Feministisk kampanje mot voldtekt

Elonë (20) har fått drapstrusler for måten hun sprer budskapet sitt

Geriljakampanje mot voldtekt.

ENGASJERT: Elona Kastrati så et bind henge på et vindu, og tenkte umiddelbart at det var så oppsiktsvekkende at det var en bra måte å spre sitt feministiske budskap på. "Min fitte, mitt valg", for eksempel.
ENGASJERT: Elona Kastrati så et bind henge på et vindu, og tenkte umiddelbart at det var så oppsiktsvekkende at det var en bra måte å spre sitt feministiske budskap på. "Min fitte, mitt valg", for eksempel. Foto: FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert

- Ja, det er fremdeles tabu knyttet til mensen. Da jeg hang opp bindene mine i Tyskland, var det mange som reagerte negativt. Både kvinner og menn, forteller Elonë Kastrati (20) til Kvinneguiden.

På kvinnedagen, 8. mars 2015, gikk Kastrati og søsteren Nora rundt i hjembyen Karlsruhe i Tyskland og festet bind til lyktestolper, trafikklys og rekkverk.

Ideen til deres lille opplysningskampanje var egentlig ganske enkel: Skriv et sitat som utfordrer på et gjenkjennelig produkt og sett det ut i gatebildet.

«Tenk om menn syns voldtekt var like frastøtende som mensen»

«Overgripere voldtar mennesker, ikke antrekkene deres»

«Min fitte. Mitt valg»

Fikk dødstrusler

På to dager hadde bildene hun la ut på Instagram og Tumblr fra den lille feministiske geriljaaksjonen fått over 100 000 treff. Plutselig fulgte feminister over hele verden etter. Gjennom emneknaggen #padsagainstsexism ble det lastet opp bilder av stadig nye bind med slagord på hver dag, for eksempel:

"Er du lei av "feminisme"? Vel, jeg er lei av å tjene mindre penger, å føle at kroppen min er offentlig eie og føle meg skamfull og trakassert".

På ett døgn fikk Elonë 7000 nye følgere på Instagram.

Mette Løkeland jobber med abortregistret ved Folkehelseinstituttet og som gynekolog ved Betanien sykehus i Bergen. Hun er også feminist.

- Jeg syns denne måten å demonstrere på er fin. Alle kjenner igjen et truseinnlegg, og det er fremdeles så lite at du blir interessert i å finne ut hva som står på det. Folk som går forbi, blir kanskje mer nysgjerrige og åpne for beskjeden. Men så er det sikkert noen som blir irriterte og syns det er for privat.

Helt korrekt: Slett ikke alle syns bind-aksjonen var ok.

Noen reagerte med avsky. Flere ba Kastrati om å «gi seg». De mest ekstreme har kommet med drapstrusler og grov hets.

- Jeg så et tomt bind som var klistret på et vindu, og kom på at jeg kunne skrive feministsitater på det. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få hatmeldinger for noe sånt, sier Kastrati.

FIKK DRAPSTRUSLER: Dette er et av de første bindene Kastrati hang opp i hjembyen. Via sosiale medier spredte aktivismen seg utover landegrensene, ved hjelp av emneknaggen #padsagainstsexism.
FIKK DRAPSTRUSLER: Dette er et av de første bindene Kastrati hang opp i hjembyen. Via sosiale medier spredte aktivismen seg utover landegrensene, ved hjelp av emneknaggen #padsagainstsexism. Foto: FOTO: Elona Kastrati

Fremdeles flaut å ha mensen

Etter mange år med kvinnehelse som arbeidsområde har Løkeland lagt merke til at mensen fremdeles oppleves som pinlig.

BEINTØFF: Kastrati har blitt intervjuet både i nasjonale og internasjonale medier om sitt engasjement. Hun holdt også foredrag om det på en Ted-talk i Pristina.
BEINTØFF: Kastrati har blitt intervjuet både i nasjonale og internasjonale medier om sitt engasjement. Hun holdt også foredrag om det på en Ted-talk i Pristina. Foto: FOTO: Privat

- Noen kvinner blir veldig flaue over, er hvis de blør så kraftig at det går gjennom klærne. For enkelte føles det på lik linje med å få en lekkasje av urin. Jeg møter også kvinner som syns det er ubehagelig å ha mensen samtidig som jeg skal undersøke dem. Da må jeg bare si at dette er jobben min. Jeg lever av mensen, jeg! Det er bare når du tar celleprøve at du ikke kan ha mensen samtidig, forteller hun.

Løkeland syns det er forståelig at noen mener menstruasjon er ekkelt. I helsevesenet regnes blod for å være urent og en kilde til smitte, og det behandles deretter.

- Det er et kroppsprodukt, og det er privat. Men på en annen side er det synd at de reagerer slik. Menstruasjon er en naturlig ting som skjer med kroppen, og det er fint å kunne snakke om det uten å få helt panikk.

For enten du syns det er ekkelt eller ei, så bør vi snakke mer om mensen. En av grunnene er at vi ikke kan nok om den.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Mange har vrangforestillinger

Gynekologen forteller at mange kvinner skynder seg til legen selv om alt er i skjønneste orden.

- Det er en del vrangforestillinger knyttet til mensen. Jeg opplever at mange kvinner er ekstremt opptatt av menstruasjonen sin, og stresser voldsomt hvis den kommer to-tre dager for sent eller de har en liten mellomblødning.

Kanskje vi ikke hadde behøvd å stresse så fælt hvis vi turte å være åpne om det vi opplever og lurer på? Løkeland tror det.

- Vi burde se mensflekker oftere. Det er for lite mens i norsk populærkultur. Og det at det er så lite av det, sier noe om hvor tabu det er. På Instagram blir jo bilder av mensflekker fjernet når det egentlig burde vært en kampanje flere deltok i.

Hang opp bind utenfor regjeringsbygget

Kritikken mot #padsagainstsexism har hvertfall ikke satt bremser på Elonë Kastratis engasjement. I fjor flyttet 20-åringen tilbake til foreldrenes hjemland Kosovo, for å jobbe ett år som frivillig på et ungdomssenter. På grunn av de mange drapstruslene lever hun med politibeskyttelse, og sier hun fortsatt er redd for at noe skal skje.

I høst dro hun likevel i gang en ny aksjon, denne gang mot statsministeren i Kosovo, Isa Mustafa som ble sitert på at han syntes menn var modigere enn kvinner.

DEMONSTRERTE I KOSOVO: Kastrati reagerte på kvinnesynet til Kosovos statsminister, og hang opp disse bindene i Pristina.
DEMONSTRERTE I KOSOVO: Kastrati reagerte på kvinnesynet til Kosovos statsminister, og hang opp disse bindene i Pristina. Foto: FOTO: Elona Kastrati

Dermed dukket det opp bind utenfor regjeringsbygget i Pristina der det sto «Modighet har ingenting med kjønn å gjøre».

I mai holdt også den engasjerte 20-åringen et innlegg på TedX Prishtina om hennes måte å drive feministisk geriljaaktivisme på. 

Elonë forteller at hun sjelden planlegger aksjonene sine lenge i forkant, men at det ikke er usannsynlig at det dukker opp nye bind i fremtiden.

- Det er mange viktige feministsaker jeg brenner for. Det er vanskelig å velge én hjertesak. Men generelt syns jeg at vi bør jobbe for at feminisme også inkluderer folk med forskjellige hudfarger, samfunnsklasser og kjønn.

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

EFFEKTIVT: Noen sendte drapstrusler. Andre lot seg inspirere og hang opp sine favorittsitater på bind andre steder i verden.
EFFEKTIVT: Noen sendte drapstrusler. Andre lot seg inspirere og hang opp sine favorittsitater på bind andre steder i verden. Foto: FOTO: Elena Kastrati