Trygg kontaktlinsebruk
- Du kan få gnagsår under øyelokket
Bruker du linsene på feil måte, kan de ødelegge synet.
Såre øyne
- Om du sitter foran PC-skjermen hele dagen, bør du spise mer frukt og grønt rikt på lutein.
- Lutein er en antioksidant i karotenoid-familien som finnes i frukt og grønnsaker. Grønnkål er spesielt rik på lutein, men også fargesterke grønnsaker som spinat, brokkoli, mais og erter er gode kilder.
- Forskere ved Peking University mener at lutein har en positiv effekt på øyehelsen.
- Et høyt inntak av lutein hos friske forsøkspersoner forbedret øyets evne til å se kontraster på PC-skjermen.
- Tidligere studier har også vist at lutein kan beskytte mot forkalkning på øyet, såkalt aldersgenerert makuladegenerasjon (AMD). Derfor anbefaler blant andre Norges Blindeforbund et kosthold basert på mye frukt og grønnsaker for å forebygge sykdommen.
(Kilde: Frukt.no)
Gravid med dårligere syn
- Noen gravide får forandringer på synet under graviditeten.
- Tykkelsen på hornhinnen kan øke, noe som kan føre til tåkesyn og dårlig syn i perioder og ubehag ved flere timers kontaktlinsebruk.
- Typiske plager er tørrhet på øynene og dårligere nattesyn. Nærsynte kan merke at de ser dårligere på avstand om natten eller i dårlig belyste rom.
- Selv om synet ikke forandrer seg, kan linsebrukere få behov for å fukte øynene med øyedråper eller gå over til å bruke briller en periode.
- Dette skjer fordi formen på hornhinnen kan forandre seg i forhold til kontaktlinsene, noe som gjør at øynene kan bli irritert utover dagen.
- Synet skal være tilbake til normalen cirka tre måneder etter fødselen.
(Kilde: Pasienthåndboka)
Norge er et av de landene i verden med flest dagslinsebrukere.
Tall fra Norges Optikerforbund viser at 2,9 millioner nordmenn bruker briller og/eller kontaktlinser.
Likevel er det mange som slurver såpass med linsebruken at de risikerer å skade synet sitt.
- Bruker man kontaktlinsene feil vil dette kunne være med på å øke risikoen for infeksjoner, som igjen vil kunne være ubehagelig og i enkelte tilfeller ha langtidseffekter for synet, sier Olav Torgersen, optiker og fagansvarlig hos Synsam, til Kvinneguiden.
- Kroppen lager nye blodårer
Han understreker at kontaktlinser i utgangspunktet ikke er farlig for øynene dersom man bruker dem som forskrevet.
Men ved feil bruk av linsene, kan det oppstå komplikasjoner.
- Det viktige å vite i denne sammenhengen er at hornhinnen, huden foran på øyet, er kroppens eneste organ uten blodårer. Hadde det vært blodårer her ville vi sett de hele tiden. Dette medfører at cellene i hornhinnen må få næring på andre måter enn direkte fra blodårene, sier Torgersen og forklarer videre:
- Mye av næringen kommer fra væsken inne i øyet, men også svært mye fra oksygenet i luften. Når man har en kontaktlinse så begrenses denne lufttilførselen. I noen tilfeller vil da kroppen kompensere for dette ved å lage nye blodårer for å sikre næringstilførselen. Dette er svært uheldig, og kan være med på å skape komplikasjoner. Man vil ikke selv merke denne endringen før det har gått svært langt, sier han.
Trine Johnsen, optiker ved Specsavers, forteller at kontaktlinser også kan øke risikoen for infeksjon på øyet.
- Årsaken til dette er blant annet at enkelte typer linser reduserer mengden oksygen inn til hornhinnen, noe som kan redusere øyets immunforsvar. I tillegg ser vi at dårlige renserutiner av linsene og linseetuiet i kombinasjon med dårlig håndhygiene, gjør at øynene kommer i unødvendig mye kontakt med bakterier, virus og andre organismer, sier Johnsen til Kvinneguiden.
- Andre årsaker til betennelse og infeksjon på øyet kan forekomme når man sover med linser, og da spesielt linser som ikke er beregnet til å sove med. Det som da kan skje er at kroppens egne bakterier begynner å produsere et giftstoff som kan medføre skade på hornhinnen, sier hun videre.
Johnsen forteller at sjansen for infeksjon definitivt er lavest ved bruk av endagslinser, det er linser som brukes en dag og deretter kastes. De som bruker endagslinser får nye og rene linser hver dag.
Gnagsår under øyelokket
De fleste av kundene hos Specsavers bruker endagslinser, forteller Johnsen.
Dette er også det mest brukte linseregime i Norge.
- Fordelen med endagslinser er at man får rene linser hver dag. Endagslinser er fleksibelt, du kan for eksempel bruke briller på jobb, og når det er på tide med trening og andre fritidsaktiviteter tas linsene på, og kastes etter bruk. Mange synes også at det er deilig å slippe å rense og vaske linsene, sier hun.
Torgersen opplyser om at han også ser en klar økning hos forbrukerne når det gjelder månedslinser man kan sove med.
Da er det særdeles viktig å tenke på hygiene og øyehelsen.
- Ved å bruke linsene feil kan man få problemer med hornhinnen. Spesielt dersom man sover med linser som ikke beregnet for dette. Videre kan man ved å bruke feil kontaktlinse få "gnagsår" under øyelokket, som kan klø og gjøre det ubehagelig å bruke kontaktlinser videre, sier han.
Plager som følge av kontaktlinser
Brukes ikke linsene etter forskrift kan det altså få alvorlige konsekvenser for synet.
Her lister Johnsen opp noen av de vanligste og mest alvorligste:
- Det vanligste er små sår på hornhinnen blant annet forårsaket av maskarabørsten eller for mye bruk av linser. Hvis sårene bare er overfladiske er det ingen symptomer eller ubehag involvert. Slike overfladiske sår gror i løpet av 24-48 timer. Hvis det er mange eller dypere sår anbefales det å ikke bruke linser på noen dager.
- Dypere sår eller infeksjoner er ofte forbundet med mild til intens smerte, øyet kan bli litt rødt, man blir ømfintlig for lys, tårene renner og det kan være ubehagelig å holde øynene oppe og det kan føles som man har sand på øyet.
- Enkelte synes det er mer behagelig å ha kontaktlinsene på, for linsen fungerer som et "skjold" mot de eksponerte nerveendene. Dette er overhode ikke å anbefalt av 2 grunner: 1. linsene gjør at eventuelle bakterier forsegles på øyet og får mulighet til å utvikle seg og skape større infeksjoner, resultatet kan bli fatalt for synet. 2. for at øye skal kunne reparere skaden, trenger øyet oksygen og naturlige omgivelser, de oppnås kun når linsene ikke er i øyet. Ved symptomer som nevn over er det viktig å ta av linsene, oppsøke optiker som evaluere omfanget av skaden og henviser deg videre til rett instans avhengig av funn.
- Andre plager som ikke er skadelige, men plagsomme, er at linsene føles tørre. I slike tilfeller kan man benytte kunstig tårevæske og dryppe øynene med. Dette gir en midlertidig bedring. Hvis tørrhet er et vedvarende problem, bør man få en time hos optikeren for en evaluering av problemet. Mulige løsninger kan være å få tilpasset kontaktlinse av et annet materiale eller bytte rensevæske.
- I pollensesongen er det vanlig å se en økning av endringer under linsekunders øyelokk som kan gi plager som tørrhet, kløe, belegg på linsene, og man klarer derfor ikke å bruke linsene så mange timer i døgnet som man ønsker. Igjen er tipset å kontakte optiker for å få en evaluering av situasjonen.
Symptomfrie endringer i hornhinnen
Som linsebruker bør man ta ekstra godt vare på øynene sine, og man bør dermed tenke litt mer på øyehelsen enn personer som slipper dette.
Johnsen mener at det absolutt viktigste å tenke på, er å gå til jevnlig kontroll hos en optiker, minst én gang i året.
- Selv om en ser bra med linsene og de føles komfortable å ha på, kan optikeren oppdage symptomfrie endringer i hornhinnen eller annet vev i øyet som kan være tegn på at øyet ikke har det helt bra. I slike tilfeller vil optikeren gi råd om hva som er fornuftig å gjøre, dette kan for eksempel være å redusere bruk av kontaktlinser eller begynne med linser med et annet materiale som "puster bedre", såkalte silikon hydrogel linser, forklarer Johnsen.
Hun understreker også at det er viktig å bruke og rense linsene som anbefalt av optikere, vaske hender når linsene skal settes inn og tas ut.
- For de som benytter månedslinser så er det viktig å bytte linseetuiet hver gang en starter opp med en ny rensevæske, helst én gang i måneden. Hos månedslinsebrukere er det bakterier og andre organismer i etuiet som er den største årsak til infeksjon på øyet, sier optikeren videre.
Andre ting hun mener det er viktig å tenke på, er å ikke sove med kontaktlinser som ikke er beregnet for det, helst sminke seg etter at linsene er i og ta av linsene før sminke fjernes. Sminkefjernere uten olje er å foretrekket.
- Det er også viktig at øynene får litt pause fra linsene innimellom, blant annet for å tilføre nok oksygen til øyet slik at vevsfunksjonen opprettholdes. Sist men ikke minst, alltid ha et par avlastningsbriller tilgjengelig, anbefaler Johnsen.
Laseroperasjon
Flere og flere velger å kaste briller og linser for godt ved å betale ekstra for en laseroperasjon.
Dette er en måte å bli kvitt sitt synsproblem på.
Det er også mulig å få operert inn permanente kontaktlinser. Operasjonen tar bare tjue minutter og involverer verken laseroperasjon, kniv eller sting.
- Det er likevel viktig å huske på at dette er en operasjon, og er ikke hundre prosent reversibel. Ved alle operasjoner er det en risiko for komplikasjoner, man blir ikke blind, men kan få andre utfordringer, sier Torgersen og fortsetter:
- Enkelte opplever for eksempel at kontraster blir vanskeligere å skille. I tillegg endres synet i løpet av livet, og dette vil gjøre at alle over en viss alder vil trenge briller allikevel. Kontaktlinser er på den andre side ingen varig endring av øynene, og brukt riktig helt ufarlig.
Dette er en avgjørelse hver enkel må ta. Alle operasjoner er forbundet med en viss risiko og det må man ta med i betraktning. Hvis man bruker kontaktlinser som anbefalt av optiker, er flink med hygiene, avlaster med briller jevnlig og går kontroller hos optiker minimum 1 gang i året, er det ingenting i veien for å benytte kontaktlinser et helt liv. En operasjon er ikke reversibel.
Dette kan du sjekke selv
Kine Bergstad Larsen, optiker ved Interoptik Bakketeig, forteller at man kan følge med selv på egen øyehelse.
- Feil bruk, dårlig tilpassing av linser og dårlig hygiene, kan føre til ubehag og i værste fall være farlig for øynene. Øynene er følsomme for bakterier, så vask hendene grundig hver gang du skal ta i linsene eller på øynene, sier Bergstad Larsen til Kvinneguiden og tipser:
- For å ivareta øynenes helse og vellykket linsebruk, er det viktig å ta ansvar for egen øyehelse. Dette kan gjøres ved å utføre egenkontroll av øynene.
- Du kan selv undersøke om du ser godt( test hver øye for seg), om øynene kjennes komfortable ut og er normalt bleke og frie for puss.
- Når du bruker kontaklinser, er det viktig at du får kontrollert øynene regelmessig.
- Problemer kan oppstå gradvis over tid og regelmessige kontroller virker forebyggende.
- Sett på linsene før du eventuelt påfører hudkrem og kosmetikk.
- Ved infeksjonssykdommer som for eksempel forkjølelse, influensa og øyekatarr, skal du ikke bruke linser.
- Dette vil gi trygg og sikker linsebruk.
- Frukt gir bedre øyehelse
Professor Ian Grierson ved Universitetet i Liverpool har tidligere gitt ut en kokebok for bedre syn, "Fruit for vision".
Han hevder at du ved å øke det daglige inntaket av frukt kan redusere risikoen for forkalkning på øyet, såkalt aldersgenerert makuladegenerasjon, med 20 prosent.
- Også for å unngå andre aldersrelaterte øyesykdommer er det viktig med et variert kosthold og å spise mye frukt og grønnsaker, har Ian Grierson tidligere uttalt til fagbladet Optikeren.
Men det viktigste for en linsebruker mener optikeren er å sjekke øynene jevnlig.
- Man kan ikke selv oppdage endringer som er lett synlig for fagpersonell med riktig utstyr, sier Torgersen og tipser:
- Bruk alltid kontaktlinser på den foreskrevne måte, og lytt til tips og råd fra den som kontrollerer dine øyne.
- Ved bruk av make-up er det viktig å huske på at tårekjertlene ikke må dekkes med sminke.
- Videre er det viktig at man skifter ut øyesminke jevnlig, da det kan være mange bakterier i for eksempel maskara.
- Men alfa og omega er å få en fagperson til å hjelpe deg med å velge riktig kontaktlinse og å kontrollere de jevnlig.
Forebygg tørre øyne
Det er flere grep du kan ta for å forebygge tørre øyne ved å sikre at kontaktlinsene holder seg så fuktige og behagelige som mulig:
- Vurder å bruke et kontaktlinsemerke some er laget spesielt for tørre øyne.
- Bruk aldri linsene lenger enn anbefalt av optiker, eller etter utløpsdato.
- Prøv å unngå å utsette øynene for irritasjonsmomenter slik som sigarettrøyk.
- Vurder å kjøpe øyedråper for kontaktlinsebrukere. Disse dråpene kan gi en midlertidig løsning når du føler at øynene er tørre og du trenger litt ekstra tårevæske. Hvis du har sensitive øyne, kjøp øyedråper uten konserveringsmiddel.
- Legg linsene i linsevæske regelmessig, eller unngå å bruke dagslinser mer enn én dag. Hvis du får tørre øyne etter å ha brukt linser bare i noen timer, kan du legge dem i linsevæske i 5 - 10 minutter. Dette vil friske opp linsene og gjøre dem mer komfortable å bruke resten av dagen.
(Kilde: Linsepriser.no)
Tips - Endagslinser egner seg både til daglig og sporadisk bruk. Endagslinser eliminerer problemer med belegg og intoleranse for rengjøringsmidler. Endagslinser er hygienisk og enkelt. - Døgnlinser: materialet i døgnlinser ivaretar hornhinnens stoffskifte i større grad enn andre linser. Derfor kan mange sove med disse linsene, og kan bruke de sammenhengende i inntil en måned. Døgnlinser er lettvint og komfortabelt. Egenkontroll og god hygiene er imidlertid ekstra viktig for sikker døgnlinsebruk. - Feil bruk av linser kan føre til tørre øyer, røde øyer, karinnvekst (blodårene vokser innover hornhinnen) og slitasje (gnagsår). I tillegg kan det danne seg belegg på linsene og man kan reagere allergisk på linsevæske. - Egenkontroll, oppfølging av instrukser og regelmessige kontroller bidrar til sikker og vellykket linsebruk. (Kilde: Kine Bergstad Larsen, optiker ved Interoptik Bakketeig) |
Les også:
Finn riktige briller til ditt ansikt
Sminkefeilen de aller fleste gjør
Her er årsaken til voksenkvisene
Denne saken ble første gang publisert 27/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.