Holdbarhet på ting
Spiser du vitaminer som har gått ut på dato?
Så lang holdbarhet har tingene dine.
Spiser du kosttilskudd som er utgått på dato? Når er det egentlig på tide å bytte ut puten du sover med hver natt? Og hva med brannslukningsapparatet, vet du hvor lenge du kan ha det stående?
Her er en oversikt over gjenstander de fleste har, men kanskje ikke vet hvor lenge varer.
Holdbarhet på kosttilskudd
- Her er det holdbarhetsdatoen som gjelder, forklarer farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven, og legger til:
- Etter utløpsdatoen garanterer ikke lenger leverandøren for effekt og kvalitet på produktet. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato.
Kosttilskudd bør du ifølge farmasøyten oppbevare i romtemperatur og tørt, så fremt det ikke står noe annet på pakken. Badet er for eksempel ikke ideelt for oppbevaring av kosttilskudd, da det ofte blir svært fuktig der. Sterkt sollys bør også unngås.
- Noen kosttilskudd kommer i blisterpakker som ligger i en pappeske. Det er ikke lurt å ta ut blisterpakkningen og la den ligge utenfor pappemballasjen, den beskytter nemlig mot lys, som kan skade kosttilskudd.
- Vinduskarmen er veldig uheldig sted å oppbevare kosttilskudd, her kan det bli veldig varmt, og veldig mye lys. Faktorer som lys, varme og fukt kan påvirke innholdet negativt.
Konsekvenser av å spise utgått kosttilskudd?
Hovedproblematikken etter utløpsdatoen er knyttet til at du som forbruker ikke lenger har noen garanti for effekt eller kvalitet.
- Det vil si at du ikke lenger vet om det faktisk er den mengden vitamin/mineral som står oppgitt på pakken, andre hjelpestoffer (stoffer som gir pillene form og farge og letter produksjonen) kan også være forringet, forklarer Storfjell-Olven.
Kast altså kosttilskuddet når utløpsdatoen er passert.
Holdbarhet på desinfiserende geler og kremer
- Desinfiserende geler og kremer har ofte lang holdbarhet på flere år, understreker farmasøyten.
- De er merket med flammesymbol og skal holdes unna antennelseskilder. Ofte har man jo med seg disse små flaskene med desinfiserende midler rundt i veska og det er helt greit.
Storfjell-Olven påpeker at desinfiserende midler bør kastes når utløpsdatoen er passert, da er det igjen ingen som garanterer for effekt og kvalitet på produktet.
- Jeg anbefaler ikke å bruke desinfiserende gel/krem som er utgått på dato
Hvor ofte bytte pute?
- Jeg vil anbefale å bytte pute hvert 2-4 år, forklarer innkjøper i Princessgruppen, Bitta Andersen.
Men det holder ikke kun med det. Visste du også at puten bør vaskes et par ganger i året, i tillegg til regelmessig utskifting av putevaret?
- Generelt så ville jeg anbefalt i alle fall 1-2 vask i året på puter, råder Andersen.
Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center er hygieneekspert og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs.
- Etter fem år er ti prosent av vekten av puta støv og støvmidd, forklarer Tierno i boken sin.
Hvor ofte bytte madrassen?
Om natten svetter alle. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Alt dette, samt annet støv og skitt fra rommet, samles nede i madrassen.
- I løpet av natta skiller vi faktisk ut så mye som 3-5 desiliter fuktighet og salter, røper May Anita R. Berg i Mascot Høie.
- Puter og madrasser har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan også trekke godt ned i madrassen, har hun tidligere forklart til Klikk.no.
Eksperter mener at du bør bytte ut overmadrassen hvert 7-10 år. I tillegg anbefales det å lufte og støvsuge madrassen regelmessig, samt vende den flere ganger i året.
Brannslukningsapparatet gått ut på dato?
Brannforskriftene fastslår at alle brannslukkere i norske hjem skal til kontroll hvert femte år og på service hvert tiende år.
Likevel viser en undersøkelse som TNS Gallup har utført for If Skadeforsikring at fire av ti brannslukkere over ti år aldri har vært på service eller til kontroll.
Ifølge undersøkelsen har 13 prosent av befolkningen brannslukkingsapparat som er eldre enn ti år.
Sjekk brannslukningsapparatet
På en femårskontroll sjekkes trykkindikatoren og eventuelle utvendige skader. Dessuten sjekkes slange, dyse og plombering.
Service er grundigere. Blant annet tas pulveret ut, og apparatet sjekkes for innvendig korrosjon. Pulverapparat skal på service hvert tiende år, skumapparat hvert femte.
Både kontroll og service skal dokumenteres og utføres av en sertifisert person. Firma som selger brannslukkere vil enten kunne utføre service eller gi opplysninger om hvor du kan få service.
- Det er gode grunner til at apparatene skal sjekkes på denne måten. Det er varierende kvalitet på brannslukkere. De fleste er trykkladet, og trykket kan sive ut over tid. Indikatoren kan fortsatt stå på grønt, men den kan ha kilt seg fast, har sikkerhetssjefef i If, Jan Olav Nilssen, tidligere uttalt til tryggogsikker.no.
Etter noen år kan slangen ifølge sikkerhetssjefen bli dårlig og pulveret forsteines.
Denne saken ble første gang publisert 12/08 2013, og sist oppdatert 14/06 2017.