Når barn får søsken

Hvordan forbereder du barnet på et søsken? Eksperten gir deg råd!

Når barn får søsken
Når barn får søsken
Sist oppdatert
Nummer to er på vei, og alle hjerter gleder seg. Men hva med nummer én, som kanskje ikke helt forstår? Hvordan forbereder man et barn på at det snart skal få et søsken?

Ikke vent

- Hopp ut i det, mener Ingrid Prøsch, fagpedagog i Tilknytningspedagogene.

- Det er lurt å inkludere barna i nyheten så fort som mulig. Barn er eksperter på å plukke opp stemninger, og de blir fort usikre hvis de merker at noe er annerledes, sier hun.

Les også: Gravidmote til fest

Les også: Angst for fødselen

Les også: Tren deg opp etter fødsel


Mange tenker at det kan være lurt å vente litt med å inkludere barnet fordi ventetiden blir så lang. Men det mener Prøsch er unødvendig.

- Det blir lenge å vente for barnet uansett. Selv en håndfull uker føles som en evighet for små barn. Derfor er det like greit å innlemme hele familien i både forventninger og forberedelser med en gang.

Ta følelsene på alvor

Å få nyheten om et søsken kan være vanskelig for et barn. Det er derfor viktig å være bevisst både på hvordan du formidler nyheten, og på hvilke reaksjoner som kan komme.

- Å formidle en ekte glede og åpenhet er veldig viktig. Det er ikke nødvendig å si så mye, men det er viktig å svare skikkelig på de spørsmålene som kommer, mener Prøsch.

- Barn kan reagere veldig ulikt, og det må være lov ikke å glede seg til barnet kommer, og også å bli sint på grunn av det. Stort sett er barn glade for å få søsken, men innimellom er det skummelt, akkurat som det er for de vordende foreldrene. Det er viktig å la barna få si det de tenker og føler om nyheten.

Syns du det vanskelig å vite hvordan du skal få barnet til ordentlig å forstå hva som foregår, anbefaler Prøsch å ty til bøkenes verden.

- Det finnes bøker, tilpasset barn i ulike aldere, som handler om det å få søsken. Å fortelle barnet den store nyheten, og deretter lese en hyggelig bok om babyer kan være en fin fremgangsmåte i den første samtalen om hva som skal skje. Disse bøkene kan også leses om og om igjen i løpet av svangerskapet, sier hun.

Inkluder barnet

Når nyheten er fortalt gjelder det å være bevisst hvilken rolle du gir barnet i ventetiden fram til babyen kommer. Barnet kommer også til å kjenne forventninger og spenning knyttet til den voksende magen. Husk derfor å inkludere barnet i det som skjer.

- Snakk gjerne om og med magen og la barnet kjenne når babyen sparker. Dere kan også tegne babyen på utsiden av magen for at barnet lettere skal forstå hva som finnes på innsiden, råder Prøsch.

Også hverdagslige sysler kan gjøre det lettere for barnet å forberede seg på det som skal skje.

- Søsken kan bli med på det aller meste av forberedelsene. De kan være med å gjøre klart tøy eller kjøpe et lite plagg, klargjøre soveplass, vogn og annet utstyr. Man kan også snakke om fødsel, amming og stell slik at barnet er forberedt på hvordan babyens hverdag kommer til å være. Fortell gjerne at babyen sover mye og leker lite den første tiden, slik at barnet er forberedt på at det ikke kommer en ny lekekamerat sånn helt med det første, anbefaler Prøsch.

Det magiske møtet

Så kommer øyeblikket dere har ventet på. Det nye familiemedlemmet har kommet til verden og barnet skal hilse på babyen for første gang.

- Vær til stede og følg med på det som skjer. Vent med eventuelle søskengaver, nå er det relasjonen mellom barna som bør stå i søkelyset. Skap ro rundt situasjonen. Andre relasjoner og materielle ting kan vente. Sørg for at barnet er opplagt og i god form ved møtet, slik at ikke sult eller mangel på søvn ødelegger, anbefaler Prøsch.

Hvis man har forberedt barna godt på hva som skal skje er det ikke sikkert at man får de store reaksjonene når babyen først kommer.

- Ofte ser man at barn blir stolte og ønsker å beskytte sin nye venn. Litt større barn kan føle seg litt oversett og trenger å føle at de er like viktige og like høyt elsket som før. Da er det viktig å være til stede, og vise at man har god plass til å romme de store barna også - nå som før, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også