Hygiene på kjøkkenet
En veldig vanlig hygiene-uvane
- Nei, det kan jeg ikke tro at folk gjør!, sier bakteriologen.
Ikke nok å være god kokk
Selv om man kan lage de lekreste retter, er det andre ting det er viktig å være oppmerksom på i kjøkkenet også. Mattilsynet gir deg seks enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat.
Her er de seks rådene for god kjøkkenhygiene:
- Vask hendene
- Bruk rene redskaper og kluter
- Sørg for tilstrekkelig oppvarming
- Hold rå og tillaget mat atskilt
- Sjekk temperaturen i kjøleskapet
- Sørg for rask nedkjøling
Kilde: Matportalen.no
- Hva?, sier professor emeritus i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Miklos Degré.
- ... mens du lager mat? Det går ikke an!
Spørsmålet mitt var ganske enkelt hvorvidt det er greit at vi bruker mobiltelefonen mens vi lager mat.
Mobiltelefonen har ikke noe på kjøkkenet å gjøre
Bakterier finnes over alt rundt oss. De fleste er ufarlige, og mange er nødvendige for at vi skal ha god helse. Men noen bakterier er uønskede, og kan gjøre oss syke.
Virus er ekstra aktive om vinteren, og spres på omtrent samme måte som bakterier.
- Mobiltelefonen din er med deg rundt hver dag, på alt du gjør. På jobb, på trikk, ute blant mennesker. Men de bakteriene eller eventuelt virus som fester seg på telefonen, er mest sannsynlig de du er bærer av selv, sier Degré.
For ham er det selvsagt at telefon og kjøkken ikke hører sammen.
- Den skal ikke ligge på benken, og du skal ikke ta på den mens du lager mat.
En studie fra oktober i fjor viste at vi slurver så fælt med håndvasken, at en av seks har farlige tarmbakterier på telefonen.
Som å droppe å vaske hendene
Står du og lager mat og surfer på telefonen samtidig, eller svarer et anrop, kan de bakteriene og virusene du hadde på hendene før håndvasken overføres tilbake til hendene dine.
- Må du absolutt svare i telefonen samtidig som du lager mat, bør du vaske hendene etterpå igjen, sier Degré.
Et poeng som kan være verd å merke seg, er at fingertuppene er det området på hånden som er mest forurenset. Derfor skal du heller ikke surfe eller sende sms-er samtidig som du lager mat, uten å vaske hendene grundig etterpå.
Husk å tørke hendene på riktig måte også, spesielt hvis du er kvinne.
God praksis på storkjøkken
- Ingen av våre ansatte har lov å ha med telefon på kjøkkenet fordi dette er en stor smittefare. Det blir også påpekt av Mattilsynet, forteller kjøkkensjef ved Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, Britt Strand.
- Hva er deres generelle hygienerutiner, og hvordan skiller de seg fra normal hygiene på et privat kjøkken?
- På et privat kjøkken serverer du mat til et fåtall av mennesker, og ikke alle privatpersoner har den kompetansen som vi må ha når det gjelder matservering. Alle storhusholdninger er underlagt ekstra stenge krav med tanke på at vi serverer mat til ekstremt mange mennesker, sier Strand.
Hennes restaurant må ha både spesialtilpassede hygienerutiner (HACCP) og internkontroll (IK) samtidig som de må følge Mattilsynets generelle krav til kjøkkenhygiene for serveringssteder.
- Dersom de ansatte ikke får ha med seg telefon inn på kjøkkenet overhodet, er årsaken til dette kun basert på bruk av denne, eller ligger det også hygeniske hensyn bak?
- Dette er basert på antall ansatte vi har, blant annet har vi 35 kokker. Og at det vil føre til store konsekvenser hvis gjester blir syke. I tillegg slår Mattilsynet hardt ned på bruk av telefon da dette er høyt i toppen når det gjelder smittekilder.
Kan forgiftes på eget kjøkken
Strand sier det registreres cirka 1 million matforgiftninger i landet per år, og at størstedelen av disse skjer i hjemmet.
- Mange tror de er blitt matforgiftet på restaurant eller hotell, men ganske ofte er det noe dei har spist i private hjem, sier Strand.
- Alle serveringssteder skal ha god kontroll på alle de hygienske spektene og for vår del er det veldig viktig, siden vi serverer mat til ekstremt mange i løpet av ein dag, fortsetter hun.
Likevel er hun ikke skeptisk til å spise hos andre.
- Jeg tror ikke det går an å tenke sånn, for det er noe de ikke gjør bevisst, kanskje bare uvitenhet om konsekvenser ved feil tilberedning, kryssforurensing og slikt. Jeg er vel heller aldri i mitt liv blitt matforgiftet, så kanskje jeg er heldig.
Pakk telefonen inn i plast
Det kan være kjekt å ha med seg telefonen eller lesebrettet - eller dataen - inn på kjøkkenet i blant. For eksempel hvis du bruker en oppskrift fra Klikks enorme oppskriftsdatabase.
Men hvis du må vaske hendene etter hvert scroll, blir kanskje ikke matlagingen så morsom.
- Du kan pakke inn telefonen i klistreplast, såkalt glad pack eller cling film. Da beskytter du telefonen mot søl samtidig som du hindrer overføring av bakterier til maten, råder Klikks egen handyman, Øivind Lie.
Her finner du flere av Lies og Klikk-redaksjonens gode løsninger på hverdagslige utfordringer og gjør det selv-tips.
Er du usikker på om du har god nok hygiene på kjøkkenet ditt? Da kan du ta Mattilsynets hygienetest.
Les også:
Avføringstrasplantasjon kurerer diaré
9 hygienetabber du garantert har begått
Hygiene på kjøkkenet - kast den gamle plastfjøla
Her er husets verste bakteriefeller
Denne saken ble første gang publisert 10/12 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.