Hvordan slappe av i ferien
Det tar bare fire dager, men ikke alle vil klare det
Sjekk hvordan du kan trene opp hjernen til å ta skikkelig ferie.
Fordeler med å koble ut i ferien
En ferie kan gjøre det enklere å se hva som fungerer og ikke fungerer på arbeidsplassen, både når det gjelder egne arbeidsrutiner og miljøet rundt deg.
Nytt perpektiv. Det å bryte ut av rutinen gir deg nye og kreative tankemåter og kan gjøre deg i stand til å utføre jobben din bedre når du kommer tilbake.
Økt produktivietet. Dagene før og etter ferie er ofte produktive arbeidsperioder. Oppgaver blir gjennomført raskere fordi du har et mål om å bli ferdig i tide til ferien.
Vurdering av arbeidsflyt. Er det ekstra vanskelig å ta deg fri, og er det vanskelig å komme tilbake? Dette kan være et tegn på at du må se på arbeidsflyten, tempoet og kvaliteten på arbeidet ditt.
Delegering. Hvordan fungerte arbeidet som ble delegert da du var borte? Fikk du mange henvendelser eller fungerte det greit? Basert på erfaringene fra ferien kan du finne ut om noe må endres.
Kilde: Third Path Institute
- Det er en stor fordel å koble fullstendig av. Gjør vi det kan vi få nye ideer og faktisk bli mer kreative og gjøre en langt bedre jobb når vi er tilbake, sier Jessica DeGroot, grunnlegger og direktør for Third Path Institute til Kvinneguiden.
Den ideelle organisasjonen hjelper enkeltpersoner, familier og selskaper med å organisere og integrere arbeidsliv og fritid på en bedre måte. DeGroot har publisert en rekke artikler om temaet i Harvard Business Review og er medforfatter av boka Wharton Work/Life Resource Guide. Hun er velkjent med utfordringen det kan være å koble helt av når ferien først er kommet.
- Hvis det er vanskelig å ta helt pause må du øve, og sakte tøye feriemuskelen din, sier hun.
Det vil si at du må venne deg til å ikke være i jobbmodus hele tiden, og venne hjernen til at det er lov å slappe helt av.
Slik trener du opp hjernen til å ta fri
DeGroot anbefaler at du starter med en langhelg med fullstendig avkobling dersom du synes det er vanskelig å ta ferie i ferien.
Dette er nemlig en ferdighet vi kan trene opp.
- Det kan være vanskelig å skru av jobben helt, men prøv å ta helt fri fra torsdag morgen til mandag kveld. Det er snakk om fire dager, hvorav du egentlig har fri to av dem uansett. Hvis du klarer det vil du allerede på søndag begynne å tenke på en annen måte, forsikrer hun.
I denne perioden har du ikke lov til å sjekke jobbmailen eller gjøre noe som kan relateres til jobb.
- Det å ta helt fri kan faktisk gjøre deg til en bedre medarbeider. Du skaper rom for å få den neste store ideen, du jobber bedre, og du klarer å være mer til stede når du er tilbake på jobb. Det er en stor fordel for kolleger og klienter.
Saken fortsetter under bildet.
Vanskelig å ta ferie
Det er nemlig så lett å glemme viktigheten av å koble av. Vi sjekker jobbmailen i ferien, «må bare» gjøre ferdig en rapport, og oppdager plutselig at vi sitter i solstolen eller i hytteveggen for å slappe av, samtidig som vi i praksis jobber.
I tillegg forventer stadig flere sjefer at vi er tilgjengelige selv om vi har fri.
- Uansett hva slags jobb du har er ferien en mulighet til å skru av.
Sett av jobbtid
Hvis du holder på med noe som er så viktig at det ikke kan vente bør du planlegge ferien din etter det.
Pål Stavrum er gründer og driver nettstedet Tidstyring.no som gir enkeltpersoner og bedrifter råd til hvordan de kan disponere hverdagen bedre. Han er enig i at det er svært viktig at du faktisk tar fri når du skal ha fri.
- Dette betyr ikke nødvendigvis at du må kutte ut jobben i hele ferien. Det kommer an på hva slags situasjon du er i, og hvor mye ansvar du har på jobben. For noen er det slik at det betyr mer stress om man holder seg helt unna, sier han.
Dersom du føler du er nødt til å sjekke mailen har Stavrum noen konkrete råd.
- Bestem deg for faste tidspunkt for sjekk av mail, og gjør det manuelt, ikke automatisk, sier han. Det betyr at du endrer innstillingen på telefonen din, og skrur av "hent ny mailautomatisk" eller "pushvarsel".
Da unngår du at mailen stadig vekk popper opp og forstyrrer deg i ferien. Du kan for eksempel bestemme deg for å bare sjekke mail etter frokost eller når barna ser Barne TV mellom 18 og 19.
- Gi også klar beskjed til omverdenen at du sjekker mail på de tidspunktene, og gi deg selv en påminnelse på de tidspunktene du har valgt. Følg opp mailene som må følges opp umiddelbart, og hvis noe må gjøres, gjør det straks, sier han.
Da slipper du å ha arbeidsoppgaver som kverner i hodet ditt når du egentlig skal ha fri.
Ikke vær «på» hele tiden
Å ta pause fra mobilen, selv om den vanligvis er med deg hele tiden, er også lurt når du skal ha ferie.
Dette er spesielt viktig dersom du bruker den samme telefonen på jobb og privat.
- Øv deg på å legge fra deg telefonen. Ikke ha den med deg over alt, hvis det ikke er absolutt nødvendig. Du kan også legge inn en hyggelig talemelding som sier at du har ferie og ikke er tilgjengelig konstant. Henvis eventuelt til andre, hvis det er mulig.
En annen ferieavbryter er Facebook. Mange har bedriftens Facebook-konto knyttet opp mot egen profil, og får varsler når noe skjer. Kjekt når du er på jobb. Ikke fullt så kjekt når du ligger på brygga med poden og forsøker å fiske krabber.
Heldigvis kan slike varsler skrus av, og det bør vi gjøre, i følge DeGroot.
- Du kan også programmere eposten din til å gi ulike svar til interne og eksterne kontakter. De interne kontaktene kan for eksempel få en mail om at du er borte til en gitt dato, og at de må maile deg igjen da. Eksterne kan få informasjon om hvem de kan kontakte i stedet, sier ThirdPath-direktøren.
Ta et par rolige dager
Hun anbefaler at du i god tid før du skal ta ferie lager en oversikt over hva du er nødt til å gjøre, og hva som kan vente til du kommer tilbake.
DeGroots selskap har laget en egen liste som kan hjelpe deg å koble ut i ferien. (Se faktaboks)
- Det er viktig å vite hva som må gjøres. I tillegg bør du blokke ut et par dager i kalenderen før ferien starter. Da slipper du å jobbe intenst og ha masse å gjøre, og så plutselig få noe uventet kastet på deg minutter før du egentlig burde vært ferdig med noe helt annet, sier hun til Kvinneguiden.
Du bør også blokke ut et par dager i kalenderen til rolig arbeid når du er tilbake.
Da får du tid til å få oversikt over hva som har skjedd mens du var borte, oppdatere deg på det viktigste og til å ta deg av uventede ting som dukker opp.
- Hvis du er forberedt på at uventede ting kan skje, slipper du å føle at du blir overfalt av en hel haug ting du må ta deg av samtidig. Du får tid til å forberede ferien, og du skaper oversikt slik at du ikke drukner i oppgaver når du er tilbake. Det gir deg energi til å faktisk ta deg av det uventede når det skjer.
Dette mener Pål Stavrum også at er viktig. I tillegg oppfordrer han til å ta en skikkelig opprydning på arbeidsplassen i forkant av ferien slik at du har bedre oversikt når du kommer tilbake.
Sjekkliste for en jobbfri ferie
1. Legg ferien på smarte tidspunkt i arbeidshverdagen. Ikke reist på lange ferier når det er mye å gjøre, og ta deg heller langhelger hvis du trenger å komme bort litt når hverdagen er hektisk.
2. Planlegg ulike ferieformer utfra hvilke behov du og familien har. Familieferier og ferie med barna er flott, men kanskje trenger du og partneren en langhelg der dere bare er kjærester?
3. Minimaliser det uventede. Ha oversikt over når kollegene og sjefen planlegger sin ferie, snakk med kunder to uker før du drar, sørg for å se på det som er tvingende nødvendig før du går ut i ferie.
4. Pass på å ha rolige arbeidsdager før og etter ferien. Ikke forbered store møter eller telefonkonferanser den dagen du går ut i ferie, og heller ikke dagen du kommer tilbake. Da har du plass og tid til det uventede og til å få oversikten når ferien er ferdig.
5. Lag en liste over hva som kan vente uka før du drar på ferie. Lag en annen liste over ting som må bli gjort. Da slipper du å bruke masse tid på ting som ikke er absolutt nødvendig.
6. Planlegg allerede nå når du skal gjøre ting de første dagene etter ferien. Vent til andre eller tredje arbeidsdag med å avtale møter eller gå gjennom arbeidsoppgaver du har delegert til andre.
7. Bestem deg for hvor avlogget eller pålogget du ønsker å være i ferien. Hvis du er nødt til å sjekke mail, planlegg slik at du gjør det på et mist mulig forstyrrende tidspunkt. Gjerne til fast tid hver dag.
8. Tenk igjennom hva slags kriser som kan oppstå og hva de som ikke er på ferie samtidig som deg i så fall skal gjøre. Hvilke utfordringer kan dukke opp og hva slags løsninger må til for å løse dem? Definer hva som er en krise slik at det er mulig å ta tak i ting tidlig.
9. Unngå "jeg skal bare.."-fella. Det er bedre å jobbe et par dager overtid enn å måtte gå inn i jobbemodus flere ganger underveis i ferien. Prøv å bruke så mye tid som mulig på faktisk å ha ferie.
10. Når du er tilbake: Lag en liste over hva som fungerte. Hva skulle til for at du klarte å slappe av? Lista kan hjelpe deg når du skal på ferie neste gang.
Kilde: Third Path Institute.
- Rydd, kast og deleger hvis det er mulig, sier han.
Smartere arbeidsplasser
DeGroot mener at de arbeidsplassene som tilrettelegger for at arbeiderne har fri i ferien, og faktisk ikke kan kontaktes, får større fordeler enn de som forventer at de ansatte til en viss grad er tilgjengelige.
- Det er bra for deg og bra for bedriften, og også for kundene. De trenger at du er effektiv, kreativ og har evnen til å se ting fra flere sider. Én enkeltperson som skal klare alt 24 timer i døgnet er ikke effektiv. Når du har koblet av klarer du å møte folks behov på en mye bedre måte.
Hun understreker at en ferie der du konstant tenker på jobben ikke gir deg de samme fordelene som en ferie der du klarer å koble fullstendig ut.
- Husk at både du, familien og arbeidsplassen får mange fordeler av at du faktisk tar ferie.
Vil du lese flere nyttige sakler om arbeidslivet? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.