Kvinners underliv

- Det at vi har fått utdelt en klitoris, må være et tegn på at vi skal nyte sex

- Folk vet overraskende lite om kvinnekroppen.

GLEDE: Underlivet vårt er en kilde til nytelse. Men forbausende ofte har vi mangelfull kunnskap om denne viktige delen av kroppen vår, mener forfatterne av boken "Gleden med skjeden".
GLEDE: Underlivet vårt er en kilde til nytelse. Men forbausende ofte har vi mangelfull kunnskap om denne viktige delen av kroppen vår, mener forfatterne av boken "Gleden med skjeden". Foto: FOTO: GettyImages
Først publisert Sist oppdatert
Forfatter Nina Brochmann
Forfatter Nina Brochmann Foto: FOTO: Privat

Underlivet er den aller mest intime kroppsdelen vi har, men kanskje også en av kroppsdelene vi vet minst om.

Vi ser og føler at det endrer seg i løpet av livet, registrerer med skrekk eller fryd at mensen kommer og opplever at det også er en kroppsdel som kan by på stor nytelse.

Viktig utflod

Men det at vi registrerer og opplever betyr ikke nødvendigvis at vi forstår. Er det egentlig noen grunn til å glede seg over mensen, og har egentlig utfloden noen funksjon?

Dette og mye mer forsøker Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann å gi svar på i boken «Gleden med skjeden».

For å ta det siste først, er faktisk utflod ikke bare helt normalt, men også viktig.

En halv til en teskje utflod siver ut hver eneste dag fra puberteten, og denne sørger for å holde skjeden ren og skylle ut sopp, bakterier og døde celler.

- I tillegg inneholder utfloden melkesyrebakterier som skaper lav pH i skjeden, skriver de to forfatterne.

Den praktiske mensen

Og når det gjelder mensen, er den selve beviset på at kroppen er klar for å bære fram et barn.

Hvis du ikke planlegger å bli gravid, kan den imidlertid også ha sine fordeler, for hvilket bedre bevis på at du ikke er gravid kan du egentlig få enn at mensen kommer når den skal?

Og skulle du være møkklei hele mensen, er det ingenting i veien for å hoppe over noen blødninger ved hjelp av prevensjon.

Ifølge Dahl og Brochmann er nemlig ikke dette mer unaturlig for kroppen enn å droppe et par barn.

Ikke så tilgjengelig

Dahl og Brochmann er begge medisinstudenter på femte året.

De er også kvinnene bak bloggen Underlivet, der de mottar spørsmål fra menn og kvinner i alle aldre om emner som har med kropp og seksualitet å gjøre.

– Vi har gjennom arbeidet med bloggen erfart at folk vet overraskende lite om kvinnekroppen, sier Dahl.

Hun legger til at de utvilsomt har fått noen aha-opplevelser selv også.

- Vi trodde for eksempel lenge at klitoris var en liten knapp foran i underlivet. Det viser seg imidlertid at klitoris er et stort, underjordisk organ med omtrent samme oppbygning som en penis, sier hun.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Herpes er herpes

Dahl  forteller at de to forfatterne også, i likhet med veldig mange andre, trodde at skjedekransen, altså jomfruhinnen, ble borte ved første samleie.

Forfatter Ellen Støkken Dahl
Forfatter Ellen Støkken Dahl Foto: FOTO: Privat

– Men skjedekransen forsvinner ikke av sex. Vi trodde også at man ved undersøkelse av skjedekransen kunne si noe om en kvinnes seksualliv, men det stemmer heller ikke, sier Dahl.

De lærte videre at det egentlig ikke er noen forskjell på underlivsherpes og munnherpes, eller forkjølelsessår, og vet nå at de to tilstandene stammer fra samme virus og i bunn og grunn er samme sykdom.

– Det finnes god informasjon om seksuell helse der ute, hvis du vet hvor du skal lete, men lite er popularisert og tilgjengelig for folk flest. De færreste leser jo forskningsartikler i medisinske fagtidsskrift. Dette ville vi gjøre noe med, sier hun.

Jungeltelegrafen

De to forfatterne mener altfor mange baserer seg på informasjon fra jungeltelegrafen eller usikre nettkilder når de lurer på noe om kroppen sin eller underlivet sitt.

– Vi vil at boken vår skal være et motstykke til jungeltelegrafen eller Doktor Google. Vi ville skrive en faglig god bok som alle kan forstå og lære noe av. Det er utrolig hvor mye feil eller i verste fall skadelig informasjon du kan finne på internett. Og når det ikke finnes gode alternativer, er det utrolig lett å lese om for eksempel p-pillebruk eller behandling av ulike kvinnesykdommer i nettforum. Der finner du imidlertid mange myter og mye feilinformasjon, sier hun.

Orgasme er orgasme

Det er ikke bare unge jenter som skulle ønske de visste mer.  Rett som det er opplever de to studentene at kvinner på over 30 kan spørre om akkurat det samme som jenter på 13.

De lurer blant annet på hva som skjer hvis man glemmer en p-pille, hva som kan være årsaken til at mensen endrer konsistens, hva man skal gjøre hvis man sliter med PMS eller kraftige menstruasjonssmerter og hva som er forskjellen på vaginal- og klitorisorgasme.

– Mange har for eksempel lest i dameblader at vaginal orgasme er noe eget og at dette er bedre enn klitorisorgasmer. De får høre at de skal strebe etter å oppnå orgasme av samleie alene, men sannheten er at det ikke finnes noe orgasmehirearki. En orgasme er en orgasme, sier hun.

Det anatomiske lotteri

Det er ifølge Dahl bare ulike måter å utløse den på.

– De fleste kvinner trenger direkte stimulering av klitoris for å komme, men klitoris er mye mer enn en liten knapp foran i underlivet. Klitoris er et stort organ, og den lille knappen er bare toppen av isfjellet, sier hun.

Hun forteller at man under vaginalsex stimulerer de dype delene av klitoris, og mener derfor det blir rart å snakke om vaginalorgasmer.

– For klitoris er jo involvert. Hvis du ikke kommer av å ha vaginalsex alene, betyr ikke det at du har noe du må jobbe med eller at noe er galt med deg. Det handler rett og slett om det anatomiske lotteriet. Noen er sånn og noen er slik, sier hun.

Lik som andre?

Sexolog Bianca Schmidt bekrefter at det er behov for god og positiv informasjon om kvinners underliv.

Sexolog Bianca Schmidt
Sexolog Bianca Schmidt

– Jeg applauderer alt som kan føre til at vi ser på oss selv med glede. Jeg tror nemlig ikke alltid det er kunnskapen det skorter mest på, men at det fortsatt er en del skam og følelse av utilstrekkelighet rundt dette med seksualitet, sier hun.

Vi mennesker lærer det aller meste ved å kopiere og observere andre, først våre foreldre og deretter andre rollemodeller.

–  Sex er imidlertid annerledes på dette området. Som heterofil kvinne har jeg aldri sett en annen kvinne ha sex, hvis du ser bort fra på film,  og slik er det for de fleste av oss, sier Schmidt.

Hun mener dette er med på å gjøre oss mer selvkritiske.

Er det du gjør bra nok, er det slik andre gjør det og ikke minst - ser underlivet ut som andre underliv?

Mange er usikre

Også sexologen opplever at mange kvinner har spørsmål om kropp og seksuell helse, og i likhet med Dahl mener hun særlig det er mange myter rundt klitoris.

– Noe av det som kanskje overrasker meg mest, er at så få vet om viktigheten av klitoris. Alle kjenner til den, men veldig få vet at nesten ingen kvinner – bare 25-30 prosent, kan få orgasme ved kun vaginal stimuli. Resten må ha klitorisstimuli hele veien for å komme, og dette vet ofte verken menn eller kvinner, sier hun.

Mangel på denne informasjonen gjør mange enda mer usikre på seg selv.

De tror det er noe feil med dem og tror alle andre lykkes bedre i sexlivet.

Et nytelsesorgan

Schmidt mener vi har stor grunn til å glede oss over kroppen og seksualiteten.

– Det er tross alt der nede alt liv starter. En liten spire kommer inn og et barn kommer ut. I tillegg er jo skjeden et seksuelt gledessted. Tenk at her finner du altså nytelsesorganet klitoris, som faktisk er det eneste organet hos både dyr og mennesker som har det å skape nytelse som sin eneste funksjon. Det at vi har fått utdelt en klitoris, må jo være et tegn på at vi skal elske og nyte sex med stolthet og glede, sier hun.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!