JENTER SOM SPILLER I BAND:

Bygger fremtidens rockejenter

Musikkelskende jenter utvikler talent på egen bandleir.

JENTER SPILLER I BAND: Gjengen på Loud skaper artister som vi kanskje vil se mer til i årene som kommer.
JENTER SPILLER I BAND: Gjengen på Loud skaper artister som vi kanskje vil se mer til i årene som kommer. Foto: Foto:Sofie Søndervik Sæthe
Sist oppdatert
SILJE HALSTENSEN: Pressekontakt i AKKS, som  jobber for å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i musikkbransjen.
SILJE HALSTENSEN: Pressekontakt i AKKS, som jobber for å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i musikkbransjen. Foto: FOTO: Mats Bakken

Dette er Loud!

Bandleir for jenter som holdes for tredje år på rad.

Avholdes på Haugetun folkehøgskole utenfor Fredrikstad og er åpen for deltagere fra hele landet, både nybegynnere og mer erfarne mellom 11 og 17 år.

Leiren avholdes i år ved to ulike anledninger, 20.-26. juni og 28. juni til 4. juli, og du kan fortsatt melde deg på.

Profesjonelle musikklærere og musikere vil ha det pedagogiske ansvaret under leiren, og engasjerte frivillige mellom 18 og 25 år hjelper til med aktiviteter.

I år kommer blant annet  Razika, Farao, Siri Nilsen og Slutface.

Mer informasjon finnes på leirens egne nettsider eller på Facebook.

VOKALIST: Amanda Alvheim Krüger (16) fikk prøve seg som vokalist for første gang da hun deltok på bandleiren.
VOKALIST: Amanda Alvheim Krüger (16) fikk prøve seg som vokalist for første gang da hun deltok på bandleiren. Foto: Foto: Loud!

Fakta

  • Rapportens konklusjon var at det å være populærartist i dag med egen næring er svært sårbar, det å være kvinnelig populærartist er ytterligere sårbart og er den gruppen som tjener aller minst.
  • Menn blir mer spilt på radio og får derfor høyere vederlag fra Tono og Gramo mv.
  • Inntektene til kvinner kommer i større grad fra ulike stipendordninger. Men her er det en forskjell mellom sjangrene. Innenfor pop og rock er menn også vinnere på dette området. Kvinnelige populærartister taper økonomisk.

Kilde: Kjønns(u)balanse i norsk populærmusikk.

- Neste generasjon norske musikere vil inkludere en stor del talentfulle og tøffe damer, sier Sofie Søndervik Sæther til Kvinneguiden.

Hun er en av arrangørene av jentebandleiren Loud. I én uke får unge jenter lære alt om å spille i band, utvikle musikktalentet sitt eller bare prøve seg på noe nytt og annerledes.

Det er skjevere fordeling mellom kvinner og menn i musikkbransjen enn i de fleste andre bransjer i Norge.

- Likestillingen i musikkbransjen er ikke på plass, det er helt sikkert sier presskontakt Silje Halstensen i organisasjonen AKKS.

AKKS jobber for å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i musikkbransjen. Halstensen poengterer at vi er på vei, men at mye gjenstår.

Kvinner jevnt over tjener mindre enn menn og disse forskjellene forsterkes når det kommer til pop og rock, viser rapporten Kjønns(u)balanse i norsk populærmusikk .

Jentene utfordres

Loud samler jenter fra hele landet i alderen 11 til 17 år. Aktivitetene varierer fra innspilling av egenskrevet låt til besøk av kjente artister som holder kurs og konserter. De får oppleve hvordan det er å spille i band, lære om samspill, samhold og det å utfordre seg selv.

- I fjor var jeg vokalist i et av bandene på leiren. Det var kjempeskummelt, for jeg hadde aldri sunget foran noen før, og jeg var livredd for å synge! Men jeg fikk så mye støtte og lærte så mye av både lederne og deltakerne at jeg klarte det til slutt. Nå er jeg til og med fast vokalist i et band her hjemme, sier Amanda Alvheim Krüger (16), som skal delta på Loud også i år.

Jentene på leiren får prøve seg med mange ulike instrumenter, og sjekke ut hva de selv føler de passer best til.

- I fjor var jeg vokalist i ett av bandene på leiren. Det var kjempeskummelt, for jeg hadde aldri sunget foran noen før og var livredd for å synge! Men jeg fikk så mye støtte og lærte så mye av både lederne og deltakerne at jeg klarte det til slutt. Nå er jeg til og med fast vokalist i et band her hjemme, takket være Loud, sier Amanda.

Få kvinnelige forbilder

Leiren kom i gang etter at arrangørene så seg lei av alt pratet om mangel på kvinner i norsk musikkbransje hver gang festivalsommeren kom.

- Vi ville gjøre noe med det, sier Sæther kontant.

Rapporten om kjønns(u)balansen viser at kvinner som regel holder seg til ett hovedinstrument og vokal. Trommer og bass er grunnmuren i ethvert band, men har under fem prosent kvinnelige utøvere. Gitar kommer på tredjeplass med sju prosent mens piano har 26 prosent kvinnelige utøvere.

- De fleste som arrangerer festival passer på å booke en del band med kvinnelig frontfigur. Men statistikken ødelegges av at det er så få band med for eksempel kvinnelig trommis eller bassist, sier Halstensen.

På Loud får deltakerne prøve mange ulike instrumenter og utstyr uten at noe er feil eller flaut.

Jenter bør spille i band

- Barn og ungdom i denne alderen har lett for å gå inn i etablerte kjønnsrollemønstre, der jenter først og fremst synger og gutter plugger i mikrofoner og lignende. Vi vil at jenter skal få anledning til å jobbe med alle aspekter ved det å være musiker, sier Sæther.

Halstensen mener mangelen på kvinnelige forbilder gjør at mange jenter føler det unaturlig å starte band. I motsetning til gutta.

- Derfor er prosjekter som Loud så viktig, sier Halstensen.

Kjente artister

Etablerte artister deltar frivillig på festivalen og er med å gi et innblikk i musikklivet. I år kommer blant annet Razika, Siri Nilsen og rockebandet Slutface.

- Prosjektet er en skikkelig dugnad hvor noen av landets fremste artister bretter opp ermene for å motivere og inspirere neste generasjon kvinnelige musikere, forteller Sæther.

Haley Shea fra Slutface er med som frivillig for andre gang.

- Det er viktig å gi unge jenter, spesielt tenåringer, et sted der de kan føle seg trygge til å utforske hvem de er og uttrykke seg uten å være redd for hva andre synes om dem, sier hun.

For henne har det å skrive og spille låter vært en viktig del av å uttrykke seg.

- Vi ønsker å gi andre unge jenter den samme muligheten. Vi håper på å bygge selvtillit blant jentene. Både når det gjelder musikk og resten av livet, sier hun til Kvinneguiden.

Hun mener Loud er et av de mest konkrete og velutførte tiltakene for å jevne ut kjønnsubalansen i norsk musikkliv.

- I tillegg til å engasjere jenter til å spille i band, noe som er viktig for at jenter skal kunne ha forbilder, er leiren opptatt av at jenter skal kunne engasjere seg som DJ’er, produsenter, lyd- og lyspersonale og alt det som ligger bak det å være på scenen, sier Shea.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMHOLD: Å være med på bandleiren gir jentene et helt spesielt samhold, og mange fortsetter å holde kontakten.
SAMHOLD: Å være med på bandleiren gir jentene et helt spesielt samhold, og mange fortsetter å holde kontakten. Foto: Foto: Loud!

Dårlig kjønnsbalanse

Nettopp dette mener Halsteen i AKKS er viktig. For om likestilling blant musikere har et stykke igjen, så står den enda dårligere til med alle støttefunksjonene i musikkbransjen. Alle de som gjør at du får sett favorittbandet ditt på en konsert eller kan høre på den siste låta deres.

DIGGER LOUD: Yvonne Holter Kringstad spiller gitar. På bandleiren for jenter har hun også fått prøve seg på andre instrumenter.
DIGGER LOUD: Yvonne Holter Kringstad spiller gitar. På bandleiren for jenter har hun også fått prøve seg på andre instrumenter. Foto: Foto: Loud!

- Norge ligger langt bak. Er jeg på festival eller på konsert i Sverige ser jeg oftere en kvinne bak lydbordet, det samme gjelder forsåvidt i England. Her i Norge kan jeg telle på én hånd antall kvinnelige lydteknikere. Til og med i stillingen som teknisk ansvarlig i landets mange kulturhus, er stort sett besatt av menn. Selv om det er en fast, forutsigbar jobb. Det er tydelig noe som ikke stemmer med rekrutteringen.

Halstensen mener likestilling i musikkbransjen mest av alt handler om bevisstgjøring.

- Mange har ikke engang tenkt over den skjeve kjønnsbalansen og får hakeslepp når de får presentert tallenes tale.

Til de som lurer på om det er svangerskap som gjør at kvinner enten ikke begynner i band eller slutter så fort de blir mødre har hun følgende kommentar:

- Det er noe veldig galt hvis du tenker at du må slutte med lidenskapen din fordi du får barn. Jeg tror det handler om arv og miljø. Vi må jobbe mot fordommer og oldtidspregede forventninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN UFORGLEMMELIG OPPLEVELSE: Å delta på en egen leir for musikkinteresserte jenter er en opplevelse jentene lever lenge på.
EN UFORGLEMMELIG OPPLEVELSE: Å delta på en egen leir for musikkinteresserte jenter er en opplevelse jentene lever lenge på. Foto: Foto: Sofie Søndervik Sæther

Viktige forbilder

Hva mer kan gjøres for å bedre likestillingen i musikkbransjen? Som mange andre har Silje Halstensen i AKKS tro på kvinnelige forbilder.

BITTER LYKKE: Dette bandet var blant de som hadde stor glede av Loud i fjor.
BITTER LYKKE: Dette bandet var blant de som hadde stor glede av Loud i fjor. Foto: Foto: Loud!

- Jenter må få arenaer for å prøve og feile, som på Loud. vi må også bevisstgjøre ungdom om betydningen av å se utover egen vennekrets.

Shea fra Slutface mener det er viktig for unge jenter å være den de ønsker å være, uten å frykte hva andre tenker.

- Uten kvinnelige forbilder snevrer vi inn hvilke stemmer som blir hørt. Det er viktig å vise jenter at de kan være hvem de vil ved å vise til sterke kvinnelige forbilder.

Yvonne Holter Kringstad deltok på leiren for første gang i fjor. Hun spiller gitar, men på leiren måtte hun prøve seg utenfor komfortsonen med andre instrumenter.

- I begynnelsen kunne dette virke litt skummelt, men siden vi hadde fått hurtige, men lærerike kurs i å spille på alle de klassiske band-instrumentene, var ikke dette noe problem, og vi kom alle hjem fra leiren med nye ferdigheter innenfor musikk. 

Aktivitetene varierer fra innspilling av egenskrevet låt til besøk av kjente artister som holder kurs og konserter.

Å holde avslutningskonserten er høydepunktet, og det gir jentene mye å få skape en ekte konsertopplevelse for hverandre.

Halstensen spiller selv i bandet Bendik og husker godt deres første konsert på Rockefeller i Oslo.

- Lydteknikeren var en kvinne. Det var inspirerende. Det er ofte ikke så mye sin skal til.

BIDRAR UNDER LEIREN: Haley Shea fra bandet Slutface hjelper til som frivillig under årets Loud-leir, og gutta i bandet kommer innom for å holde konsert.
BIDRAR UNDER LEIREN: Haley Shea fra bandet Slutface hjelper til som frivillig under årets Loud-leir, og gutta i bandet kommer innom for å holde konsert. Foto: Foto: Crabfish/Christine Arctander

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også