Trøtthet og helse
Derfor er du trøtt hele tiden
Konstant trøtt og sliten? Da gjør du kanskje disse feilene.
Hvem kjenner ikke følelsen? Vekkerklokka - eller telefonalarmen - ringer og du ville gitt høyrearmen for noen timer ekstra i sengen. Den latten på vei inn til kontoret er det eneste som holder deg gående til lunsj og når klokken tikker mot 3-tallet, ja så er du jammen meg helt utslitt igjen - til tross for at arbeidsdagen ikke er ferdig en gang - og du har fortsatt både henting i barnehagen og spinning å se frem til før du kan innta sofaen.
Og om du er lei av å kjenne deg trøtt slapp og lei både hjemme og på jobben hele tiden, ja så er du ikke alene. Faktisk rapporterer britiske Marie Claire at hele 51 % av de spurte i en undersøkelse føler at de har problemer både med å komme seg opp og ut av døren, og å holde koken gjennom en lang og hektisk dag.
1. Du må være best - til alt
Løsning: Lær deg å si NEI
Du kjenner følelsen. Det skal bakes til skolemarkedet. Det koker på jobben. Svigermor har 60-års dag og hvem andre kan arrangere den perfekte festen enn nettopp du? Hvor flink er du egentlig til å si nei når noen spør deg om du kan bidra eller hjelpe til med noe?
- Tidligere refererte psykologer til dette som Type A-personlighet, som er drevet og vellykket, eller såkalt Zuckerman-personlighet, noen som er hektet på utfordringer og trenger konstant action, forklarer psykolog og forfatter av boken "Beating Chronic Fatigue", Dr Kristina Downing-Orr, til Marie Claire.
- Nå ser vi langt flere kvinner som er begge deler. De er ikke bare hyper-motiverte til å gjøre det bra, men trenger også fantastiske opplevelser og utfordringer de gjerne deler på Facebook og Twitter.
Psykologen tror at det konstante presset til å møte og overkomme nye utfordringer uten tid til å slappe av i mellom, fører til at mange sliter med en følelse av utbrenthet.
- Det er viktig å stoppe opp og spørre seg selv: "Kan jeg ta på meg dette?" eller "Vil jeg egentlig være med på dette her?"
Downing-Orr tror at dersom svaret er ja, bør man også passe på å ha nok tid til å slappe av og lade batteriene.
- Og kan du ikke si "nei", så prøv å heller bruke "la meg tenke litt på det", forklarer psykologen.
- På den måten kjøper du deg litt tid til å tenke over om dette er noe du virkelig ønsker å ta på deg.
Rådgiver, foredragsholder og meta-coach hos CoachTeam AS, Lene Fjellheim, tror også det er et utbredt problem at mange - og særlig da kvinner - lider av det såkalte "snille pike-syndromet" og har problemer med å si nei når de blir spurt om hjelp eller deltakelse i noe.
- Det er et enormt press på kvinner i dag for å klare alt, og å være like suksessfull på alle plan, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden.
- Vi skal være vellykket på jobben, trene, være supermamma som henter tidlig i barnehagen og baker cupcakes i helgene, vi skal reise på weekendturer for å holde forholdet varmt og vi skal gjerne tilby vår hjelp når minstens fotballag skal ha basar eller julebordet skal planlegges og arrangeres.
Det er viktig å lære seg å si nei.
- Man skal lytte til stemmen i hodet som sier at "hjelp, nå er det for mye på en gang", råder Fjellheim.
- Man tjener ingen med å stå på til man ikke har mer å gi, og må begynne fra bunnen igjen. Det er OK å ha helger hvor ingenting står på tapetet, eller ettermiddager hvor det eneste du har planer om å gjøre, er å gå deg en tur - alene.
2. Du sover ikke nok
Løsning: Ta en power-nap
Dette høres jo både logisk og enkelt ut, men i praksis er det ikke alltid så lett. Søvnforskning utført ved University of California har vist at den optimale mengden søvn kvinner trenger, er mellom 6 1/2 og 7 1/2 time hver natt. Men rekk opp hånda de som ikke tror de er i nærheten av dette - det er nemlig mange.
- Nok søvn er viktig for kropp, helse, humør og også utseende, forklarer lege og professor dr.med. ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, Bjørn Bjorvatn, til Kvinneguiden.
- Men husk at hva som er nok søvn for meg og nok søvn for deg kan være et helt ulikt antall timer. Generelt kan man si at kjenner man seg våken, uthvilt og opplagt når man våkner, da har man fått nok søvn, uavhengig av hvor mange timer du har sovet.
Søvneksperten anbefaler derfor at man ikke skal være besatt av å telle timer, noe som bare kan føre til stress og dermed enda mindre søvn.
- Kjenn heller etter hvordan du føler deg når du våkner. Kanskje trengte du bare seks timer, og da blir det helt feil å bekymre seg for at du ikke fikk åtte.
Forskning viser at fysisk aktivitet kan forbedre nattesøvnen.
- Å trene om ettermiddagen gjør at vi sover dypere og mer rolig, fordi kropp og hjerne varmes opp ved fysisk aktivitet, forklarer Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, SOV.no
- Oppvarming av kroppen gir et påfølgende kraftig fall i kroppstemperatur, og det er dette som fremmer søvnresponsen.
3. Du multitasker
Løsning: Gjør en ting av gangen og kom deg ut i frisk luft
Å lese e-post, snakke på telefonen og skrive møtereferat samtidig kan kanskje føles som en produktiv måte å jobbe på, men det kan hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste mener nå ekspertene.
Professor ved Sosialantropologisk institutt, Thomas Hylland Eriksen, har tidligere uttalt til Kvinneguiden at han kan godt "multitaske" ved kjøre bil og svare på intervju samtidig, via handsfree. Men han er generelt lite glad i å gjøre flere ting på en gang, nettopp fordi han finner det distraherende.
- Vi skal ha plass til flere og flere aktiviteter på den tiden vi har til rådighet. Det går ut over evnen til å konsentrere seg, mener han.
- Såkalt multitasking overstimulerer hjernens dopamin-system, forklar psykologprofessor og forfatter av boken "The Compassionate Mind", Paul Gilbert, til Marie Claire.
- Dopamin er lenket til belønning og vitalitet og kan faktisk brukes nesten opp. Når lagrene er skrantne, kan dette føre til både depresjon og en følelse av tretthet.
Psykologen foreslår å koble av med aktiviteter som å gå en tur eller bare være ute i naturen mellom oppgaver du må gjøre.
- Dette stimulerer heller det endorfine systemet, som er ansvarlig for å gjøre at man føler seg bra og i godt humør.
Fjellheim er enig i at multitasking ikke nødvendigvis er en effektiv måte å jobbe på, og kan føre til at man tappes for energi.
- Prøv heller å konsentrere deg om én oppgave av gangen, og du vil nok bli overrasket både over hvor effektiv du er, men også hvor mye bedre du utførte denne ene oppgaven, forklarer Fjellheim.
- Det sier seg selv at man er mer effektiv på denne måten, og dermed ikke bruker unødvendig energi på å prøve å sjonglere og gjøre mange ting på en gang.
4. Du surfer på sengen
Løsning: Ha en fast slå-av tid
Ja da, vi har alle vært der. Klokken viser leggetid, men du MÅ bare sjekke mailen først, for tenk om det dokumentet har kommet. Og så må du bare få postet det søte bilde av pus på Instagram og sjekket Facebook for å se bildene fra bryllupet "alle" var i i helgen. Vips, så er klokken to timer senere og du har scrollet deg gjennom alle nettavisene og vet det som vites kan om både Kim Kardashian og Jessica Albas antrekk og favoritt-treningsmetoder.
- Blinkende og lysende skjermer nært leggetid forstyrrer nattesøvn, det vet vi, forklarer psykolog Anna Collins til Marie Claire.
- Det gjør at du er årvåken og "på" når du egentlig burde roe ned og koble ut. Lyset påvirket også melatoninproduksjonen i kroppen, det hormonet som produseres når det er mørkt og som trigger tretthet og gjør oss klare til å sove.
Rådgiver Jelena Mrdalj hos Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) er enig.
- Lyset fra skjermen gjør at du kan lurer hjernen din til å tro at det er på tide å stå opp, og du vil kunne få problemer med å sovne, forklarer Mrdalj til Kvinneguiden.
- Vi glaner nok på disse gjennom dagen, så ikke la en skjerm bli det siste du ser på før du sovner.
5. Du drikker ikke nok
Løsning: Husk å drikke
Å være dehydrert kan absolutt føre til en følelse av slapphet og tretthet.
- Mange blir i tillegg både kvalm og svimmel om de ikke drikker nok, forklarer rådgiver og grunnlegger av helsenettstedet thenutritionguide.co.uk, Claire Harper, til Marie Claire.
- Mat som inneholder mye salt kan føre til at man er lettere dehydrert, da saltet suger til seg fukt. Kaffe og te er også dårlig nytt når det gjelder å holde på fuktbalansen i kroppen.
Se etter om du sliter med tørr hud, opstipasjon eller urin som er mørkt på farge.
- Drikk vann, urteteer og gjerne kokosvann regelmessig gjennom dagen, forklarer Harper.
- Kokosvann er rik på elektrolytter, som de mister når du svetter.
6. Du tåler ikke gluten
Løsning: Sjekk deg hos legen
Det er mange som er intolerante mot gluten og enda flere som ikke en gang vet om at de er det forklarer Marie Claire.
- Mange legger ikke sammen to og to om de sliter med både magetrøbbel og en følelse av tretthet og letargi. Men det er en enkel test å få sjekket dette hos legen, og kan være en ide om du sliter med lite energi og kjenner deg konstant trøtt.
Overlege ved Oslo universitetssykehus og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin, Knut E. A. Lundin har tidligere uttalt til Klikk Helse at det ikke bare er magetrøbbel som kjennetegner cøliaki.
- Symptomene på cøliaki er urolig mage med luftplager og oppblåsthet, samt jernmangel og tretthet. I tillegg kan det være en lang rekke andre symptomer som leddplager, håravfall, diaré eller forstoppelse, og hos barn dårlig lengdevekst, sier han.
7. Du er avhenging av å lykkes
Løsning: Vær raus og snill med deg selv
Hvor mange har ikke tenkt i baner av at "alt kommer til å bli perfekt om man bare fikk den jobben, gikk ned de kiloene, fikk pusset opp det forbaskede kjøkkenet". Og så videre. Det er alltid noe som står mellom oss og fullstendig, komplett lykke. Og da gjerne noe vi må kjøpe, fikse, ordne eller bli ferdig med.
- Da kan det hende du lider av prestasjonsavhengighet, forklarer Gilbert til magasinet.
- Enten du nå gjør dette fordi du elsker å prestere eller av redsel for å mislykkes.
Går det galt, er det like enten eller forklarer professoren.
- For de som streber etter å lykkes hele tiden, er det en fullstendig nedtur å ikke gjøre dette, forklarer Gilbert.
- Da kommer man i en stor stress-situasjon, hvor stresshormoner utløses og er med på å tappe vedkommende for energi.
Thomas Hansen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, forklarer at alder spiller en rolle i denne sammenhengen.
Han kan fortelle at de eldre opplever mindre av de sterke følelsene, på godt og vondt.
- De eldre føler seg sjeldnere enn de yngre «på toppen av verden» men også sjeldnere i den dypeste bølgedal. Men de opplever vel så ofte de mer dempede følelsene, som tilfredshet, ro, glede og så videre, sier Hansen videre.
Løsningen er å slutte å være så selvkritisk og heller være sin egen bestevenn tror Gilbert.
- Vær like snill og forstående ovenfor deg selv som du ville være ovenfor en venn som var i samme situasjon. Du vil garantert oppleve at energien din snur til det positive og du vil møte nye utfordringer på en annen måte.
Les også:
Stadig flere 25-åringer rammes av kvartlivskrise
Vet du at det er farlig å drive med multitasking?