Sukkeravhengighet
Sukker er skremmende farlig i større mengder
Men det tar kort tid å venne kroppen av sukkerbehovet.
- Mange av oss blir regelrett avhengig av sukker - og det er snakk om avhengighet i fysiologisk forstand, på lignende måte som alkohol og heroin. Du kan spise deg til sukkeravhengighet, har Fred Nyberg, professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala tidligere uttalt til Klikk.no.
Spiser du mye søtt, kan det skje biokjemiske reaksjoner i hjernen din som gjør deg avhengig.
- En fransk studie tyder på at du kan bli raskere avhengig av sukker enn av kokain. Det kommer av at smaken også spiller inn. Smaken når hjernen lynraskt, uttaler han.
- Sikrest å kutte sukker helt
Det er mulig du tenker at sukker er helt naturlig for oss, at vi til og med trenger det for å ha normalt blodsukker. Det stemmer ikke, mener Fedon Lindberg, MD og spesialist i indremedisin ved Dr. Fedon Lindberg's Klinikk AS til Kvinneguiden.
- Det er ikke nødvendig å spise verken sukker eller druesukker for å ha stabilt blodsukker, snarere tvert imot. Dine beste blodsukkerkilder er frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og frø. Blodsukker er druesukker (glukose), som kroppen skaffer seg fra andre fordøyelige karbohydrater vi får i kosten eller fra proteiner og glyserol som omdannes til fett.
- Det sikreste er å unngå sukker helt, men små mengder en gang iblant er ikke noe problem, sier Lindberg.
- Kroppen trenger ikke sukker
Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved SomeBody AS, forteller at sukker ikke er næringsstoff kroppen trenger.
- Sukker gir energi, men ingen næringsstoffer. Sukker er likevel ikke farlig i moderate mengder og vi trenger ikke å unngå det, men at det er enkelt å få i seg for mye sukker, er ikke til å komme bort fra, sier Andersen til Kvinneguiden.
- Det skal ikke så mye til for å få i seg for mye sukker, når handelen stadig kommer med lokketilbud som fem store sjokoladeplater til 99 kroner, smågodt til 6,90, litervis med brus til en billig penge og bolleposer til rabattert pris. Vi blir faktisk bombardert av sukker på tilbud hver dag over alt. Og når vi føler vi sparer penger, blir vi så fornøyd at vi spiser med god samvittighet. Dette vet handelen å utnytte for å berike seg selv, sier hun og fortsetter:
- Mens sukkervarer burde være noe vi virkelig koste oss med i små mengder av og til, ender det opp med at mange spiser både sjokolade, bakevarer og drikker brus daglig. Da kan det lett skape problemer både for vekt og helse.
Som rusmiddel
Forskere har funnet at bare en liten smak av sukker kan gi hjernen et skikkelig kick. Tester viste at deltakere som gurglet vann tilsatt sukker rundt i munnen presterte bedre under mentalt utfordrende oppgaver, i motsetning til da de gurglet vann tilsatt kunstig søtstoff, ifølge BBC Science.
- At sukker kan være like avhengighetsskapende som rusmidler tror jeg på, det skremmer meg, sier ernæringsfysiologen videre og henviser til en kommentar på bloggen sin.
Andersen mener da at det er spesielt viktig at barn beskyttes mot alt sukkeret. Det skal ikke store mengdene til før et barn har fått i seg for mye sukker.
- En halv liter brus vil for eksempel bidra med mer enn maks anbefalt dagsmengde sukker for et barn, noe som gjør en halv liter brus uegnet for barn i mine øyne. Det nytter ikke å bortforklare med at «de løper det av seg» heller, for det handler om at mat og drikke med mye sukker stjeler plassen i magen fra annen næringsrik mat og på den måten kan et barn som til stadighet får sukkervarer, ende opp med å få i seg for lite næring. Som for eksempel kan gå ut over vekst og konsentrasjon, sier hun.
Mer enn bare overvekt
At man blir overvektig av for mye sukker er kjent for de fleste.
Men det er ikke alle som vet om alle de andre konsekvensene sukker kan få for kroppen, til og med for de som "aldri legger på seg":
- Sukker og hjertesykdom
Koblingen mellom sukker i kosten og hjertesykdom har vært kjent lenge. Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken i Norge og i de fleste industrialiserte land. I 1975 presenterte lege T.L. Cleave overbevisende dokumentasjon på denne sammenhengen i sin bok The Saccharine Disease (Cleave, 1975). Han skrev også om sammenhengen mellom sukker og raffinerte karbohydrater (ren stivelse) i kosten og diabetes, samt en rekke andre sykdommer. Hos urbefolkninger eksisterte ikke disse sykdommene, men 20 år etter at de innførte raffinerte karbohydrater, begynte de å få alle våre sivilisasjonssykdommer.
- Sukker og kreft
På samme måte som hjertesykdom, har forekomsten av kreft eksplodert parallellt med blant annet sukkerinntaket. Kreft er den nest største dødsårsak i Norge og i de fleste andre vestlige land. Ifølge Lindberg er det mye som tyder på at det finnes en kobling mellom blodsukkerbelastningen fra kosten (mye sukker og stivelse) og flere av de vanligste kreftformene, deriblant brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft. Insulin er et veksthormon, og for mye av det bidrar til økt cellevekst og celledeling.
- Sukker og diabetes
Med et lavglykemisk kosthold med lite sukker og stivelse får personer med diabetes mye bedre blodsukkerkontroll og minsker behovet for insulin, enten det dreier seg om insulin gitt som sprøyter eller produsert av kroppen selv.
- Sukker og hypoglykemi
Mens diabetes kjennetegnes av høyt blodsukker, er lavt blodsukker, også kalt hypoglykemi, noe mange opplever før de utvikler diabetes. Når man utfordrer kroppen med store mengder sukker eller stivelse, øker blodsukkeret raskt. Det fører til stor utskillelse av insulin, som gir raskt blodsukkerfall, ofte under utgangspunktet. Man blir trett og irritabel, får konsentrasjonsvansker, angstfølelse, humørsvingninger og søthunger. Man tyr ofte til noe sukkerholdig eller stivelsesrikt for å øke blodsukkernivået igjen og dermed føle seg bedre, i alle fall kortvarig, før en ny runde med berg-og-dal-bane er i gang. Slanke, friske mennesker, gjerne veltrente, opplever dette i større grad enn de som allerede er blitt overvektig eller har fått type 2-diabetes. Det skjer fordi veltrente, slanke mennesker er ekstra følsomme for sitt eget insulin, egentlig det motsatte av insulinresistens.
- Sukker og nedsatt immunforsvar
Sukker og mat som øker blodsukkeret raskt, svekker immunforsvaret. De hvite blodlegemenes evne til å drepe bakterier når blodsukkeret er høyt etter et måltid, avtar betydelig. Også produksjonen av viktige antistoffer går ned. Høyt blodsukker hemmer transporten av vitamin C, som er svært viktig for immunforsvaret. Mat som gir høyt blodsukker, gir også høyt insulin, som igjen har en uheldig effekt på dannelsen av viktige hormonlignende stoffer (eikosanoider), som da fører til mer betennelse i kroppen.
- Depresjon
Professor ved Harvard University, Dr. Michel Lucas, har tidligere uttalt til Examiner.com at betennelsesfremmende mat kan linkes til depresjon.
Forskeren hevder at mat i form av enkle karbohydrater og ferdigmat/halvfakbrikata også kan øke risikoen for å bli deprimert, skriver Medical News.
Den 12 år lange studien som involverte 43.000 amerikanske kvinner konkluderer med at blant kvinnene, som ikke hadde noen historie med depresjon fra før, hadde de som hadde et betennelsesfremmende kosthold 29 til 41 prosent større sjanse for å bli deprimerte i løpet av perioden.
- Disse kvinnenes dietter inneholdt relativt mye brus, raffinert korn, som hvit ris og hvetemel, rødt kjøtt og margarin, men inneholdt lite vin, kaffe, olivenolje og grønne bladgrønnsaker eller gule grønnsaker, sa Dr.Lucas.
(Kilder: Fedon Lindberg, Examiner.com, Medicalnewstoday.com)
Kutt avhengigheten på tre dager
Ifølge Lindberg er søtsug en vanlig reaksjon på stress eller fordi du har valgt feil mat. Det fører til en ubalanse i hjernen og har mye med signalstoffene serotonin og dopamin å gjøre.
Mange opplever ofte et ubehagelig sug etter søte eller stivelsesrike matvarer.
Men, om du bestemmer deg for at nå vil du kutte ut alt unaturlig sukker fra kosten, trenger det slett ikke ta lang tid før du har kommet deg over det verste søtsuget - ja til og med venne kroppen helt av sukker:
- Den fysiske avhengigheten opphører raskt, allerede etter tre-fire dager. Men hvis de underliggende årsakene fortsetter, vil den psykiske avhengighet fortsette og faren for tilbakefall vil være stor, derfor må årsakene til misbruk av sukker adresseres, forteller Lindberg.
Andersen er usikker på hvor lang tid det tar å venne seg av sukker siden dette kan være individuelt.
- Men å starte med å trappe ned for så å kutte ut for eksempel daglig brusdrikking, vet jeg er en metode flere bruker, sier hun og fortsetter:
- Sukker er godt, og vi skal for all del spise is om sommeren eller nyte et kakestykke når anledningen byr seg, men mange av oss trenger å få et mer fornuftig forhold til mengdene sukker vi tyller i oss.
Slik gjør du
Hvis du vil gå inn for å bryte ut av sukker-fengselet, har du flere tips du kan notere deg og forsøke å følge, forteller Lindberg og råder:
- En god start kan være å se på stressnivået i eget liv. Ofte er søtsuget en reaksjon på stress og en eller annen form for ubalanse i kroppen.
Ellers;
- Spis ofte og regelmessig, helst tre hovedmåltider og to mellommåltider
- Unngå sukker og raske karbohydrater
- Velg alltid en kombinasjon av langsomme lavglykemiske karbohydrater med mye fiber som grønnsaker, belgfrukter, frukt, bær og protein og sunt fett til alle måltider. Viktig å dekke kroppens behov for omega 3 fett (fet fisk, valnøtter, linfrø).
- En neve rå nøtter (ca. 40g.) og et stykke mørk sjokolade (30-40g.) er næringsrikt og sunt måltid som stabiliserer blodsukkeret og demper søtsuget
- Noen får hjelp av kromtilskudd (200-600mcg)
- Tilskudd av aminosyre glutamin
- Pusse tennene eller spise en liten sitronbåt
- Stressmestringsmetoder: avspenningsøvelser, meditasjon, mosjon eller terapi, alternative mestringsstrategier som å se på TV, lese en bok eller et ukeblad, høre på avslappende musikk, gå en spasertur, ta et varmt bad, gjennomføre pusteøvelser, ringe en venn eller venninne, sette i gang med husarbeid, vaske bilen eller noe annet som passer og som kan hjelpe til "suget" forsvinner.
Lindbergs tips til sukkererstatninger:
- Naturlig, intenst søtstoff med null kalorier: Stevia
- Andre naturlige sukkerarter som gir lav blodsukkerstigning: Fruktose
- Naturlige sukkeralkoholer: Erytritol, Xylitol, Maltitol, Laktitol, Tagatose med flere. OBS! Alle unntatt erytritol kan gi magebesvær over cirka 10- 15 gram (3 teskjer).
- Naturlige søtstoffer: Agave-sirup (består av nesten bare fruktose og gir liten blodsukkerstigning), lønnesirup, honning. De to sistnevnte gir nesten samme blodsukkerstigning som sukker, men bidrar med en del næringsstoffer.
- Kunstige intense søtstoffer med null kalorier: Sukralose, acesulfam K, aspartam, sakkarin/cyklamat.
Ulike tilstander Nedenfor følger en liste over tilstander ulike forskere mener kan utløses av for mye sukker og stivelse på grunn av økt blodsukkerbelastning etter måltider med resultat økt betennelse, og økt forsukring (glykosylering), svingende blodsukker og hormonforstyrreler :
(Kilde: Fedon Lindberg) |
Les også:
Slik sikrer du deg at frossenmaten er sunn
Matrestene kan bli bedre dagen etter
Maten som gjør hud og kropp vakker
Treningsekspertenes beste motivasjonstips