Spis sunt fett!
Slik styrer du unna kaloribombene samtidig som du får i deg det sunneste fettet.
- Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
- Vi får i oss altfor lite av fisk og sunt fett og trenger derfor å fylle opp lageret! Fettsyrer kan deles inn i mettede fettsyrer og umettede fettsyrer (deretter også enumettet og flerumettet). Vi kan grovt sett også kalle de for henholdsvis usunne og sunne fettsyrer. Dette relateres til hvordan de omsettes i kroppen med et normalt kosthold, og hvilken effekt de har på ulike helseparametre (eksempelvis risiko for hjerte- og karsykdommer).
Spiser man mye av det mettede fettet (hovedsakelig animalsk fett) vil det som oftest medføre en økning i total kolesterolet (negativt!), men mye av det umettede fettet (hovedsakelig fiske- og plantefett) vil som regel medføre en reduksjon i total kolesterolet (positivt!). Det er i det umettede fettet vi også finner de tidligere omtalte essensielle fettsyrene; omega-6 og omega-3.
Fett har flere oppgaver i kroppen; mest selvsagt er funksjonen som energilager (bla underhudsfettet vårt!), men det fungerer også som en isolasjon for varmetap, "støtpute" for indre organer, komponent i nervevev, øker opptak av fettløselige vitaminer fra tarmen, og er en sentral komponent i alle kroppens cellemembraner.
Gode fettkilder
(umettet fett)
- Fet fisk (makrell, laks, sild, fersk tunfisk, ørret)
- Nøtter og mandler
- Planteoljer (olivenolje, rapsolje, valnøttolje, solsikkeolje, linfrøolje m.m.)
- Plantefett (oliven og avocado)
- Tran, omega-3 tilskudd etc.
-
Unngå for mye av (mettet fett) - Melkefett
- Fett fra rødt kjøtt
- (blandingsprodukter som pølser, farseprodukter, hamburgere, kjøttdeig)
- Fett i industrifremstilt mat (supper, sauser, gryteposer, ferdigretter)
- Frityrsteking av mat
- Chips, kaker, kjeks, is
- Dagsbehovet for omega-3 er definert til 1-2g/dag; følgende alternativer vil dekke rundt 1g omega 3;
- 5ml tran
- 2-6 stk tranpiller
- 35 g makrell-i-tomat (en god porsjon på 1 brødskive)
- 50g laks
- 115g vår-makrell
- 30g høst-makrell
- 200g ørret
- 25g sild
- 500g torsk
- 330g reker
- Les hele saken på Treningsmagasinet.no!