Vennskap på Facebook
Derfor blir vi mer intime på Facebook
Hyppige statusoppdateringer viser at du er ensom, og offentlig koseprat kan legge forholdslista vel høyt.
"Gratulerer med dagen :-)! "
Du har bursdag, og i dag får du cirka 400 flere gratulasjoner på dagen din enn for syv år siden. Og det er jo stas, det.
Men mye verdt er det ikke, skal vi tro ekspertene:
- Sosiale medier gir, etter min mening, en anledning til et overflatisk og uforpliktende "billig" sosialt liv, blant annet ved at en får teknisk hjelp til gratulasjoner og sånt. Jeg legger liten verdi i en Facebook-gratulasjon, men det er mulig at de som vokser opp med sosiale medier som en naturlig del av hverdagen ser annerledes på det? sier Tormod Rimehaug til Kvinneguiden.
Et klikk er lite verdt
Han er psykolog og førsteamanuensis ved NTNU og har blant annet skrevet og forsket en hel del på E-terapi, psykoterapeutisk samhandling med klienter via Internett.
Ifølge Rimehaug kan det virke som om forhold til andre mennesker etter hvert har blitt "for lettbent" som et resultat av sosiale medier, i den forstand at vennlige ord, gratulasjoner eller kjærlighetserklæringer ikke betyr like mye som før:
- Det kan virke slik fra min observasjons-post: Jeg har to Facebook-profiler med ulike vennelister. Både det positive og det negative ser ut til å sitte løsere på nettet enn ansikt til ansikt, men spesielt vonde følelser tror jeg vekkes like lett av nett-utsagn som direkte, sier han.
- Dersom man virkelig er "en sann venn", burde man ikke ringe for å gratulere vennen?
- Ja, for meg er det mer verdt å ringe. Aller helst komme på besøk eller gratulere når en møtes likevel. Men dette har kanskje blitt en dinosaur-verden?, undrer forskeren.
Samtidig mener Rimehaug at det å få et personlig gratulasjonsbrev i posten er så "ute" at det er ganske stort å få.
Verdiløse klikk
- En hilsen som bare krever et klikk synes jeg er verdt ganske lite. Verdi handler først og fremst om relasjonen jeg har til en person, dernest hvor lang tid og hvor mye tankevirksomhet og personlig engasjement det må ha krevd å lage og sende et gratulasjonskort, sier han.
Bjørnar Olsen, sjefredaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, mener derimot at Facebook er en hyggelig arena hvor en god del mennesker stopper opp og "ser hverandre" en gang i året.
- Og hvor mange samtaler har du tid til å ta i mot på en bursdag? Er ikke en SMS eller Facebook det vi ofte rekker, både å gi og å ta i mot?, sier Olsen til Kvinneguiden.
- Kan komme i veien for relasjonene
Kvinner mest aktive på Facebook
- Nordmenn og islendinger bruker sosiale medier mest i hele verden, og 71 prosent av alle nordmenn med internettilknytning er på Facebook, mens 11 prosent bruker Twitter, viser en ny undersøkelse SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg har gjort, basert på tall fra Norstat. Han har delt inn brukerne i fem ulike grupper, etter data fra et representativt utvalg av nettbefolkningen i Norge som han fulgte fra 2008 til 2010.
- Kikkerne er den desidert største gruppen på Facebook. De er bare innom for å følge med på hva andre skriver, og legger veldig sjelden ut noe selv. De mest aktive er sosialiseringsbrukerne, som stort sett har kontakt med familie og venner på sosiale medier, og telefonbruken deres har flyttet seg til Facebook.
- Kvinner er mest sosiale både i det virkelige liv og på Facebook, i følge forskeren.
- Noen få bruker Facebook til debatt og diskusjon, og i denne gruppen er det en liten overvekt menn.
- - Det er også få som bruker Facebook i jobbsammenheng - men dette kan jo utvikle seg fremover. Uansett er det betenkelig hvis arbeidsgivere oppfordrer sine ansatte til å være på Facebook for å synliggjøre sin virksomhet, mener forskeren.
Både gratulasjoner og annen type oppmerksomhet kan sitte så løst på Facebook i dag at det ofte ikke betyr like mye som det gjorde før sosiale medier. Her mener Olsen at det derimot er viktig å skille mellom tette nettverk og løse nettverk:
- Facebook er godt for løse nettverk, eksempelvis folk man studerte med en gang i tiden eller jobbet med før. Gjennom mobil og data kan jeg holde litt fast i de personene som ellers ville forsvunnet ut av livet mitt, og kanskje gripe fatt i dem ved anledning, sier Olsen.
I forhold til tette nettverk, som familie, men også nære venner, viser det seg at data eller mobil kan "komme i veien for" relasjonene.
- For det tar tid å være digital nettverksbygger, og den tiden stjeles fra de tette nettverkene, forteller Olsen.
Seniorforsker ved SINTEF, Petter Bae Brandtzæg, har gjennom sin doktoravhandling "Social implications of the Internet and social networking sites - a user typology approach" fra 2008-2010, undersøkt hvordan vi bruker Internett generelt og sosiale medier som Facebook spesielt.
Han forteller imidlertid at situasjonen er en annen:
- Forskning jeg har gjort nå viser at vi også bruker mer og mer tid med våre nære bånd på Facebook. At Facebook tar over for kommunikasjon gjort på telefon og sms, sier Bae Brandtzæg til Kvinneguiden.
Stemmer ikke med virkeligheten
Har du hatt en lystig eller høflig tone med en perifer bekjent på Facebook, og plutselig møtt på vedkommende på hjemstedet ditt etter mange år, for så å ikke utveksle ett ord med personen?
Det er ingen hemmelighet at vi forholder oss til hverandre på en helt annen måte på Facebook enn i "virkeligheten", mener Olsen.
- Ja, det er annerledes i virkeligheten enn på Facebook og nettet generelt. I et virkelig forhold, enten det er i familie, som nære venner eller som kjærester, så kan man ikke logge av, men må "ri den av", stå i de gode dagene så vel som de onde dagene. Og det ser ut til at det bygger bedre psykisk helse, forklarer psykologen.
Olsen sammenligner det med at man trenger å være småsyk i barndommen for å bygge et immunforsvar; livets konflikter og forsoninger bygger trolig det psykiske immunforsvaret.
Ikke lettlurt
Men vi er ikke så lettlurte, tror Rimehaug:
- Kanskje har det allerede blitt slik at vi har lært oss å tenke på Facebook-profilen som en reklame-plakat, og ikke regner med at det stemmer med hvordan folk er ansikt til ansikt, sier han.
Bae Brandtzæg mener at det kan stemme at man ofte tar på seg en "show-maske" på Facebook fordi man vet at man snakker til mange i en semi-offentlig kontekst og ikke bare til én person.
- Men det handler også om at man sitter foran PC-en og føler seg mer anonym, og sånn sett kan det være en fin arena å få "vise seg litt mer på" hvis man har problemer med å være sosial ansikt til ansikt.
I tillegg er man gjerne litt annerledes på Facebook fordi man vil beskytte sitt personvern i en offentlig kontekst, sier Bae Brandtzæg til Kvinneguiden.
Mer intime
Gjennom hans intervju med Facebook-brukere kommer det samtidig frem at sosiale medier kan gjøre møter mellom mennesker mer intime.
- Min forskning viser at Facebook er med på å gjøre møter mellom mennesker mer intime fordi man allerede vet mer om hverandre fra før av via sosiale medier, det styrker også samholdet mellom flere via Facebook, sier han.
Brytningstid
Paal Fure, medieviter ved Aegis Media Norway, mener at det er en "act of love" å gratulere hverandre med dagen på Facebook.
- Dessuten er dette noe som blir sett på som helt vanlig for den yngste generasjonen i dag. I sosiologien snakker man om "Savanne-perspektivet", som går på at det er de minste dyra som bråker mest. Og i dag er det de yngste som bruker SMS og sosiale medier mest. Altså; Facebook er en ypperlig arena å bli sett på, og vise andre at du ser dem, sier Fure til Kvinneguiden.
Han mener at hver kultur har sine normer - hos de yngre generasjonene i dag er det ikke vanlig å ringe hverandre for å gratulere hverandre med dagen.
- Dette er ikke vanlig i min venneflokk, og jeg er 45 år. Men vi finner jo små subkulturer over alt hvor Facebook absolutt ikke er en arena hvor man gratulerer hverandre med dagen. Men det er godt mulig vi er midt i en brytningstid nå hvor man ikke helt vet hva som er "normalt" og ikke, reflekterer Fure.
Han tror samtidig at det føles godt for de fleste å ønske hverandre "god jul" på Facebook, og at dette ofte er en implisitt måte å si "jeg elsker deg" på.
- Samtidig er et gammelt vennskap en sosial kontrakt som stikker dypere enn en Facebook-kontakt. Og det å få et julekort i posten er selvsagt ordentlig forseggjort fremfor å få en Facebook-hilsen, sier Fure.
Hyppig statusoppdatering = ensomhet?
Har du venner som kommer med fem-seks statusoppdateringer i løpet av en dag? Det kan hende at de enten er ensomme, eller at de er i ferd med å bli det.
Gjennom forskningen har Bae Brandtzæg blant annet tatt for seg dette.
- Men vi vet ikke om det er nedstemte og ensomme som søker mot voldsom nettaktivtet, eller om man blir nedstemt og ensom av å bruke nettet, sier forskeren til Kvinneguiden.
Men det er godt etablert at det er mer angst og depresjon hos storforbrukere av nett, hevder psykolog Bjørnar Olsen.
- Men man har vært usikre på hva som er høne og egg her. Er det slik at ensomme, deprimerte eller engstelige søker til nett, er det nettet som skaper angst og ensomhet - eller er det en ond sirkel? Årsakssammenhengen er fortsatt uklar, men noen undersøkelser viser at nettet også er en selvstendig årsak til dette, sier Olsen.
Kleint eller koselig
Nyforelskede par kan være nådeløse på Facebook, og i verste fall være blind av kjærligheten for hverandre. Noen kan synes at dette er søtt og morsomt, andre mener dette blir patetisk å følge med på i lengden.
Begge psykologene mener at dette handler om ren, skjær fasade:
Skrytet er ikke noe nytt
Petter Bae Brandtzæg, Seniorforsker ved SINTEF, mener at alt skrytet man ser på Facebook er gammelt nytt:
- Postkort i sommerferiene var også en skryteaffære, det samme med julebrev. Ingen skriver at de har kranglet med kjæresten.
- Forskjellen er at det nå blir veldig synlig, alt går gjennom samme kommunikasjonsstrøm og virker derfor mer overveldende.
- Det heter vel ikke "Facebook" uten grunn: Vi viser frem en front, en fasade, et pent ansikt - men den komplekse, relasjonelle virkeligheten legges ikke ut, sier Olsen.
Rimehaug synes at svært offentlige kjærlighetserklæringer kan bli kleint i lengden.
- Det kan nok være ærlig ment, med det er jo "billigere" psykologisk - det krever mindre initiativ og engasjement. Som tilskuer synes jeg det faktisk er nesten grenseløst og usmakelig når det gjøres åpent for andre. Men den følelsen er kanskje gammeldags, sier han.
Samtidig kan man gjennom slike offentlige kjærlighetserklæringer rett og slett legge lista for høyt for ens eget, romantiske forhold.
- Å kunne fortelle andre om en selv som par kan være fint for mange, men man kan også bli et romantisk ideal som dyrkes og presenteres, og som verken en selv eller andre evner å leve opp til, mener Olsen.
Bae Brandtzæg mener at en offentlig kjærlighetserklæring på Facebook kan være hyggelig, for det blir som å holde en tale fra en talerstol - at man vil ære den man elsker i en større sammenheng.
- Men man trenger ikke gjøre det hele tiden. Alt med måte, sier han.
Dette betyr Facebook-vennskap for oss
Kvinneguidens journalist spurte nære og fjerne Facebook-venner følgende spørsmål:
Hva betyr et Facebook-vennskap for deg?
Her er noen utdrag fra svarene som kom:
Venn 1:
- Jeg har venner der som har lagt meg til, men som knapt kjenner meg igjen på gaten. Ikke spør meg hvorfor de la meg til eller hvorfor jeg godkjente, men når man jobber i en utstrakt sosial og nettverksavhengig jobb har jeg heller en venn for mye eller en kontakt for mye på sosiale nettverk enn en for lite. Etter å ha blitt singel har jeg også merket en økning, mest pga økt sosialisering og færre hensyn i forhold til hva slags kontakt jeg har med andre mennesker.
Venn 2:
- Facebook er først og fremst en veldig fin måte å holde kontakt med og følge med på hva som skjer i livet til venner som jeg møter sjelden. Det positive er at vi holder kontakten, men det negative er at da møtes man faktisk VELDIG sjelden. Man får tilfredsstilt det behovet man har for å opprettholde kontakten, men det kan jo ikke erstatte det å møtes face to face. Og det er noe av det som er synd med all kontakt med mennesker via sosiale medier. Min konklusjon er at etter jeg fikk facebook, møter jeg mennesker jeg ikke har VELDIG nære relasjoner til sjeldnere. Og det synes jeg egentlig er synd.
Venn 3:
- Nettverk, samt holde seg oppdatert på hva som skjer i livene til folk man er glad i.
Venn 4:
- For meg som har flyttet fra byen jeg kommer fra, så er det viktig i form av at man kan ta del i "daglidagse" ting som se på deres bilder og kommentere det. Også folk jeg ikke kjenner så godt føler man at man kjenner bedre hvis man skriver til hverandre, selv om man ikke møtes så ofte.
Venn 5:
- Fortelle om ting som skjer i hverdagen selv om man treffes sjelden.
Venn 6:
- Jeg har tenkt mye på hvordan facebook og sosiale medier påvirker vårt forhold til døden på! Tidligere var døden noe som var forbeholdt ens nærmeste og nesten som tabu å regne, det er jo sjelden noen dør i et så friskt samfunn. Nå opplever jeg at folk er tryggere på å dele tanker og følelser rundt dødsfall (spesielt etter 22.juli) , hvor mye det påvirker en og så kan andre også delta og vise støtte på en enklere måte enn tidligere. Jeg føler at facebook gjør det veldig lett og tilgjengelig å dele veldig sterke ting som dette på.
Venn 7:
- Det betyr svært lite, men det gir et innblikk i hva andre interresser seg for, å legger ut i en sosial sfære. Også stiller det en nysgjerrighetslyst som jeg ikke er så stolt av at jeg har.
Les også:
Skjønner du deg ikke på mannen din?
Denne saken ble første gang publisert 26/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.