortelle at nye bilder skal tas i 2016, og at det da vil være både gutte- og jentemodeller på uniformene.
– Vi prøver å være bevisste på dette, og tror at bilder av begge kjønn kan virke stimulerende. Vi vet selvfølgelig også at det er like mange jenter som gutter som søker politiutdannelse, understreker Iversen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Et importert problem
Også han mener at kjønnede lekekostymer hovedsakelig er et importert problem.
– Halloween-kostymer produseres gjerne i Østen og Amerika, i land som kanskje er litt mer gammeldagse enn oss. Og det er ikke bare for oss i Norge å endre forpakningene de bruker, for da må varene testes på nytt.
Iversen mener likevel at det er en økende bevissthet i den skandinaviske leketøysbransjen rundt kjønnsroller.
– Salget av Barbie har falt, og rosa er ikke lenger like populært. I Norge ønsker mange at leketøy skal være utviklende, og at barna skal kjenne seg igjen i dem. Derfor ønsker vi å bruke både jenter og gutter som modeller neste gang vi fotograferer politiuniformene.
Sabeltann og Frozen på topp
Også Ole Bredesen Nordfjell i Reform ser en glidning i hvordan barn oppfatter kjønnsroller. Han forteller at det som er typisk guttete og jentete er i forhandling i ungdomskulturene.
– Det er blitt friere på den måten at kjønnsidentiteter settes sammen på nye måter.
Samtidig underslår han ikke at mange av delene unger setter sammen sin kjønnsidentitet med, er kjønnsstereotype. Det ser også Iversen i TSI.
– Norges mest solgte drakt til barn er uten tvil Kaptein Sabeltann. Kollegaer i bransjen selger svært godt av Disneys Princess- og Frozen-drakter. De er ikke spesielt kjønnsnøytrale, påpeker Iversen.
Han vil gjerne utvikle nye lekeuniformer, men synes det er vanskelig å finne gode, salgbare alternativer.
– Vi har nettopp startet utviklingen av en norsk, kjønnsnøytral ambulanse-uniform. Vi har også vurdert lege, pilot, sykepleier som alle har kjønns-nøytral uniform – men våre store kunder som vi har lansert dette for, bifalt ikke ideene. Vi utfordrer kjedene med ambulanse-uniformen, og vi er ikke sikre på om vi får gjennomslag.
Gutter kan bli sykepleiere
Statusoppdateringen som først startet som en liten forbrukerprotest fra en lokal mamma, vokste etter hvert til å bli en massiv hyllest til kvinnelige politibetjenter og til politiyrket selv.
Ole Bredesen Nordfjell skulle gjerne sett en lignende viral oppmerksomhet rundt en liten gutt og et ”trøste-og bære-yrke” her hjemme.
– Mange gutter går glipp av spennende yrker på grunn av bildet gir gir dem av hvordan for eksempel en sykepleier ser ut, og at det nesten alltid er en kvinne som avbildes.
Åpen for nye ideer
Daglig leder Einar Iversen hos lekeprodusenten TSI ønsker forslag til nye, kjønnsnøytrale lekeuniformer. Har du et godt tips? Kom med forslag i kommentarfeltet!
Vil du lese flere saker om kjønnsroller? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!