Trygg gravidmat
Noe bør du holde deg unna, men mye kan du spise!
Det er lett å bli hysterisk og redd når man er gravid, men egentlig kan du spise det meste. Men før du begynner å spise for to, kan det være greit å huske på at den andre du spiser for, er på størrelse med et riskorn i begynnelsen. Du trenger bare rundt 300 ekstra kalorier per dag når du er gravid. Vi har plukket ut noen huskeregler.
Ost
Ost
- Du bør ikke spise upastauriserte mykoster.
- Vær forsiktig med importert ost som blant annet briost, camembert, fetaost, geitost
- Cheddar, mozzarella, kremost cottage cheese er greit, men husk at de må være pastauriserte.
Lettbrus - Du bør ikke drikke for mye lettbrus, men en daglig boks eller halvliterflaske er harmløst.
Kaffe
- Vær forsiktig med kaffen selv om det enda ikke er påvist noen skader på gravide fra tre-fire kaffekopper per dag.
- Overdreven bruk av kaffe kan muligens føre til babyer med lavere kroppsvekt, og også spontanabort.
Urtete
- Mange typer te er trygt og sunt under graviditeten, men du bør også her drikke moderate mengder.
- Store mengder med peppermynte eller solbærte har faktisk vist seg å kunne føre til for tidlig fødsel.
- Drikk te som inneholder de ingrediensene du vanligvis inkluderer i din daglige diett, snakk med din lege.
Sushi, tunfisk og sverdfisk
- Hold deg unna rå fisk som kan inneholde parasitter.
- Gravide bør ikke spise disse ferskvannsfiskene: Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
- Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).
Spinat
- Spinat er god mat for deg som er gravid, det inneholder masse jern og gode mineraler.
Kilde: webmd.com, forskning.no