Papir i toalettet

- Hele kjelleren var fylt av kloakk

Marerittet kan bli virkelig om du kaster dette i do.

SKAPER LEKKASJE: Om kloakkrørene blir tettet igjen av alt annet enn toalettpapir og avføring, kan det bli en grusom lekkasje hjemme.
SKAPER LEKKASJE: Om kloakkrørene blir tettet igjen av alt annet enn toalettpapir og avføring, kan det bli en grusom lekkasje hjemme. Foto: Mycotea.
Først publisert Sist oppdatert
SKAPER STORE PROBLEMER: - Vi legger spesielt vekt på at q-tips, våtservietter og matrester og matfett ikke bør kastes i toalettet, det skaper store problemer med at det tetter rørene slik at det er fare for at kloakken slår tilbake og skaper oversvømmelse på bad og i kjellere, sier Vivi Paulsen, overingeniør, hos Forurensningsfunksjonen ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.
SKAPER STORE PROBLEMER: - Vi legger spesielt vekt på at q-tips, våtservietter og matrester og matfett ikke bør kastes i toalettet, det skaper store problemer med at det tetter rørene slik at det er fare for at kloakken slår tilbake og skaper oversvømmelse på bad og i kjellere, sier Vivi Paulsen, overingeniør, hos Forurensningsfunksjonen ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Foto: Oslo Kommune.
TETTER RØR: - Ting som tamponger og bind, bleier, q-tips, våtservietter, papphylsen som er inni dorullen, kondomer, matrester, sneiper, snusposer, kontaktlinser, legemidler og kjemikalier kan på sin ferd ned i kloakken sette seg fast og tette rørene, sier Anne Ersnes, markedskoordinator ved Porsgrund Bad A/S.
TETTER RØR: - Ting som tamponger og bind, bleier, q-tips, våtservietter, papphylsen som er inni dorullen, kondomer, matrester, sneiper, snusposer, kontaktlinser, legemidler og kjemikalier kan på sin ferd ned i kloakken sette seg fast og tette rørene, sier Anne Ersnes, markedskoordinator ved Porsgrund Bad A/S. Foto: Tom-Riis.no

Enten du vil innrømme det eller ikke; de fleste av oss synder når det handler om hva vi har kastet i do.

Kanskje tenker du at det ikke er farlig å spyle ned en våtserviett eller q-tips, men faktum er at dette på sikt kan få ganske store - og ekle konsekvenser for rørsystemet, eller rettere sagt; kloakksystemet.

Det kan Vivi Paulsen, overingeniør, hos Forurensningsfunksjonen ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, fortelle:

- Vi legger spesielt vekt på at q-tips, våtservietter og matrester og matfett ikke bør kastes i toaletet. Grunnen til dette er at det er det vi ser at folk hyppigst kaster i do, og det er mye av det. Det skaper store problemer med at det tetter rørene slik at det er fare for at kloakken slår tilbake og skaper oversvømmelse på bad og i kjellere, sier Paulsen til Kvinneguiden.

Våtservietter og matfett

Hun har hørt flere skrekkhistorier grunnet tette rør:

- Jeg hørte om en familie som var bortreist på ferie, og da de kom hjem var hele kjelleren deres fylt opp med kloakk. Det stinket forferdelig, og alle tingene de hadde i kjelleren var blitt ødelagte. Mannen i huset ville ikke engang la kona si komme inn å se hvordan det så ut. Årsaken var at kloakkrøret i gaten hadde blitt tett, og siden huset til denne familien lå nærmest kloakkstoppen, så hadde kloakken rent tilbake inn i kjelleren på huset, sier Paulsen og forklarer;

- Hovedårsaken til klokkastoppen var at noen hadde helt ut store mengder matfett i rørene, slik at røret var helt tett. Og det var en kjempekostnad med å få rensket opp og spylt røret reint. Det er vel en skrekkhistorie om noe vi alle ønsker å unngå!

Våtservietter og tørkepapir kan virke nokså uskyldig, men i følge Vann- og avløpsetaten er dette noe som skaper mest trøbbel for rør-og kloakksystemet.

- Spesielt våtservietter har vi mye problemer med. Noen våtserviettprodusenter har til og med merket på pakken at de kan kastes i do. Men dette er ikke riktig - vi har testet flere typer våtservietter, og vi ser at selv om de har ligget i vann i flere måneder, så er det ikke antydning til at de går i oppløsning, sier Paulsen.

- Våtserviett er ikke papir, og det kan føre til mye trøbbel for både rør og avløpspumper på veien til renseanlegget.

Tørkepapir inneholder mer limstoff, det går derfor mye tregere i oppløsning sammenlignet med mykt og fint dopapir.

- Litt av det samme ser vi også på resirkulert dopapir. Det går mye tregere i oppløsning. Det er synd, da resirkulert papir i utgangspunktet skal være et miljøvennlig tiltak. Men det er tynt og mykt dopapir som går raskt i oppløsning når det kommer i vann som er det aller beste å bruke, forteller Paulsen videre.

Leketøy, mobil og gulvklut

Anne Ersnes, markedskoordinator ved Porsgrund Bad A/S som blant annet produserer toaletter, forteller at også noe så vanlig som WC-blokker og klosettrens til å henge på klosettkanten løsner og faller ned i klosettet.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

- Det kan bidra til å tette klosettet, og det kan ødelegge vannlåsen, sier Ernes til Kvinneguiden.

Hun nevner også et annet eksempel som mannen som prater i mobil på do, tar mobilen i munnen mens han knepper buksa, og mobilen glipper og faller i do.

- Verken mobil eller klosettrens i seg selv kan tette do, men i kombinasjon med andre ting, kan det være det som skal til. Hos småbarnsfamilier er det ofte leker som havner i do og er med på å tette. Og for alle som vasker gulvet med bøtte og langkost - husk å ta ut vaskekluten før du heller det skitne vaskevannet i do!

Grunnen til at det går tett

Ernes forteller samtidig at det aller vanligste de ser havner i toalettskåla er tamponger og bind, bleier, q-tips, våtservietter, papphylsen som er inni dorullen, kondomer, matrester, sneiper, snusposer, kontaktlinser, legemidler og kjemikalier.

DETTE SKJER: Om det ofte nok kommer annet enn toalettpapir, tiss og bæsj i toalettet, kan så tette rør bli konsekvensen, og det kan bli riktig så grisete.
DETTE SKJER: Om det ofte nok kommer annet enn toalettpapir, tiss og bæsj i toalettet, kan så tette rør bli konsekvensen, og det kan bli riktig så grisete. Foto: Dovett.no

- Disse tingene løser seg ikke opp i vann slik vanlig dopapir gjør, det eser når det kommer i vann. Rørene ut fra hus eller leilighet har bend - de bøyer på både 45 og 90 grader, og på sin ferd ned i kloakken kan disse tingene sette seg fast og tette.

Hun ønsker å understreke at legemidler og kjemikalier ikke skal i do.

- Dette er farlig avfall og skal deponeres på forsvarlig måte. Matrester og fett stivner og tetter rørene i tillegg til at det kan tiltrekke rotter, sier Ernes.

- Doskåla er ikke en søppelbøtte! Unngå å kaste søppel i doskåla, så slipper du ubehag og kostnader du får dersom doen tetter seg. Plasser heller en søplebøtte eller bleiebøtte lett tilgjengelig i baderommet. Matrester og fett skal deponeres som matavfall.

Dovett

FEIL: Tørkepapir, plast, tamponger og q-tips er bare noe av det som skal kastes i søppelbøtta - ikke i toalettet.
FEIL: Tørkepapir, plast, tamponger og q-tips er bare noe av det som skal kastes i søppelbøtta - ikke i toalettet. Foto: Linn M. Rognø.

At folk kaster mye mer enn toalettpapir i do er, i følge Paulsen, et så stort problem at Vann-og avløpsetaten ser seg nødt til å kjøre ulike informasjonskampanjer for å gjøre folk mer oppmerksom på dette.

MAT FOR ROTTENE: Matfett som legger seg i rørene er ypperlig mat for rottene.
MAT FOR ROTTENE: Matfett som legger seg i rørene er ypperlig mat for rottene. Foto: Dovett.no

- Vi vil øke kunnskapen om dette, i tillegg ønsker vi å endre adferden til folk slik at de faktisk lar være å bruke doen som søppelbøtte. Vi oppfordrer folk til å kjøpe en liten fin søppelbøtte å ha på badet, slik at det blir enklere å huske å kaste søppel der i stedet.

På nettsidene Dovett.no og Fettvett.no har etaten listet opp tips og praktiske råd til hva man kan gjøre dersom man opplever at kloakkrørene tetter seg, samt videoer av tette kloakkrør.

Les også:

Dette gjør du når du har kloakklekkasje

MATFETT: Den optimale måten å kaste matfett på er å helle det i en melkekartong som kastes i søppelet. Om det helles rett i toalett eller vask, vil det på sikt tette til rørene og bli godt rottefôr.
MATFETT: Den optimale måten å kaste matfett på er å helle det i en melkekartong som kastes i søppelet. Om det helles rett i toalett eller vask, vil det på sikt tette til rørene og bli godt rottefôr. Foto: Dovett.no

Bakteriebombene på do

Slik får du rene rør hjemme