Vestibulitt
- Det brenner, det er som å ta i et sår og er ordentlig vondt
«Mette» har vestibulitt. Hvordan fortelle en ny kjæreste at samleie er uaktuelt?


Tenk deg hvordan det er å være skikkelig solbrent, sånn føles det.
"Mette"
«Har hatt mange forhold, men alle har tatt slutt fordi kjæresten fant ut at jeg ikke klarte å ha sex.»
«Jeg er livredd for at de skal stikke noe inn i underlivet mitt.»
«Kommer jeg aldri til å bli normal? Aldri få et liv uten innvendig eller utvendig smerte?»
Sitatene over er hentet fra en av flere tråder om vestibulitt på Kvinneguidens forum.
Det svir og er til forveksling lik symptomene ved en soppinfeksjon. Men vent litt før du smører på Canesten. Kan hende har du vestibulitt. En soppkur vil bare gjøre vondt verre.
Vestibulitt er en litt ullen kvinnesykdom. Vanskelig å sette fingeren på, lett å forveksles med noe annet, og ekspertene er usikre på hvorfor noen får det.
Opp mot hver femte kvinne får vestibulitt. Mange går i årevis uten å bli behandlet. Av dem som rammes er det en viss overhyppighet blant kvinner som har tatt mange antibiotikakurer. I tillegg viste en svensk undersøkelse at de hadde flere nerver enn normalt i underlivet.
Å leve med vestibulitt
La oss kalle henne «Mette», kvinnen på bildet. Bare hennes aller nærmeste vet at hun har sykdommen. På grunn av konsekvensene for sexlivet hennes, velger vi å la henne være anonym. Hun er i begynnelsen av 20-årene og for tiden student. Det hele begynte med en soppinfeksjon. En kur løste tilsynelatende problemet, men svien kom tilbake, verre denne gang. Slik fortsatte det til hun fikk konstatert vestibulitt.
- Det brenner, det er som å ta i et sår og er ordentlig vondt. Tenk deg hvordan det er å være skikkelig solbrent, sånn føles det. Og noen punkter er vondere enn andre, forteller «Mette» til Kvinneguiden.
Hun hadde kjæreste da smertene startet for fem år siden. Sykdommen var ikke hovedgrunn til at det ble slutt, men var nok en medvirkende årsak.
- Sex er en såpass stor del av det å være kjærester. Når det ikke går, blir det vanskelig. Det hendte at jeg latet som om alt var greit og presset meg ofte til å gjennomføre samleie. Det gjorde det bare verre, forteller «Mette».
Ingen quick fix
Hver uke møter sexolog og fysioterapeut Jenny Toftner og kollegaene på Storo og Nydalen Mensendieck-Fysioterapi minst 30 kvinner med vestibulitt. Noen sliter først og fremst med fysiske smerter, andre med mangel på lyst.


Kvinnene har lyst til å ha lyst. De føler at de ikke er kjæresten de bør være.
Sexolog Jenny Toftner
Ligger du i helspenn fordi det gjør vondt eller av frykt for at det skal gjøre vondt, er det vanskelig å bli kåt. Og fordi du spenner deg, gjør du vondt verre.
- Kvinnene har lyst til å ha lyst. Mange er lei seg, frustrert og synes dette er leit. De føler at de ikke er kjæresten de bør være, sier Toftner til Kvinneguiden.
Sexologen forteller at mange strekker seg for langt og heller ikke forteller kjæresten hvor vondt det egentlig gjør. Hun understreker at det å behandle redusert sexlyst er et teamarbeid.
- De færreste partnere er kjipe. De jeg møter her på kontoret er ofte verdens snilleste menn. Men jentene legger ofte så stort press på seg selv at de ikke hører etter når partneren sier at de ikke kommer til å gå fra dem.
Toftner forteller hva en kjæreste sa til kjæresten da de var til behandling: «Det er ikke et problem at vi ikke har samleie nå. Det som er slitsomt, er at du ikke tror på meg når jeg sier det.»
Toftner gir paret ulike sekualterapeutiske-teknikker for å vekke lysten.
- Men dette tar tid og krever arbeid. Det er ingen quickfix, understreker hun.
Vestibulitt kan behandles
«Mette» kvier seg for å innlede et nytt forhold. For hvordan fortelle en potensiell kjæreste at samleie er et problem?
- Jeg ønsker jo å treffe noen, men det stopper litt opp. Jeg tør nesten ikke. Det er vanskelig å åpne seg opp for akkurat dette med noen du ikke kjenner veldig godt. Jeg tenker mye på det og når jeg er skikkelig nedfor lurer jeg på om jeg alltid kommer til å slite med dette.
Mange kvinner med vestibulitt sliter med depresjon. Vi lever i en tid hvor det er lett å tro at vi skal ha oss som kaniner dagen lang. Det å ikke klare å ha samleie i det hele tatt, er vanskelig for mange.
Fysioterapeut Ingrid Næss’ erfaring er at kvinner i langvarige forhold ofte er mindre usikre enn de som er single eller nyetablerte.
- Det er viktig å få fram at de aller, aller fleste blir friske. Og så poengterer jeg alltid at de ikke er alene om å ha dette problemet, understreker Næss til Kvinneguiden.
Hun jobber nesten eksklusivt med kvinner med vestibulitt. Hun lærer dem teknikker for avspenning og kontroll av bekkenbunnen.
Det kan synes rart at dette kan hjelpe noe når hovedsymptomet er svie.
- Flere studier viser gode resultater for å redusere spenning med ulike teknikker. Vi tror at økt blodgjennomstrømming gjør vevet friskere, forklarer Næss.
Avlærer nervene
I tillegg til fysioterapi hos spesialtrente bekkenbunns-fysioterapeuter har mange god effekt av å bruke en smertedempende krem som Xylocain. Lege Liv Rimstad ved Vulvaklinikken ved Oslo Universitetssykehus på Ullevål er ekspert på sykdommen.
- I første omgang behandles kvinnene med Xylocain salve 5 % for å forsøke å «avlære» nervene smertereaksjoner. Etter en periode med dette, forsøker pasienten forsiktig å massere området ved skjedeinngangen for å tilvenne seg ufarlig berøring. Tabletter som hever smerteterskelen blir også brukt, sier Ramstad.

Hvor lang tid behandlingen varer varierer. Rimstad anslår at de fleste trenger minst tre til seks måneder for å bli bedre, men at behandlingen kan vare i lengre tid. Legen gir også følgende råd:
- Ikke tro at du er alene.
- Oppsøk fagfolk.
- Ikke hopp rett på en sopp- eller antibiotikakur – særlig ikke hvis du allerede har prøvd dette uten hell.
- Unngå trange bukser, g-streng og undertøy som ikke er laget av bomull.
- Unngå kremer, vagitorier og for mye bruk av spesialsåper for underlivet. Det er viktig å ikke tørke ut huden eller forstyrre den naturlige balansen.
– La være å barbere/fjerne hårene i underlivet fordi huden da blir mer tørr og irritabel.
Fastlegene vet ikke nok
Noen kvinner får kun smerter ved samleie, andre merker svien konstant og sliter for eksempel med å sykle. «Mette» får ubehag av trange bukser og når hun setter seg inn og ut biler. Hun irriterer seg over dem som mener at vestibulitt sitter i hodet.
- Det er frustrerende når du bare blir fortalt av legen at ingenting er galt – når du selv vet og kjenner at det ikke stemmer.
- Disse kvinnene har fysisk vondt. De beskriver det som en brennende, sviende smerte. Som piggtråd eller kniver i underlivet. Som at det revner. Det er ganske dramatiske beskrivelser, bemerker Næss.
Sexologen er enig:
- Jeg tror ikke dette er psykisk. Det er en årsak til at de får disse smertene. Men det er tro, ikke viten. Og så tror jeg at når du har vondt over tid, så gjør det noe med erfaringene dine og der igjen adferdsmønsteret.
Toftner kunne ønske at fastleger flest var mer obs og hadde mer kunnskap om vestibulitt. Forskning og årelang behandlererfaring viser at det er lurt å oppsøke hjelp fort.
- Vår erfaring er at mange fastleger ikke vet nok om vestibulitt. Vi anbefaler at de gjør en dyrkingstest for å sjekke om det faktisk er sopp enn å automatisk skrive ut en soppkur. Du skal ikke tro, du skal vite, mener vi.
«Mette» har fått mye støtte fra andre i Kvinneguidens forum.
- Det har hatt alt å si. Det har hjulpet mye, særlig på det psykiske plan, for de vet akkurat hva jeg sliter med. Jeg hører om andre som blir friske, så tror på at det skal skje meg også.
