SKO FETISJ
Andrea (27) har solgt brukte sko og sokker for over 30.000 kroner
"Jeg kunne tenkt meg å kjøpe dine brukte strømper, helst etter trening. 750kr per strømpe? Klem :) "
Sitatet over er en av mange henvendelser danser, skuespiller og modell Andrea Ness (27) har fått.
- Jeg blir kontaktet flere ganger i måneden, forteller Ness.
De vil kjøpe undertøy, brukte sko, strømper og annet. Og de betaler godt, så lenge det er skittent.
Renifleur er en fetisj
Men hvem er "de"?
"De" er mennesker med andre tenningsmønstre enn mange andre. Personer som tenner på skitne truser, sko, strømper, overdeler og slikt. Det kalles renifleur på fagspråket, og er ganske sikkert vanligere enn vi tror.
Du husker kanskje "trusemannen" fra Buskerud, han som ble buret inne etter gjentatte ganger å ha tatt kontakt med mindreårige med spørsmål man definitivt ikke skal stille til barn eller ungdommer under den seksuelle lavalder. Andre igjen, synes det er spennende å utforske muligheten for lettjente penger ved å selge klesvasken sin.
Å sende henvendelser til ukjente personer med spørsmål om kjøp av klær og sko er ikke ulovlig, med mindre man sender er truende, seksuelt krenkende eller harselerende måte, eller ikke tar et "nei" alvorlig.
Se politiets tips til hvordan du håndterer slike henvendelser, lenger ned i saken
Egne salgskanaler på nettet
Andrea er en norsk modell, danser og skuespiller. Hun sier at de som ønsker å kjøpe klær og sko av henne, kan bli ganske pågående, og at hun har opplevd at enkelte ikke tar et "nei" for et nei.
- Jeg sier ikke at alle menn der ute med spesielle interesser er farlige. Det er ikke noe galt med folk som har en fetisj, det som er farlig er at du ikke kjenner vedkommende. Man skal passe seg uansett på nettet, sier Andrea.
- De fleste har vært hyggelige, mens andre aldri har villet la meg være i fred etter et skokjøp.
Det finnes nettsider for kjøp og salg av brukte klær til salgs til dem som har dette som en seksuell tenningsmotivator. Men slike sider har hun ikke brukt.
- Nei, jeg har aldri vært på noen nettside for dette.
- Det var bare noe jeg prøvde ut for å bli kvitt dem kjapt til en god pris, men når folk prøver å inkludere deg i sine fetisjfantasier, er det ikke gøy lenger.
Det vil jeg ikke ha noe med å gjøre.
Men trusene mine får du aldri
Ness har så langt unngått å selge skitne truser, men brukte sko har hun solgt.
- Noen ganger har jeg solgt sko for over tre tusen per par. Dette har vært sko jeg skulle selge uansett, men aldri ville fått så mye for ellers, for eksempel sko jeg har kjøpt for 400 kroner og som er brukt flere ganger.
- Hva de skoene skal brukes til eller hvorfor de vil ha mine brukte sko, interesserer meg egentlig ikke. Det blir det samme som å selge de på finn.no. Man har ikke noe business med hva folk skal med dine brukte sko, selv om skjønner at personen vil kjøpe på grunn av en fetisj.
Det finnes også trusekvinner
Det er helt normalt å ha en fetisj. Noen tenner ved synet av en middagspølse, andre på folk som er lavere enn seg selv, og atter andre får seksuell tilfredsstillelse av å lukte på andres kroppslukter - renifleur.
Både kvinner, menn og alt der i mellom, kan ha fetisjer.
- Det er mange som kommer i terapi og er skamfulle over den de er og det de tenner på. Men sånn som jeg tenker på det og sånn som diagnosesystemet egentlig var tilrettelagt, så var det sånn at det skal være skadelig for deg selv eller andre for å være sykelig, har seksualrådgiver Thomas Johannessen tidligere uttalt til Klikk.no.
- Når kvinner tar kontakt så er det på helt samme måte som mennene, sier Andrea.
Hun opplever også at folk tar kontakt av andre grunner, enn for å kjøpe skittentøyet hennes.
- Noen vil betale for at man skal snakke stygt til dem eller fordi de vil bli brukt for penger.
Det begynte med Facebook
Andrea merket at henvendelsene begynte å komme da hun startet sin egen Like-side på Facebook for blant annet modelloppdrag.
- Jeg tror det finnes mange menn der ute som tar kontakt med jenter over Facebook for å mate fetisjene sine. Det føles kanskje tryggere for dem.
Et eksempel på en henvendelse kan være:
"Hei. Har du noen brukte sko du vil selge? Helst med høye hæler. Kan godt være slitt og godt brukt. Betaler godt. Jo mer brukt, jo bedre."
- Kan bli besatt av deg
Hun sier at uansett hvordan du reagerer på forespørselen deres, er det fare for at de ikke gir seg.
Kan oppleves ubehagelig
Du bør tenke deg godt om, hvis du vurderer å opprette en profil på salgsside for renifleur eller selge privat via Finn, Facebook eller andre kanaler.
Her er et svar Andrea fikk fra en mann som ble sint da hun ikke ville selge han undertøyet sitt:
- Og hvorfor ikke?! Tror du at du er så mye bedre enn meg? Jeg skulle gjerne likt å vise deg! Jeg er en helt normal fyr.. Det hadde du funnet ut hvis du hadde gitt meg en sjanse!
Hele det svaret kom fra et enkelt "nei takk.. Jeg selger ikke undertøyet mitt.. Prøv på H&M".
- Og hvis man selger dem et par sko, så har jeg opplevd at visse menn har blitt helt besatt. Og det har blitt skummelt. Ofte har jeg også sagt nei, da er det noen som blir aggressive og truende. Og noen som bare maser og skriver/plager hver dag uten å gi seg. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle. Jeg har da aldri sagt ja til å selge undertøyet mitt. Det blir for personlig, men å få rensket ut av skoskapet har jeg.
En annen henvendelse:
" hei :) Jeg ser du er danser? Jeg kunne tenkt meg å kjøpe dine strømper. Helst etter trening. Ikke sorte eller mørke farver. 750kr pr strømpe. Hvis dette går bra for deg, kan vi gjøre det til en mer permanent deal. Vil du ha 750kr i uka? Klem :) "
- De fleste er hyggelige og spør på en ordentlig måte, og tar et nei for et nei, mens andre reagerer voldsomt på et nei.
Politiet ber deg ikke å svare
Hva gjør vi, når vi får slike meldinger? Og ikke minst, hva om barna våre, eller ungdommene våre, opplever å motta henvendelser av seksuell karakter?
- Politiet oppfordrer foreldre til å være i forkant av eventuelle meldinger. Snakk med ungdommen om bruk av internett og mobil, og hva en person ønsker å oppnå ved å sende en slik melding. Dersom ungdommen mottar en melding fra ukjent nummer med spesielle forespørsler, gi beskjed om at de ikke skal svare på meldingen, råder Mia Kværna ved Ungdomsteamet på Bærum politistasjon.
Hun sier personen ofte vil ta enhver form for kontakt som en positiv repons. Ofte starter samtalen nøytralt, for deretter å utvikle seg til å bli seksualisert.
- Be ungdommen si ifra til en voksen og viderebring informasjonen til politiet. Politiet blir da oppmerksomme på personen og har muligheten til å se sammenhenger. Det kan foreligge tidligere saker på personen, eller lignende saker fra andre steder i landet. Seksuelt krenkende atferd på nettet er like ulovlig som seksuelt krenkende atferd i virkeligheten.
Anbefaler ingen å gjøre dette
Selv om Andrea har tjent et femsifret beløp på å selge sko og andre klær, advarer hun andre.
- Jeg anbefaler ikke noen å gjøre det, for men vet aldri hvordan den andre personen som kjøper av deg er, eller hvor mye informasjon de har om deg. Noen vil jo ha skoene eller tingene dine fordi de er besatt av deg. Det kan være farlig, sier hun.
Uansett om man velger å svare ja eller nei, råder hun deg til å svare høflig, men bestemt.
Andrea har ikke lenger Like-siden selv om den hadde 4000 følgere, fordi hun så seg lei av alle meldingene.
- Det stoppet aldri. Men jeg kommer ikke til å slutte å jobbe som modell eller slutte å publisere arbeidet mitt på grunn av sånt som dette, jeg klarer fint å ignorere det.