Er flaskevann sunt?
Plastflasker er aldri helt tette
Det er en grunn til at flaskevann er datostemplet.
Produksjonen og salg av vann på plastflasker har i de siste årene eksplodert.
Dette har igjen ført til at vi drikker mer vann enn før.
Men vi drikker, ifølge forskere, mye mer vann enn det kroppen har behov for.
Vannet som har vært oppbevart i plastflaske over flere måneder, bør du muligens være skeptisk til å drikke.
Plast er aldri helt tett
Plastflasker er aldri helt diffusjonstette, kan Vidar Lund, forsker, PhD ved Avdeling for mat, vann og kosmetikk ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, fortelle.
- Det vil si at enkelte stoffer kan trenge gjennom plasten uten at den er ødelagt. Størst fare er det for at organiske stoffer som fettstoffer eller olje kan trenge gjennom flaskeveggen, og da kan vannet på innsiden få smak at de aktuelle stoffene, sier Lund til Kvinneguiden.
Han mener dermed at plastflasker med vann eller annen drikke derfor ikke bør oppbevares i rom hvor det kan være bensin- eller oljedamp, da vil vannet kunne få smak av disse stoffene.
- Det er også muligheter for at enkelte plastflasker kan avgi stoffer fra plasten, som herdere, myknere eller andre tilsetningsstoffer fra plasten, men de stoffene man kjenner til lekker ut i vannet i svært lave konsentrasjoner, sier forskeren videre.
Glassflasker er derimot diffusjonstette.
- Disse kan ikke avgi stoffer til vannet, annet enn eventuelle stoffer fra korken, eller belegg på innsiden av korken, forklarer Lund.
Solveig Eriksrud, seksjonssjef ved Mattilsynet, distriktskontoret for Oslo, opplyser om at all emballasje som brukes til næringsmidler skal oppfylle krav i forskrift om matkontaktmaterialer.
Flasken må være tett
Kan være helseskadelig
- Polyetylentereftalat (PET) - et plastprodukt brukt for å lage vann-, brus- og ølflasker - inneholder helsefarlige kjemiske stoffer.
- Det har tyske forskere ved Goethe-universitetet i Frankfurt funnet ut, ifølge Discovery News.
- PET-plast inneholder substanser som kan forstyrre nivåene av østrogen og andre kjønnshormoner.
- Hvis du drikker vann fra plastflasker, er det en høy sannsynlighet for at du får i deg de kjemiske stoffene, sier forsker Martin Wagner.
(Kilde: Discovery News)
Går man i butikken og kjøper flaskevann, kan man se at vannet er datostemplet.
- Flaskevann skal ha datomerking; dette er en best før-dato og er bestemt ut fra hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, sier Eriksrud og forklarer:
- Vann er et næringsmiddel som påvirkes av en rekke forhold, som den mikrobiologiske kvaliteten i vannet, oppbevaringstemperatur, eventuell forurensing fra miljøet, hvor ren beholderen er, og så videre. Dette vil være avgjørende for holdbarheten. Ugunstige forhold kan for eksempel gi oppvekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer, akkurat som i et annet næringsmiddel, sier hun.
Vann som inneholder organiske stoffer - noe Lund mener det vanligvis er svært lite av i flaskevann, vil kunne utvikle uønskete smaksstoffer, men de vil komme forholdsvis fort når flasken oppbevares i romtemperatur.
- Men hovedårsaken til at flaskevann er datostemplet, er rett og slett et resultat av et prinsipp i offentlig forvaltning innenfor EU-systemet, sier Lund.
- Rent vann går aldri ut på dato, så fremt det oppbevares i tett emballasje, sier forskeren videre.
Han mener at man generelt kan si at kontrollen med all matvareemballasje er ganske omfattende.
- Så faren for å få i seg helseskadelige mengder av slike stoffer er ikke sannsynlig.
- Ikke drikk dette vannet
Har du opplevd at både brus, øl, vin og vann faktisk smaker bedre fra glass enn fra plastbeholder?
Smak av plast
Sara Risch, næringsmiddelkjemiker og medlem av Institute of Food Technologists, forteller at acetaldehyd - et kjemisk stoff som dannes ved produksjonen av plast - kan overføres til drikken fra plastflasken.
- Dette reguleres selvfølgelig av helsemyndigheter, men selv små, lovlige mengder kan påvirke smaken.
- Ønsker du renest mulig drikke bør du gå for glassflasker, som har vanskeligst for å inngå kjemiske forbindelser med andre stoffer.
- Men selv dét kan vise seg å ikke være nok. Hvor mye produktet utsettes for lys og hvor lenge det står i butikkhyllene kan også endre smaken.
(Kilde: PopSci.com)
Det har du nok helt rett i og det er slett ikke noe du bare innbiller deg, ifølge sommelier Svein Lindin:
- Det er helt klart en forskjell. På samme måte som man ser forskjeller i farge på drikke kan man smake forskjell på plast, glass eller boks. Innholdet forringes mye fortere i plast, og det er det folk flest reagerer på.
Årsaken handler ifølge Lindin om tilgangen til oksygen.
- En plastflaske som har stått kjølig og mørkt er bedre enn en som har stått varmt og lyst, men uansett hvordan du oppbevarer en plastflaske vil den være forringet etter kortere tid enn for glassflasker, sier Lindin.
Eriksrud kan samtidig fortelle at vannet fra springen i utgangspunktet ikke sterilt, og dermed kan det være mindre mengder bakterier i vannet.
- Dersom vannet står uten tildekking over tid, kan forurensning som støv, andre partikler og bakterier tilføres fra omgivelsene i karaffelen. Nye bakterier kan derfor tilføres vannet og de bakteriene som allerede finnes i vannet får bedre vekstvilkår. Mattilsynet vil ikke anbefale at vann som har stått i åpen karaffel eller flaske i uker eller måneder drikkes, advarer Eriksrud.
Lund forteller at vann som har stått i åpen karaffel over tid etter hvert vil få en flau smak, men han mener ikke at det er farlig å drikke.
- Så fremt det ikke er noen som bevisst eller ubevisst tilsetter det farlige stoffer. Det anbefales imidlertid å drikke «ferskt vann» for best mulig smaksopplevelse, sier forskeren.
Høyt saltinnhold
Om du lurer på om vannet fra springen eller flasken ikke er bra å drikke, kan dette være vanskelig å se med det blotte øyet.
Ei heller er det lett å kjenne på lukt eller smak om det er trygt å drikke eller ikke.
- Man kan ikke se på vannet om det inneholder bakterier eller andre sykdomsfremkallende mikroorganismer. Av og til kan vann fra springen ha avvikende farge. Dette er ikke nødvendigvis farlig, men man kan da ringe vannverket å høre om de er kjent med dette og hva som eventuelt er årsaken. Ved alvorlige avvik ved vannkvaliteten, vil vannverket gå ut med en anbefaling om å koke vannet, forteller Eriksrud videre.
Lund mener at det ikke grunn til å være engstelig for å drikke vann som selges i butikk så lenge vannet er beregnet til vanlig drikke, og emballasjens forsegling er ubrutt.
- En bør imidlertid være klar over at noen typer vann på flaske har et så høyt saltinnhold at det ikke kan anbefales brukt til daglig drikke, advarer forskeren.
Les også:
Maten du kan spise etter utgått dato
Restene blir bedre dagen etter
Så enkelt fikser du fem om dagen
Denne saken ble første gang publisert 30/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.