-Jeg var nesten besatt av kulen

Tenk deg at du er 18 år, og du oppdager en kul i brystet du ikke har kjent før. Trine vet alt om følelsene og angsten som jager gjennom kroppen i en slik situasjon.



Trine var ung og bekymringsløs, og trodde ikke helt det hun fant. Faktisk pleide hun ikke engang å sjekke brystene jevnlig, og oppdaget kulen nærmest ved en tilfeldighet.

-Jeg tenkte egentlig aldri over å sjekke brystene selv siden jeg var så ung. Jeg oppdaget kulen i dusjen en morgen, mens jeg vasket meg. På siden av brystet kjente jeg en kul på ca 2 cm. Den var ganske godt "gjemt" bak vevet, og jeg var usikker på om det kun var innbilning, så jeg dobbeltsjekket flere ganger, forteller Trine.

Bekymret

Det er svært sjelden at en 18-åring faktisk har brystkreft, men siden Trines familie har en historie med flere krefttilfeller ble hun ganske bekymret,og ville ha den sjekket så fort som mulig.

-Jeg bestilte time hos fastlegen min, og fikk time et par dager senere. Når jeg kom inn forklarte jeg problemet, og ble ganske overrasket over at han ikke engang undersøkte brystene mine. Han sa enkelt og greit at så ung som jeg var, så var det ingen sjanse for at det kunne vært brystkreft, og at det antageligvis bare var vev.

Så Trine reiste hjem, men var slettes ikke særlig beroliget.

-Jeg følte en stor frykt, og reagerte sterkt psykisk. Når jeg først oppdaget kulen kjente jeg bare en lett bekymring, men som timene gikk utviklet det seg mer og mer. Jeg gråt mye. Jeg tror jeg tenkte de verste tankene som var mulig.. At de kom til å si at kulen var ondartet, og at jeg måtte igjennom masse behandlinger, og etter alle disse behandlingene så fikk jeg beskjed om at jeg skulle dø.

Verden stod stille

Etter en uke orket hun ikke mer, og hun hadde nesten blitt besatt av tanken på denne kulen. Hun bestemte seg for å gå til en ny lege.

-Hun undersøkte brystene nøye, og fant kulen ganske fort. Rekvisisjon til mammografi ble skrevet ut, og jeg reiste hjem enda mer nervøs enn jeg tidligere var.

Trine fikk satt opp en mammografitime et par uker senere, og hun husker enda hvor fælt det var å vente. Når dagen endelig var der, og mammografien var over, måtte hun på nytt vente på resultatene.

-Etter at mammografien ble tatt, fikk jeg beskjed om å sitte ned og vente, slik at de kunne se på den med en gang. Jeg satt og ventet i flere timer, siden det var så mange folk der. Etterhvert kom det en eldre dame som jobbet der bort til meg, og ba meg komme inn på et rom. Hun forklarte at det var en "skygge" på bildene som ble tatt, og at de derfor måtte ta en ultralyd for å bekrefte eller utelukke at det var noe. Jeg kledde av meg på overkroppen igjen, og la meg ned på en seng og ventet. Legen kom ganske raskt og begynte å smøre meg inn med gel, og deretter begynte hun å undersøke. Etter å ha sjekket kulen nøye med ultralyd-apparatet, konkluderte hun med at det var en godartet kul. Hun betrygget meg om det flere ganger, og da kunne jeg endelig slå meg til ro med det.

Selv om Trines opplevelse var skremmende er hun ikke redd for nye kuler.

-Man kan nok si at jeg har lært. Jeg er ikke direkte redd for nye kuler, men jeg sjekker brystene hver måned, noen ganger mer, for å betrygge meg selv og være sikker på at hvis det er noe, så finner jeg det, avslutter hun.

Viktig med selvsjekk

De fleste kvinner vet at jevnlig sjekk av brystene kan avdekke brystkreft på et tidlige stadium, og dermed bedre prognosene for å bli frisk. De fleste svulster oppdages ved selvundersøkelse eller ved mammografi. Men visste du at det ikke bare er kuler som er symptomer på brystkreft?

I følge kreftforeningen kan følgende tegn alle være symptomer på brystkreft:

-Kul/hevelse/uregelmessighet i brystet - som ikke endrer seg med menssyklus
-Kul/hevelse under armen og/eller på halsen. Lymfeknuter i dette området drenerer bryst - vev, derfor kan slike symptomer skyldes brystkreft.
- Smerter i brystet
- Sekresjon fra brystvorten
- Endringer i brystets hud og struktur, slik som "appelsinhud", utslett, fordypninger, innadvendt brystvorte.

Det må understrekes at de fleste slike symptomer skyldes godartede tilstander, slik som kulen hos Trine, som ikke var farlig. Allikevel bør du dra til lege så fort du kan hvis du oppdager en eller flere av nevnte symptomer, fordi det å oppdage brystkreft tidlig er svært avgjørende.

Ingen kul, men kreft allikevel

Aina kjenner godt igjen det kreftforeningen sier. Hun hadde slett ingen kjennbare kuler, men hadde heldigvis mennesker rundt seg som så faresignalene, og hun opplevde å bli sendt til spesialist selv uten kul.

-Jeg hadde en liten grop på innsiden av brystet. En bitte liten fordypning som jeg ikke hadde tenkt å gjøre noe med i det hele tatt, forteller hun.

Som de fleste andre hadde Aina fått for seg at det var kuler man skulle være på vakt overfor, og hun var slettes ikke bekymret for fordypningen.

-Jeg nevnte ved en anledning denne gropen for min mor, som beordret meg til lege med en gang, og legen sendte meg videre til en spesialist.

Spesialisten slet med å finne bevis for at noe var galt, men ga seg ikke allikevel.

-Spesialisten kunne se en liten kul på ultralyd, men fikk ikke tak i noe med nåla. Han innkalte meg tre ganger uten å klare og finne noe, så han sendte meg videre til en skikkelig biopsi, og der ble det påvist celleforandringer, sier hun.

Etter dette ble Aina innlagt for å fjerne kulen. Kulen ble så sendt inn til laboratoriet, og hun måtte vente på dommen. Var kulen god- eller ondartet?

-Etter en uke ble jeg hasteinnlagt, fordi celleforandringene var ondartet. Da skar de en centimeter vekk fra rundt hele området der den lille kulen hadde sittet. Etterpå ble det seks ukers daglig stråling, forteller hun.

Aina er selvsagt svært glad for at kreften ble oppdaget i tide, og heldigvis fungerte behandlingen.

-Jeg fikk konstatert brystkreft i 2000, og jeg sitter her ennå, frisk som en fisk, smiler hun.

Rosa sløyfe-aksjonen

Ønsker du å støtte kampen mot brystkreft? Det enkleste du kan gjøre er å støtte Kreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon senere i år.

Hvert år i oktober setter Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte fokus på brystkreft, behandling og forebyggelse. Inntektene fra aksjonen øremerkes Kreftforeningens arbeid med brystkreftforskning. Hvis du har spørsmål om brystkreft, eller Rosa sløyfe-aksjonen kan du ta kontakt med Kreftforeningen på , eller . Kreftforeningen har også et eget telefonnummer der de gir råd og veiledning i forbindelse med kreft. Kreftlinjen når du på telefon 800 48 210.

Kvinnen på fotoet har ingenting med kvinnene i denne saken å gjøre.

Foto: dreamstime.com