Lykkelig permisjonstid?

Mange nybakte mødre opplever ikke den lykkelige barseltiden man oftest hører om.

Sist oppdatert
For mange nybakte mødre blir permisjonstiden av ulike grunner tung.

Ifølge Ingrid Prøsch, fagpedagog bak kompetansesenteret Tilknytningspedagogene, er noe av det viktigste å forberede seg på hva man kan forvente av utfordringer i barseltiden.

Les også: Stress påvirker morsmelken

Les også: Nødhjelp til mor

Les også: Inkluder pappaen


- Det å se for seg en dans på roser fører ofte til brustne forventninger og gir stor fallhøyde, sier Prøsch.

Hun mener imidlertid at man samtidig ikke bør forvente det verste og på den måten skape selvoppfyllende negative profetier.

- Det er viktig ha en balansert og nøktern innstilling til at det kommer både hardt arbeid og glede, sier Prøsch.

Det er ofte ulike ting man opplever tøft i de første ukene etter fødsel og senere i permisjonen.

- I de første ukene er det amming, søvn og stort sosialt press som er de store gjengangerne, forteller fagpedagogen.

Det kan være lurt å være innstilt på at de første ukene brukes på å venne seg til det å ha blitt en barnefamilie. Det er så mye nytt som skal mestres.

Prøsch råder derfor nybakte mødre til å be venner og slekt utenfor den nærmeste familien vente med å komme på barselbesøk.

- Det å slippe å stresse med hvordan man tar seg ut, hvordan huset tar seg ut, og hva man skal servere gjester kan være godt. Det er ikke alle netter man får like god søvn, og barseltårer kommer og går for de fleste. Det å la seg flyte litt med i den strømmen de første ukene er ofte med på å skape gode bånd til barnet, og gir mor det fokus og den hvile hun trenger for å kunne få overskudd, sier hun.

Finn roen i hverdagen
Mange blir stresset av å måtte være sosiale og presentable i nyfødttiden. Det å kunne fokusere på å få i gang ammingen på en skikkelig måte krever ro og fokus. Det å bli kjent med barnet og å komme inn i en god tralt krever også ro.

- Denne roen er forebyggende på en del problemer som kan oppstå underveis, fordi den bidrar til økt mestingsfølelse.

På spørsmål om tips til bruk av dagene i permisjonstiden, svarer Prøsch at mange synes det er godt å bruke tiden da babyen sover på dagen til å rydde og dusje og prøve å komme "a jour" med alle dagens store og små gjøremål.

- Fungerer det fint så er det jo ikke noen grunn til å endre på det, sier hun.

Se litt dagslys
Prøsch mener at det kan være godt å forsøke seg på en liten tur hver dag. Litt dagslys på ansiktet og det å se livet røre seg utenfor kan være energigivende og perspektivgivende. Det er ikke nødvendig å ha faste tider, tvert i mot. Det å ta dagen som den kommer, og ta seg en tur ut med babyen i bæresjal eller i vogn når det naturlig passer inn i dagen er fint.

Her er hennes tips til andre små hverdagsaktiviteter for mor og barn:
  • Å dusje eller bade sammen kan være hyggelig. Med en badeslynge kan baby være med når mamma dusjer eller man kan ta et karbad sammen.
  • Å ligge sammen på et teppe og observere hender og ansikt styrker bånd.
  • Ellers trenger man ikke gjøre så mange aktiviteter spesielt rettet mot barnet. Babyer elsker å være med på livet - det som skjer i hverdagen. Det å ligge på et teppe eller sitte på mammas mage i et bæresjal, og se på at mamma sorterer tøy eller lager mat kan være vel så utviklende for en baby som mer pedagogisk tilrettelagte aktiviteter. Har man stort sett babyen nær seg blir man godt kjent og hverdagen kan da gå enklere for de fleste.


  • Finn noen å snakke med
    Om man opplever en tung barseltid, er det fint å ha noen å ringe til når vonde tanker hoper seg opp i løpet av dagen. Det å snakke med partneren sin er utrolig viktig.

    - Det er det også å snakke med en god venninne som har barn, eller sin egen mor for eksempel. Mange har tunge tanker, uten at man nødvendigvis er deprimert. Og det å si tankene høyt kan bidra til at de ikke blir så tunge og så farlige, råder Prøsch.

    Dersom mor tenker at tankene hennes er ekstra tunge så kan det være godt å snakke med helsesøster om det. Hun vil fort kunne berolige mor om at tankene er normale. Og dersom helsesøster tenker at mor er mer deprimert enn den vanlige barselbluesen vil hun kunne bidra med hjelp.

    Fagpedagogen foreslår en liste med gode bøker, for å forberede seg på barseltiden:
  • Småen blir født - innspurt - fødsel - barsel av Gro Nylander
  • The Science of Parenting av Margot Sunderland
  • Mamma for første gang av Gro Nylander
  • Hvorfor gråter barnet? av Mari Rysst Heilmann
  • Gentle Baby Care: No-cry, No-fuss, No-worry-Essential Tips for Raising Your Baby av Elizabeth Pantley

  • Gode ressurser for hjelp utenfor familie og vennskapskrets er:
  • Helsestasjonen
  • Ammehjelpen
  • Fastlegen
  • Barseldoulaer
  • Barselveiledere
permisjon_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også