Overvekt og graviditet
Fedme forhindrer graviditet
Fedme kan ødelegge for babydrømmen, viser forskning.
- Det ser ut til at overvektige kvinner kan få problemer med å bli gravide, forteller overlege ved Kvinneklinikken på St.Olavs Hospital, Eszter Ilona Vanky til Kvinneguiden.no.
Årsaken er at underhudsfett, fett rundt tarmene og inni buken skaper hormonforstyrrelser i kroppen.
For mye testosteron
- Noen av hormonene blir det mer av, andre for lite av. Det fører til at man ikke får eggløsning. Disse kvinnene får også sjelden menstruasjoner, men man kan få blødninger selv om man ikke har eggløsning, forteller overlegen.
Vanky har tatt doktorgrad på hormonforstyrrelsen "Polycystisk ovarialsyndrom"(PCOS) og vært en av lederne bak forskningen rundt fedme og graviditet i Norge siste årene.
I 2005 startet hun prosjektet PregMet. Det har som mål å hjelpe disse kvinnene til å få friske og sunne barn. PCOS-kvinner har nemlig ofte mer kompliserte svangerskap enn andre. Mye tyder på at de har økt sjanse både for å få svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og spontanabort. Det skriver nrk.no .
Vanky forklarer at overvekt, forbundet med problemer med å bli gravid, er et kjent tema blant jordmødre og leger i dag, noe det også er blitt fokusert på de siste årene. Man trenger derfor ikke å ha en sykdom for å ha problemer med å bli gravid. Det kan rett og slett skyldes overvekten.
Overlegen forteller at en gruppe av de kvinnene de har undersøkt blant annet har forhøyet andel av mannlige kjønnshormoner i kroppen, som et resultat av overvekt, noe som igjen gjør det vanskelig å bli gravid.
- Ikke alle overvektige kvinner har hormonforstyrrelser, men problemet er at fettet fungerer som en "hormonfabrikk" og skaper forstyrrelser slik at man ikke får eggløsning, sier Vanky.
Slank deg og bli gravid
Overvektige kvinner kan likevel gjøre noe med problemet og bli gravid som ønsket, dersom de slanker seg.
Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordmor, forteller til Kvinneguiden at hun selv har møtt flere overvektige kvinner som har hatt store problemer med å bli gravide, for så å ha gått drastisk ned i vekt og deretter blitt gravide.
- Dette har med hormonbalansen i kroppen å gjøre, er man overvektig med en BMI på over 25, har man også mer testosteron i kroppen og dermed er det også vanskeligere å bli gravid, sier Irgens.
- At slanking har hjulpet kvinner å bli gravide, er noe jeg personlig har sett på mine klienter. Det er også mange som hevder at akupunktur vil hjelpe, fordi det skal skape en hormonell balanse i kroppen, sier jordmoren.
Tom Tanbo, seksjonsleder og lege ved Gynekologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, råder kvinner til å oppsøke lege dersom man har forsøkt å bli gravid i over ett år.
- Og er man overvektig eller røyker, må man helt enkelt gjøre noe med det, sier han.
Overførbart til fosteret
Vanky mener at overvekt i dag utgjør et stort problem i forhold til barnløshet i den vestlige verden.
FAKTA OM PCOS:
- Den klassiske PCOS-kvinnen er overvektig, og overvekten er plassert rundt midjen.
- Hun har ofte uregelmessig menstruasjon, uren hud og kan også ha økt hårvekst i ansiktet.
(Kilde: NRK.no, Overlege Eszter Vanky.)
- Det er muligens ett av de største problemene. Gjennomsnittsvekten på kvinner i den vestlige verden i dag er mye høyere enn for noen tiår siden, og tallet går bare rett oppover. Og om man likevel blir gravid selv om man er overvektig, utgjør dette igjen flere risikoer for barnet, sier Vanky og henviser til sammendraget om hormonubalanse under graviditet av forskerne Natalia Sirimi og Dimitrios G. Goulis, publisert på International Journal of Endocrinology and Metabolism.
- Overvekt i svangerskapet utgjør en stor helserisiko både for mor og foster, og denne risikoen øker med graden av overvekt. En ubalansert diett under graviditeten bidrar ikke bare til unormal fosterutvikling og økt sjanse for krybbedød, men også økt sjanse for sykdom hos barnet gjennom barndommen, tenårene og i voksen alder, skriver Sirimi og Dimitrios.
Og overvekt i svangerskapet kan også smitte overvekten over på barnet senere i livet:
- Et systematisk forsøk på å gå ned i vekt er også nødvendig for å unngå å overføre overvekt fra generasjon til generasjon. Klarer man å gå ned i vekt, vil man høyst sannsynlig minske sjansen for krybbedød, unngå å påføre barnet sykdom og unngå problemer i fremtidige svangerskap, skriver forskerne.
Vanky forteller at man med normalvekt kan redusere sjansen for komplikasjoner som blødning, infeksjon, blodpropp, svangerskapsforgifting, abort, svangerskapsdiabetes, og også for å føde for store eller for små barn.
Men man skal selvsagt passe på at man ikke er for tynn.
- Kvinner som er for tynne på grunn av sykdom, mister som regel menstruasjonen og blir dermed ikke gravide, de heller, sier legen.