Plattfot

Flate føtter

Sjekk om du er plattfot.

FLAT FOT: Mange sliter med smerter grunnet manglende fotbue(r). Andre lever livet med sine flate føtter.
FLAT FOT: Mange sliter med smerter grunnet manglende fotbue(r). Andre lever livet med sine flate føtter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner
Sist oppdatert

Plattfot (pes planus). Undertegnede husker at det i barneårene ble brukt som skjellsord om dem med store føtter. Dog er det åpenbart at de som slang om seg med betegnelsen var nokså kunnskapsløse. For det å være plattfot har definitivt ingenting med store, brede føtter å gjøre.

Mangler fotbue

Å være plattfot innebærer at man ikke har fotbue(r). Menneskefoten er utstyrt med to buer, en i lengderetningen på medialsiden, samt en som sitter tvers over forfoten. Disse kalles henholdsvis lengdevelving og tverrvelving, men en eller begge mangler altså om du er plattfot.

- Er du plattfot hviler hele fotsålen i gulvet. Da er det nærmest umulig å få en finger inn under velvingen på medialsiden (innsiden) av foten, forteller Faisal Butt, overlege ved Ortopedisk avdeling på Drammen Sykehus.

- Noen opplever smerter i føttene. Problemet er da at trykket i foten fordeles feil, og belastningen på knokler, muskler og leddbånd øker. Når man står skal foten normalt trykke under hælbeinet, og i puten under grunnleddet til stortåen og lilletåen, forteller han.

Gir ytterligere smerter

Overvekt gjør plattfot-tilstanden verre.

- Ved overvekt setter du ekstra press på en fot som allerede er under feilbelastning pga. plattfotheten. Har du diabetes, diverse nerve- og muskellidelser, degenerative forandringer i fotskjelettet eller leddgikt, er føttene også ekstra utsatt for å utvikle plattfothet (såkalt sekundær plattfot), forteller han.

Myk eller sekundær plattfot

Frem til 3- 4 års alder har de fleste barn noen grad av plattfot, men det har liten betydning og er ikke til plage. Det er heller ikke så lett å oppdage da små barn har et beskyttende fettlag på føttene. De aller fleste vokser det av seg, men noen tar det med seg inn i voksenlivet. Denne type plattfot kalles myk eller fleksibel plattfot.

Sekundær plattfot oppstår i voksen alder som følge av feks. kort akillessene (sene plassert bakerst på foten der de to største leggmusklene er festet til hælbeinet), brudd i knoklene på mellomfoten eller bakfoten, nerve og muskelsykdommer eller sammenvoksning av knoklene i føttene eller leddgikt.

- Kvinner over 40 år er særlig disponert for å utvikle plattfothet, og det antas at ca. 10 prosent av eldre kvinner utvikler tilstanden. Hvorfor det er slik vet vi ikke, sier Butt.

Er du plattfot?

I følge tall fra Norsk Helseinformatikk erm ca. 2 prosent av befolkningen plattfot. Det går som regel i arv.

Mistenker du at du er plattfot, kan du stille deg opp og fokusere på medialsiden av foten. Forsøk å stikke en finger inn under. Får du ikke til dette, er det svært sannsynelig at du er plattfot.

I enkelte tilfeller kan det være at du ikke er plattfot, men har en overpronering. Overpronering sees hos 30-50 % av løpere og innebærer at foten er myk og har en svært lav tverrvelving eller tverrbue. I enkelte tilfeller kan den være så lav at det kan være vanskelig å skille den fra plattfot-tilstanden. Diagnose må som regel stilles av en lege med erfaring i å behandle fot- og ankellidelser.

Spesialsåler

Dersom du er plaget, finnes det flere løsninger før det eventuelt utføres et kirurgisk inngrep. Spesialsåler er svært vanlig både i fritidssko og treningssko.

Forsker på høye hæler

- Bruk av pumps gir stor belastning i forfoten og flertallet av dem som opereres for fotplager ved sykehuset her er kvinner, sier overlege i ortopedi, Grethe Borchgrevink ved St. Olavs Hospital til Forskning.no

Borchgrevink skal nå i gang med et forskningsprosjekt på temaet. Hun skal skal undersøke og sammenlikne to grupper av kvinner. Den ene gruppen har brukt sko med minst fem centimeter høye hæler hver dag i minst fem år.

Den andre gruppen kvinner har aldri brukt høyhælte sko i jobbsammenheng. Studien har 100 deltakere i hver gruppe.

Kilde: Forskning.no

- Sålebehandlingen skal korrigere feilstillinger og avlaste foten for å dempe smerter og spre belastningen. Sålene brukes også av enkelte som profylakse av deformitet, sier han.

- Sålen lager egentlig en kunstig lengdevelving og bygger opp foten slik at pasientens fotstilling heller mer mot normalen og gjør at belastningen fordeles riktig over fotsålen, forklarer Butt.

Omtrent halvparten av slike behandlinger er vellykkede.

- Jeg oppfordrer pasienten til å forsøke i 3-4 måneder med spesialtilpassede såler før vi eventuelt går videre med annen behandling. Det fungerer godt for mange, mens andre kan få mer smerter av en slik såle, sier han.

Her er det viktig at sålen er helt korrekt utformet, noe som gjerne gjøres ved avstøpning av foten. Sålene lages på bestilling av en ortopedtekniker eller en ortopedingeniør.

Hulfot

Det motsatte av plattfot er hulfot (pes cavus). Her er det ikke manglende bue som er problemet, men at lengdevelvingen (lengdebuen på medialsiden) er for høy. I enkelte tilfeller så høy at fingeren går rett "gjennom" lengdevelvingen uten problemer. Et annet navn på dette er høy vrist. Hulfot er et mindre problem enn plattfotlidelsen og er som oftest medfødt.

I tillegg til at personer med en hulfotlidelse har en høyere fotbue enn andre, er det ofte også slik at tærene er strukket i innerleddene og bøyd i ytterleddene. Dette innebærer at foten er kort, med en høy vrist.

Personer med hulfot kan ha problemer med å finne skotøy som tilfredstiller kravene til komformitet og design. For de fleste er sistenevnte faktor også viktig. Skoene er ofte ikke tilpasset føttene våre. Særlig gjelder dette sko for kvinner. Skoene til denne målgruppen er ofte for spisse, for trange, for smale og for lave over vristen. Det kan hindre blodsirkulasjonen, fordi føttene ikke får god nok plass.

- Til fest kan du godt bruke høye hæler, men det anbefales ikke til hverdagsbruk. Tyngdepunktet legges på de små leddene i forfoten som dermed kan bli svekket om trykket fordeles slik over tid, forteller Butt.

Lever av føtter

På Løblabbet i Oslo Sentrum har de sett de fleste føtter. Hver eneste dag hjelper de mennesker med å finne sko som matcher deres fotstilling tilnærmet perfekt, både til fritid og trening. Hvis du vil unngå skader må du altså se på mer enn god pris og fin farger.

- Normal-, under- eller overpronasjon. Plattfot eller hulfot. Ved å studere føttene på en speilkasse, ser vi tydelig om du har en normal, høy eller lav lengdebue. Vi avslører også eventuelle skjevstillinger i ankelleddet, samt ser hvordan foten hviler på underlaget, forteller Ørjan Strandberg Jensen, butikksjef på Løplabbet i Oslo Sentrum.

HØYE HÆLER BEST PÅ FEST: Til hverdags lønner det seg å velge flate sko. Noen gode joggesko gjør at føttene har det bra dagen gjennom.
HØYE HÆLER BEST PÅ FEST: Til hverdags lønner det seg å velge flate sko. Noen gode joggesko gjør at føttene har det bra dagen gjennom. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Løplabbet er opptatt av helheten når de anbefaler sko. En viktig del av deres testing består også av en løpetest på mølle for å sjekke stegene.

Pronasjon

  • Pronasjon handler fotens rotasjon om ankelleddet i hvert enkelt løpesteg.
  • Foten kan ha en av tre bevegelser ved løping.
  • Normal pronasjon: Fotens rotasjon er verken for liten eller for stor. Sålen belastes altså like mye på begge sider. Trykket under foten er jevnt fordelt
  • Overpronasjon: Sålen slites mest på innsiden. Rotasjonen om ankelleddet er for stor, på vei til kroppens midtlinje. Belastningen ligger derfor på innsiden av fotsålen.
  • Underpronasjon: Sålen slites mest på den ytre siden, dvs på vei fra kroppens midlinje. Det er relativt få som sliter med underpronsjon

Kilde: Kondis.no, Løplabbet.no

- Det er viktig å ha flere tanker i hodet samtidig. Fritidssko eller løpesko? Hvis løping; hvor ofte og på hvilket underlag? Hva slags type økter? Løper du hele året? Hva slags type fot har du? Noen vondter eller skader? Det er viktige spørsmål, sier han.

Tren opp bedre teknikk

Normal-, under- eller overpronasjon trenger ikke å ha betydning for valg av sko hvis du ønsker å trene deg til en bedre løpsteknikk.

- Vi anbefaler mange å løpe i sko som er nesten like høye i hælpartiet som i forfoten og som er noe lettere enn en tradisjonell løpesko. Da styrkes leggmusklaturen, og du bruker kroppens naturlige dempeegenskaper. En løpetest vil vise om det er skoen for deg, forteller han.

Optimale sko for flate føtter

Det viktigste med plattfottilstanden er å finne en sko som bygger opp foten og kan ta av for trykket som føttene gjerne er utsatt for, samt fordele det annerledes.

- Plattfot og overpronasjon henger sammen. I tilfeller hvor overpronasjon bør korrigeres, brukes sko med ekstra oppbygging under fotbuen. Disse skoene har også en mer stabil hælkappe og en annen gummisammensetting i sålen, sier han.

Les mer

Du starter alltid med samme fot i trappen

Hoven fot uten grunn

Så lett får du uappetittelige føtter

Debatt: De ulike føttene

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også