Myter om sex
16 myter om sex som ikke stemmer, og én som gjør det
Daten din har ikke nødvendigvis kjempepenis selv om han har store hender.
Det er lett å tro på myter om sex, samtidig som det kan være veldig flaut å spørre noen hva som faktisk stemmer.
Dermed blir mange av mytene ekstra seiglivet.
Vi har tatt på oss jobben med å sjekke sannhetsgehalten i en haug av sexmyter. Kanskje puster du lettet ut?
1. Skjeden utvider seg av mye vaginal sex og hvis det du har inni den er stort.
Nei, dette stemmer ikke. Vaginaen er en sterk og elastisk muskel som er utviklet til å kunne presse ut en hel baby.
- Skjeden er tøyelig, den kan vide seg ut og trekke seg sammen igjen, forteller Trude Slettvoll Lien, psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiving ved Sex og Samfunn, som gir råd til unge om seksualitet.
2. Det er skadelig å onanere for mye.
Neida, det er ingen fare. Du får hverken hårete hender (som de skremte barn med i gamle dager) eller problemer med orgasmen. Tvert i mot.
- Det er vanlig at både jenter og gutter onanerer. Det er en fin måte å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet på. Noen onanerer mange ganger om dagen, noen gjør det aldri. Begge deler er helt ok, sier Slettvoll Lien.
3. Store sko og store hender er det samme som stor penis.
Niks, det nytter ikke å studere datens hender eller sjekke skostørrelsen hans for å vite hva du eventuelt vil oppdage i senga.
- Hender, føtter og peniser kommer i mange og forskjellige størrelser, forsikrer spesialisten.
4. Du blir ikke gravid hvis du har sex i vann, for eksempel i badekaret eller i et svømmebasseng.
- Feil. Hvis du har samleie uten kondom eller uten annen prevensjon og gutten får utløsning i skjeden, kan du bli gravid, sier Slettvoll Lien.
5. Du må blø første gang du har sex, ellers er du ikke jomfru.
Dette er en myte mange tror på. Men det er faktisk bare 40 prosent som blør litt første gangen de har sex.
- Blødningen kan komme fra en liten rift i vaginalslimhinnen, for eksempel fordi skjeden ikke er tilstrekkelig våt og klar for penetrasjon, forteller Slettvoll Lien.
Hun forklarer at det er mange myter rundt jomfruhinnen, smerter ved første samleie og blødninger.
- For det første finnes det ikke en hinne som stenger inngangen til skjeden. Jenter er født med en slimhinnefold, ca 1-2 centimeter inn i skjeden, som kalles skjedekrans. Den vil endre seg gjennom barneårene, og vil ved pubertetsalder være så godt som utslettet hos mange jenter. Skjedekransen vil tøyes ved aktivitet, tampongbruk, onani og samleie.
6. Første samleie gjør alltid vondt.
- Dette kan stemme for noen, men ikke for alle. Ofte handler smerten om at du er litt anspent, og at du ikke helt klarer å slappe av i bekkenmuskulaturen. Da tar det også lengre tid for jenter å bli tilstrekkelig våte til at skjeden er klar for å ta imot en penis. Det er viktig med tilstrekkelig lubrikasjon for at det ikke skal oppleves sårt og vondt, forteller spesialisten.
- Noen gutter kan også oppleve at det er smertefullt å skulle penetrere. Dette kan komme av trang forhud på penis.
7. Det er noe galt med deg eller partneren hvis du ikke får orgasme under samleie
- Mange kvinner kan tro de mangler noe som alle andre har, eller at det er noe galt med dem hvis de ikke oppnår orgasme under samleie. Samtidig tror flere menn at de har for liten penis siden ikke kvinnen oppnår orgasme under samleie, uansett hva slags stillinger de forsøker, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.
Hun mener dette er en myte det er viktig å avkrefte.
- Skjeden er del av fødselskanalen og er nærmest følelsesløs, bortsett fra helt ytterst i skjeden. Det er stimulering av ytre kjønnsorgan og klitoris som fører til orgasme for kvinnen, sier hun.
Dette er spesialisten fra Sex og samfunn enig i.
- Det er helt vanlig å ikke oppleve orgasme hver gang man har samleie eller annen sex. Noen kan oppleve det som vanskelig å få orgasme sammen med partner, men får det nesten alltid når de har sex med seg selv.
- Det er et godt utgangspunkt for å få det til når man er sammen også. Andre kan være godt fornøyd med nærheten og intimiteten en får ved samleie og sex, og da behøver ikke orgasmen bety all verden, sier Slettvoll Lien.
8. Du kan få seksuelt overførbare infeksjoner av å sitte på offentlig toalett, og du slipper unna sykdommene hvis man har to kondomer utenpå hverandre.
- Nei, absolutt ikke. Ett kondom holder, og det kan bli mer usikkert med to. Og seksuelt overførbare sykdommer kan ikke komme fra toalettsetet, beroliger Trude Slettvoll Lien.
9. Jenta må få orgasme for å bli gravid, og du kan ikke bli gravid første gangen.
Dette er en farlig myte. Den republikanske kongressmannen Todd Akin ser ut til å hatt denne feilslutningen i tankene da han i 2012 uttalte at kvinner som blir voldtatt ikke kan bli gravide. "Hvis det dreier seg om en legitim voldtekt har kvinnekroppen metoden for å skru av hele greia", sa politikeren, og ble (heldigvis) møtt med massiv motbør, både fra leger og ikke minst fra de 32,000 kvinnene som blir gravide etter voldtekt hvert bidige år i USA.
Så for å oppklare: Jenter trenger slett ikke nyte sexen for å bli gravid. Og hun kan bli gravid selv om det er første gang hun har sex.
- Hvis jenta har hatt sin første eggløsning, kan hun bli gravid, og jenta trenger ikke orgasme for å bli gravid, understreker eksperten.
10. Gutter onanerer mer enn jenter
Dette ser faktisk ut til å stemme.
- Tidligere norske undersøkelser viser at gutta starter å onanere tidligere og gjør det hyppigere enn jenter. Nyere amerikanske studier viser det samme. Det ser forøvrig ut til at jentenes atferd er i stor endring, og at de tar innpå gutta, informerer Slettvoll Lien.
11. Det er viktig å ta pause i hormonell prevensjon
Dette stemmer ikke. Det er ikke noe problem å bruke hormonell prevensjon på fast basis.
- Det er helt unødvendig med pause, det er gjerne da man blir uplanlagt gravid, sier Slettvoll Lien.
- Hormonell prevensjon hemmer ikke fruktbarheten når man slutter med den. Eggløsning kommer raskt i gang igjen når man slutter, bortsett fra ved p-sprøytebruk, da kan det ta opp mot 1,5 år før ovulasjon er reetablert, forteller Slettvoll Lien.
12. Menn har mer sexlyst enn kvinner
- Menn blir ofte beskyldt for å ha konstant lyst på sex. Dette er ikke helt riktig. Menn og kvinners sexlyst fungerer forskjellig og derfor har de også varierende sexlyst, forteller Maria K. Ebbestad, nettredaktør i Kondomeriet.
- Kvinners sexlyst avhenger også mye av hormoner og følelser, men det betyr ikke at de har mindre sexlyst enn menn. Kvinners sexlyst styres også av hvor i syklusen hun befinner seg, sier hun.
13. Størrelsen har stor betydning
Det er ikke nødvendigvis sånn at jo større penis mannen har, jo bedre blir samleiet.
- Dette er ikke sant. Det er summen av flere faktorer som avgjør om samleie blir godt for begge, sier Ebbestad.
14. Pene mennesker har bedre sex
- Utseende har ingenting med god sex å gjøre. Selvtillit derimot gjør at man føler seg trygg og slipper seg mer løs, forteller kondomeriet-eksperten.
15. Menn tenker på sex hvert 7. sekund
- Mange mener at menn tenker på sex hele døgnet, men undersøkelser viser at 30 prosent menn ikke tenker på sex hver dag, forteller Ebbestad.
16. Menn kan ikke få mange orgasmer
- Menn har fysiske begrensninger på hvor mye spermier de kan produsere, men opp mot utløsningen kan de oppleve flere orgasmer, sier hun.
Vil du lese flere saker om sex, kropp og helse? Følg Kvinneguiden på Facebook!