Morsdag

- Vær raus med mor

Ditt forhold til mamma påvirker mye av livet ditt, mener coachen.

KOMMUNIKASJON: Vær raus og åpen.
KOMMUNIKASJON: Vær raus og åpen. Foto: FOTO: Crestock.com.
Sist oppdatert

Har du egentlig brukt tid på å tenke over viktigheten av det å ha et godt forhold til moren din? Hvordan dere kommuniserer med hverandre vil nemlig prege deg mye mer enn du aner.

Det tror iallefall Kvinneguidens kommunikasjonsekspert og coach, Annika Richardsen.

- Forholdet mellom mor og datter er viktig, det er jo tross alt den første kvinnepersonen du blir kjent med. Dette er noe som vil prege deg og livet ditt uansett om det er bra eller dårlig, sier hun

- Ditt ansvar

Coachen mener likevel at det er ditt ansvar å sørge for at forholdet til mammaen din er bra når du er voksen.

- Du må ta en avgjørelse og bestemme hva slags forhold du vil ha til henne. Det er ditt ansvar, så ikke skyld på mor om ting kan bli vanskelig mellom dere. Tenk istedet at du skal prøve å ha et forhold til henne som er på begges premisser, sier Richardsen.

Det er individuelt hvordan man kommuniserer med moren sin, alt etter hvordan forholdet har utviklet seg opp igjennom årene og hva slags fortid man har gått igjennom sammen. Har man alltid hatt et godt forhold til sin forelder, er det om å gjøre å fortsette å holde på det som er bra og vedlikeholde stemningen og kommunikasjonen gjennom telefon, e-post og jevnlige besøk.

Det er verre for de som har hatt et ampert forhold til moren og dermed sliter flere år etterpå med å ha det forholdet man gjerne skulle ønske at man hadde.

- Man kan bli påvirket av negativitet selv om man ikke vil, negativ tilstand smitter veldig. Derfor er det smart å ta en analyse på det. Godta det som er vanskelig mellom dere, og det dere er uenige om. Så kan du lære deg selv å kjenne og lære om hva dere faktisk kan prate godt sammen om. Temaer dere krangler om, kan dere unngå dersom det fungerer best slik, råder coachen.

Hun mener da at det kan hjelpe å fjerne egne forventninger om hvordan ting skal være mellom dere. Da blir det mye hyggeligere å forholde seg til mor.

- Nøkkelen er å være raus med mor. Kjemper dere mot småkonflikter for å ha rett, tenk over; vil du ha rett eller være lykkelig?

Generøsitet

Når man kommer i tenårene kjenner mange unge jenter et slags behov for å trosse mor og gå egne veier. Richardsen mener at dette er helt naturlig, men det kan lett skape en amper stemning mellom mor og datter.

- Konflikter i tenårene beror generelt på at man ønsker å løsrive seg fra foreldrene sine og være sin egen person. Og jo mer smertefullt det føles, jo mer betingelsesfull er kjærligheten. Foreldre som har høye forventninger og vil mye for barna sine, stiller mye krav. Kanskje vil man bryte opp fra det siden man kjenner press? Men etterhvert kan man som voksen kanskje se at man har fått mye positivt ut av forholdet i senere tid, tror coachen.

Det er ikke alle som er vant til å klemme foreldrene sine eller overøse de me lovord og fortelle at man er glad i de. Da er det ofte vanskelig å plutselig skulle starte med dette. Her hevder coachen at det finnes mange måter å vise kjærlighet på, uten at man alltid behøver å si så mye til hverandre. Handling sier også ofte mer enn ord.

- Husk at moren din for eksempel blir glad for å se deg spise maten hun har laget, dette er også en måte å vise kjærlighet på, sier hun.

Det handler om å finne en trygg middelvei til måter man kan kommunisere med hverandre på.

- Bruk generøsitet for å bygge bro,og finn en god selgergrunn hvor du kan prate i fra, råder coachen.

Kommunikasjon med mor

  • Husk på at man alltid trenger familien sin, derfor bør du inkludere moren din. Er det vanskelig å kommunisere med moren din, tenk over hvorfor dette er problematisk. Står du i veien for at dere skal ha et bra forhold? Eller lytter moren din dårlig?
  • Gjør det konkret og tydelig hva du ønsker. Si for eksempel: "hva synes du om at vi prater litt mer sammen?"
  • Selv om man har lik genetikk er det ikke sikkert at man tenker likt. Det er lurt å være klar over slik at man respekterer at man er uenige.
  • Finn et felles grunnlag hvor dere prater godt sammen og bygg videre på dette.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også