Mote for brystkreft-opererte

Du trenger ikke to for å være flott

Millioner av kvinner lever med ett eller ingen bryst. Elina beviser at du kan være like sterk, kvinnelig og sexy.

Virve: - Det var utrolig å være med på dette. Jeg håper det kan gi styrke og mot til kvinner i samme situasjon. Å leve med ett bryst kan være fantastisk.
Virve: - Det var utrolig å være med på dette. Jeg håper det kan gi styrke og mot til kvinner i samme situasjon. Å leve med ett bryst kan være fantastisk. Foto: Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät, foto Pinja Valja
Først publisert Sist oppdatert
ELINA: Da hun designet drakten var hun inspirert av måten appelsinskall bøyer seg.
ELINA: Da hun designet drakten var hun inspirert av måten appelsinskall bøyer seg. Foto: Credits: Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät. Foto: Pinja Valja
- Det er lettere å endre en badedrakt enn kroppen.

Elina Haltutunen var 30 år da hun fikk brystkreft og måtte fjerne venstre pupp. For henne var det ukomplisert å la være å rekonstruere det.

- Jeg følte aldri at min "kvinnelige verdi" minsket på grunn av operasjonen, forteller Elina til Kvinneguiden.

- Det var fint å bli kvitt brystet, det hadde jo kreft i seg. Jeg ville bli kvitt kreften, da var et bryst en liten pris å betale. For meg ville en ekstra, stor operasjon behandle noe annet enn selve kreften. Dessuten liker jeg arret mitt. Det minner meg på at jeg har fått en ekstra sjanse.

Badedrakt med vri

Elina ønsket å fortsette sin aktive livsstil, men fant kun svømmetøy som krevde bruk av ubehagelige proteser.

Dermed bestemte hun seg for å designe en kolleksjon spesielt for kvinner som henne.

Som ung stod valget mellom å bli biolog eller klesdesigner. Hun endte opp som førstnevnte og jobber i dag som forsker i Tromsø.

- Jeg er forfengelig og elsker klær. Det er lettere å endre en badedrakt enn kroppen sin, kommenterer hun.

Kunstnerduoen Nutty Tarts var selvskrevne til å bli med på det som først og fremst er et kunstprosjekt. De to finnene fikk global oppmerksomhet for sin Hairy Underwear Collection, og er opptatt av temaene kropp og mote.

Prosjektet fikk navnet Monokini 2.0 etter inspirasjon av Rudi Gernreich, som på 60-tallet designet en badedrakt som viste begge puppene. Han kalte plagget Monokini.

Ikke ment å skjule

Ingen har oversikt over hvor mange kvinner som lever med ett eller ingen bryst. Årlig blir 1.7 millioner kvinner operert på grunn av brystkreft. I de fleste tilfeller fjernes hele eller deler av brystet.

- Mange brystkreftopererte forteller at det er på stranda og på soverommet at de savner brystet sitt mest, sier Elina.

Monokini 2.0-plaggene er ikke lagd for å skjule, men for å vise. "Når brystet er borte, burde det ikke lenger være noe å skjule", mener Elina og Nutty Tarts. Ti kvinner som har, eller har hatt, brystkreft stilte som modeller.

Målet er at kvinner som ønsker det, skal føle at de kan gå brystløse på stranda.

- Vi vil utvide tankegangen om hva en hel og frisk kvinne er. Du er vakker som du er. Selv om du har én eller ingen pupper.

Ingen av de ti kvinnene hadde erfaring som badedraktmodell og ble overrasket over hvor vakre bildene ble. Ei hadde parykk da hun kom, men dro hjem uten. Opplevelsen ga henne styrke og mot til å gå med hevet hode ut i verden.

Elsket av Lady Gaga

Katja: Stilig i en sølvfarget sak med paljetter.
Katja: Stilig i en sølvfarget sak med paljetter. Foto: Project by Nutty Tarts / Tärähtäneet ämmät, foto Pinja Valja

Kommer til Norge

Elina og Nutty Tarts har fått mengder av eposter fra kvinner som ønsker å kjøpe en av badedraktene. Men siden Monokini 2.0 først og fremst er et kunstprosjekt, er det inntil videre ikke mulig.

- Vi er i tenkeboksen. Jeg er forsker og Nutty Tarts er kunstnere, og ingen av oss har et sterkt ønske om å drive butikk. For oss er dette først og fremst holdningsarbeid, forteller Elina.

Bildene fra prosjektet er på verdensturné. De er allerede stilt ut i Finland og Sverige, New York er på trappene og i januar kommer de til galleriet Kunstplass 5 i Oslo.

Menn kommenterer hvor selvsikre og sexy vi ser ut

Millioner har sett Monokini 2.0-bildene. Lady Gaga har berømmet prosjektet, og da finske YLE viste den medfølgende videoen, ble det den finske statskanalens mest sette video noensinne.

- Det som har overrasket meg mest, er alle de positive kommentarene fra menn.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

De kommenterer hvor selvsikre og sexy vi ser ut, og sier ting som: "Tiltrekning sitter mellom ørene" og: "Å utstråle selvtillit er viktigst."

Men noen kvinner blir fornærmet. Elina tror det handler om deres egne opplevelser.

- Ei mente vi var onde. Bildene bringer frem alt mulig. Noen brystkreftopererte ønsker ikke å bli minnet på det som har vært en veldig tøff opplevelse. De vil være "normale" og ikke skille seg ut. Det har jeg stor forståelse for.

Aktiv og fri

Elina mener det er synd at millioner av kvinner skjuler hva de har gjennomgått.

- Selv vil jeg ikke gjemme meg, slutte å svømme eller ta en omfattende operasjon for å rekonstruere brystet mitt. Jeg ønsker heller ikke ha på meg en ubehagelig protese. Jeg vil være like fri og aktiv som jeg var før jeg ble syk. Og jeg er sikker på at det er andre som meg. Hvis flere kvinner turte vise arret sitt, ville det bli mindre oppsiktsvekkende å gjøre det.

- Det oppleves så ulikt

- Å få brystkreft gjør absolutt noe med selvtilliten. Det er mye som skjer, både fysisk og psykisk. Mye handler om hva slags selvbilde du har fra før, sier Olaug Høie Mortensen, styreleder i Brystkreftforeningen til Kvinneguiden.

- Det å fjerne et bryst oppleves veldig forskjellig. Det handler om hvem du er, hvilken livssituasjon du er i, samt alderen din. Selv var jeg 38 år, gift og hadde fått de barna jeg hadde tenkt til å få. Etter sorgen og sjokket var jeg mest av alt redd for å dø fra ungene mine, som den gang gikk i 1. og 3. klasse. For meg var det ingen krise å ha ett mindre bryst, å miste håret var verre.

Ung og sårbar

Kvinner helt ned i 20-års alderen får brystkreft og må fjerne hele eller deler av brystet. Høie Mortensen forteller at det ofte er ekstra vanskelig for de yngste.

- Noen skremmes av tanken på treffe noen, selv om de ønsker seg kjæreste. De er redde for å vise seg naken og engster seg for at sykdommen skal sette en demper. Også lurer de på når og hvordan de skal fortelle det og hvor mye skal de si. I tillegg kan være usikkert om de kan få barn. Mange får veldig negative tanker om seg og tror at ingen vil være sammen med dem fordi de er "ekle".

- Da jeg skulle avgjøre om rekonstruksjon eller ei, forklarte legen min at en liten gruppe kvinner blir veldig misfornøyde, en liten gruppe blir veldig fornøyd og de fleste blir sånn passe fornøyd. Det blir aldri som puppen du hadde, men er noe annet. Min nye pupp er ikke langt fra hva jeg hadde før, jeg har vært heldig.

Brystkreftforeningen er opptatt av valgfrihet og å få frem at alle er like verdifulle, uansett hvilke valg man tar. Ikke minst er det viktig å være glad i seg selv.

Spennende prosjekt: Olaug H. Mortensen, styreleder i Brystkreftforeningen.
Spennende prosjekt: Olaug H. Mortensen, styreleder i Brystkreftforeningen. Foto: Brystkreftforeningen
Det er flott at noen er så trygge at de våger å vise arret.

To av tre får ny pupp

- Monokini 2.0-prosjektet er kjempeflott og litt oppsiktsvekkende. Det er nytt og annerledes, kommenterer Høie Mortensen.

Hun svarer følgende på hvorfor noen reagerer negativt:

- Brystene er en viktig del av de fleste kvinners identitet. Noen opplever det som en vond påminnelse når andre viser frem arret eller sitt manglende bryst. Det handler litt om hvem du er og hvordan du takler slikt. Det må bli opp til hver enkelt om de rekonstruerer, to av tre velger å gjøre det.

- Vi er på riktig vei og hvordan vi tenker om oss selv og andre. Det er flott at noen er så trygge at de våger å vise arret eller uten hår.

Fakta om brystkreft og rekonstruksjon:

  • Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner med rundt 3000 nye tilfeller hvert år. I dag lever 38 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.
  • 1 av 12 kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet.
  • Cirka halvparten som får brystkreft må fjerne hele eller deler av brystet. Av de som fjerner brystet ønsker cirka to av tre å få rekonstruert brystet.
  • I tillegg til de som må fjerne brystet som følge av brystkreft, er rekonstruksjon aktuelt for kvinner som fjerner brystene forebyggende på grunna av genfeil.

Kilde: Brystkreftforeningen.

Slik undersøker du brystene dine:

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/kamille/sarasskjonnhet/article765308.ece">Idealer og selvbilde</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/samliv/article915223.ece">Du vil ikke tro hva en klem gjør for kroppen din</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/detnye/skjonnhet/article890538.ece">Prøvedukkene som ble en snakkis</a> </p> </div>