Kløe i underlivet
Derfor klør du etter mensen
Mange kvinner plages av kløe ved bruk av bind og tamponger. Her er rådene som hjelper.
– Siden alle kropper er forskjellige kan vi ikke snakke om en generell årsak til kløe, sier hudlege Mila Lilleeng, som jobber på Volvat medisinske senter i Oslo.
Mange kvinner opplever kløe i underlivet etter menstruasjonen. På Kvinneguidens debattforum forteller flere om kløe og ubehag, spesielt ved bruk av bind.
Brukeren som kaller seg ”Lilla” skriver at mensen alltid etterfølges av kløe: «Det er litt som ved soppinfeksjon, forskjellen er bare at det ikke svir. Lilla synes kløen er verst om natta. Om jeg bruker tampong klør det ikke.»
Dette fenomenet kan ha flere årsaker, skal vi tro hudlegen.
– Noen kvinner har disposisjon for å utvikle kontaktallergi, forklarer Lilleeng. Hun har tidligere jobbet på hudavdelingen ved Haukeland sykehus og som overlege ved Stavanger Universitets sykehus.
Lilleeng vil gjerne understreke alle fordelene med hygieneartikler som bind og tamponger, men påpeker at det finnes kvinner som reagerer på dem.
– Som hudlege må jeg gjøre oppmerksom på at de aller fleste hygieniske artikler har blekemiddel i seg, sier Lilleeng.
Kommunikasjonsansvarlig i Libresse Nicole Carlsson bekrefter at forbrukeren foretrekker helt hvite, bleke artikler og oppfatter disse som renere og mer innbydende enn økologiske produkter som ikke er fullt så blendahvite.
Hvit, hvitere, hvitest
Miljøverndepartementet anbefaler forbrukeren å se etter hygieneartikler med miljømerket Svanen og Blomsten.
Slik bruker du tampongen feil
1. Du vasker bare hendene etter at du har satt den inn. For å unngå kløe er det lurt å vaske hendene før du bruker dem til å sette inn en tampong.
2. Du setter ikke tampongen langt nok inn. Hvis du kan kjenne tampongen har du ikke satt den inn riktig.
3. Du bytter tampong for sjelden. Du bør bytte tampong hver fjerde time selv om du ikke blør mye, og minst hver åttende timer.
4. Du bruker tampong selv dagen etter at mensen er over for å unngå uhell. Å dra enn tørr tampong ut av en tørr vagina er ikke behagelig, og rifter kan føre til både svie og kløe.
5. Du bytter ikke tampong etter svømmetur: En tampong full av klorvann eller saltvann kan irritere underlivet ditt om du ikke bytter den raskt nok.
6. Du bytter ikke tampong etter dobesøk. En ting er at det ikke er særlig delikat å gå rundt med en urindynket tråd hengende ut av deg, men hvis tråden i tillegg får avføring på seg er veien kort til en infeksjon.
Kilder: Cosmpolitan, V is for Vagina.
For å få rett til å bruke disse merkene, må produktet tilfredsstille en rekke strenge krav både med hensyn til helse og miljø og kan skåne jorda for farlig avfall, utslipp og klimagasser.
Carlsson, sier at selskapet, som er en av Skandinavias største leverandører av bind og tamponger, i perioden 2008 til 2011 reduserte klimautslippene sine med 18 prosent.
Carlsson poengterer at klorblekning med klorgass ble fjernet fra masseproduksjonen av papir på begynnelsen av 90-tallet.
– Siden den gang benytter vi ECF-metoden under blekingen av produktene våre.
ECF er en forkortelse for Elementary Chlorine Free noe som betyr at klorgass ikke benyttes, kun klordioxid som desifiseringsmiddel.
Unngå duftende produkter
I følge Miljøverndirektoratet benyttes det skadelige stoffer under produksjonen av både bind, tamponger, bomullsvatt og pinner, men ingen av disse giftstoffene er igjen i det ferdige produktet. Hvorfor klør det da likevel?
Hudlegen Lilleng ønsker å gjøre forbrukeren oppmerksom på selve hinnen som gjerne omslutter tampongen. Den er gjerne laget av et materiale som skal gi minst mulig friksjon, men kan inneholde stoffer vi reagerer på.
Hudlegen forteller at bind ofte har en absorberende gelé og at også denne utskiller en viss kjemisk substans.
– Noen bind er også aromatiserte. Fra en hudleges ståsted vil jeg fraråde disse, sier Lilleeng.
Tampong og medisin i ett
Ved kløe og irritasjon råder Lilleeng sine pasienter til å bytte merke, eventuelt velge økologisk.
Marianne F. Stephansen, apoteker ved Boots apotek i Larvik, opplyser at tamponger tilsatt melkesyrebakterier, såkalt probitoriske tamponger, nå er tilbake på markedet.
– Etterspørselen er ikke akkurat eksplosiv, innrømmer Stephansen som likevel tror at behovet er stort.
Ingen vet hvor mange som sliter med kløe etter bruk av tamponger og bind. På Kvinneguidens forum spør en bruker som ønsker å være anonym:
"Etter at mensen var over fikk jeg en intens kløe og en litt ekkel lukt fra underlivet... Hva er dette for noe? Jeg har brukt vanlige tamponger i årevis uten problemer."
Bytt merke
Første bud i følge hudlege Lilleeng er å huske at tamponger må byttes ofte, minst hver åttende time. Ellers kan tampongen i verste fall være en medvirkende årsak til toksisk shock symptoms,som er en type stafylokokker.
Tamponger endrer også pH-verdien i sjeden og om du bruker de for ofte, og med for høy absorberendeeffekt kan de tørke ut sjedeveggene og føre til sprekker og sår, noe som kan gi kløe. Du bør derfor alltid bruke tamponger med sugeevne tilbasset hvor du er i syklusen og bare bruke de ekstra kraftige de første dagene når du blør som mest. Er du plaget av kløe kan det også være lurt å bytte på å bruke tamponger og bind slik at sjeden får en pause fra tampongene.
En annen plage kan være irretativ dermatitt, også kalt kontakteksem. Lilleng forklarer at dette ligner eksem, og kan gi både kløe, irritasjon og flassing på de ytre kjønnslepper, på vulva og i vagina.
– Symptomene ligner sopp i underlivet, men plagene er mer alvorlige, sier Lilleeng.
Har du byttet ulike merker på hygieniske artikler, men fortsatt klør, anbefaler hudlege Mila Lilleeng å oppsøke legen du har mest tiltro til, om det er en hudlege, gynekolog eller fastlege. Hun eller han kan avgjøre hva som er årsaken til plagene. Er du allergisk? Har du sopp? Eller er det andre årsaken til kløen? Først når diagnosen er på plass, kan plagene bøtes på riktig vis.
Vil du lese flere lignende saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 14/06 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.