Jobbsøking
- Sørg for at kollegene digger deg
Her er snarveiene til fast jobb.

Det kan være ekstremt frustrerende å være i den situasjonen hvor du hopper fra ett vikariat til et annet på grunn av mangel på faste stillinger på jobbmarkedet.
Mange sitter med solid høyere utdanning og god, relevant arbeidserfaring, men likevel ikke blir fast ansatt hos en arbeidsgiver fordi det ikke finnes faste, ledige stillinger i firmaet.
Dermed blir man nødt til å søke på utlyste vikarstillinger som gjerne varer bare ett år av gangen. Det kan være svært umotiverende og tungt i lengden.
Aktiv på jobbmarkedet
Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV), mener likevel at det er svært viktig å ikke gi seg:
- Vårt fremste råd til personer som er i vikariater, men ønsker fast jobb, er å være aktiv på jobbmarkedet, sier Sørbø til Kvinneguiden.
NAVs fremste oppgave er å bistå de som ikke har jobb med å komme tilbake tilbake i arbeid.
- Vi forstår at det kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe dersom man får mange avslag. Da kan det være lurt å vurdere hvilke andre alternativer som finnes. Kanskje det kan være aktuelt å se etter jobber andre steder i landet og i andre næringer også. Ofte er det slik at den enkelte har kvalifikasjoner som kan passe i flere ulike typer jobber, råder Sørbø.
Han tror det i tillegg er nyttig å informere eget nettverk om at man er på utkikk etter fast jobb og registrere seg i ulike CV-baser på nett.
Han mener samtidig at det er viktig å ikke la frustrasjonen ta overhånd når man over flere år må hoppe fra ett vikariat til et annet.
- Husk på at det er vanlig å starte med vikariater og engasjementer i offentlig sektor, før man får fast jobb etter hvert. Veien inn i arbeidslivet starter ofte med en ekstrajobb, et vikariat eller et midlertidig engasjement, sier Sørbø.
- Et "nei" er positivt
Trine Åldstedt er fagansvarlig, kursholder og gründer av MetaResource og er Licensed Master Trainer of NLP - Dr. Richard Bandler. Åldstedt har mange års erfaring som profesjonell coach, trener og kursholder.
Hun mener at man kan holde jobbsøkings-motivasjonen oppe ved å først og fremst sette seg et tydelig mål.
- Definer for deg selv hva slags stilling det er du jobber for. Få klar oversikt over hvilke ønsker og krav du har til arbeidsoppgaver, arbeidsvilkår og arbeidsgiver. Sjekk så av om du har alle kvalifikasjoner til å fylle jobben og kriteriene. Om ikke, skaff det. Samme hva det krever, oppfordrer Åldstedt til Kvinneguiden.
Coachen mener at dersom vikariatet man er i passer til profilen, er det et stort pluss siden det gir relevant praksis og nettverk.
- Deretter er det å avklare med arbeidsgiver om det finnes håp. Om det ikke gjør det, begynn å søke opp firmaer som kan ha drømmejobben, formuler en god søknad med CV og begynn å banke på dører. Ønsk et hvert nei velkommen. Foruten et "ja", er det bedre enn et "tja, vi skal sjekke", fordi det stjeler tid og energi, sier hun.
- Jobb så godt at de vil digge deg
I lengden er det likevel utfordrende å holde motivasjonen oppe til å søke videre arbeid når man gang på gang kun får vikarstillinger.
Her anbefaler coachen at man sjekker ut alternativene man har.
- En stilling på et felt eller nivå hvor den største utfordringen er å holde ut? Arbeidsledighet? Demotivasjon og fortvilelse? Du har en jobb! Sørg for å gjøre den så inderlig godt at arbeidsgiver og kolleger digger deg. Levér over all forventning, ta initiativ, overrask og bry deg.
Åldstedt tror at det alltid vil betale seg - og selv har du det intenst mye mer moro underveis også.
- Vær bevisst på alt det positive vikarstillingen tross alt gir deg. Skriv det ned og tenk litt over det. Om du gjør det daglig eller ukentlig, kan du vurdere selv, men skriv opp tre til fem punkter du er takknemlig for, og gode konsekvenser du har fra nåværende stilling, råder hun.
Dette har alt å si
Selv om det virker fjernt, kan det også være mye positivt med å sitte fast i "vikarfellen", særlig hvis du gjør noen små justeringer i forhold til egen innstilling;
- Vær bevisst språket ditt og bytt ut ord som drar deg ned med noe som drar deg opp. For eksempel ordet "vikarfellen", sier Åldstedt og lister opp noen eksempler:
- "Vikarmuligheten" gir deg:
- Arbeidserfaring
- Inntekt
- Kompetanse
- Kontaktflate
- Nettverk det helt sikkert er mennesker du kan lære av og kanskje skape viktige, gode vennskap med.
- Du har variasjon, du er "fri".
- Du kan tillate deg luksusen å kjenne etter om dette er et sted du har lyst til å være og hva din trivselsjobb skal inneholde.
- Bruk anlendingen til å samle informasjon og erfaringer som lar deg skreddersy din jobb. På et magisk vis skaper vi mennesker vår egen virkelighet. Når du vet hva du ser etter og hva som trengs, er sannsynligheten for at du finner det stor, sier coachen.
Din innstilling til situasjonen har alt å si, mener Åldstedt.
- Bakdelen med dette er at vi ofte er offer for eget tankesett. Vi ser vår egen sannhet som den eneste "Sannhet", og basert på den tror og tolker vi. Mange går rundt og tror de har den beste innstillingen og yter den beste innsatsen, mens de i virkeligheten både signaliserer og leverer noe helt annet, sier hun mens hun kommer med en oppfordring;
- Bestem deg i dag for å gjøre alt det beste du kan og skaff deg ærlige, kompetente sparringspartnere med gode hensikter som du våger å lytte til. Det vil hjelpe deg på veien.
Les også:
Slik klarer du deg på halve lønna