Bakterier på fjøler av plast og tre

Influensavirus kan leve i 48 timer på den ene fjøla

Og 24 timer på den andre. Oppsiktsvekkende forskjell på plast og tre.

SMITTE: En fersk studie viser at influensavirus kan leve opptil dobbelt så lenge på den ene overflaten enn den andre. FOTO: Hilde Aasnæs
SMITTE: En fersk studie viser at influensavirus kan leve opptil dobbelt så lenge på den ene overflaten enn den andre. FOTO: Hilde Aasnæs
Først publisert Sist oppdatert
Nina Kristine Sorknes i avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. FOTO: Nasjonalt folkehelseinstitutt
Nina Kristine Sorknes i avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. FOTO: Nasjonalt folkehelseinstitutt
Markedssjef for Antibac AS, Ann Mari Østtorp. FOTO: Antibac
Markedssjef for Antibac AS, Ann Mari Østtorp. FOTO: Antibac

Virus og bakterier

Virus og bakterier er mikroorganismer, og de dominerende årsakene til infeksjoner i kroppen.

Bakterier kan vi finne overalt, både i og på kroppen. Infeksjoner oppstår når harmløse formerer seg i store antall, eller når skadelige bakterier trenger inn i kroppen. Bakterier forårsaker sykdom gjennom å produsere giftstoffer som ødelegger celler. De fleste bakterier kan kontrolleres ved bruk av antibiotika.

Virus forårsaker skade ved at de overtar kontrollen av celler i kroppen og bruker disse til å formere seg og lage tusenvis av nye virus. Antibiotika (eks. penicillin) hjelper ikke mot virus.

Noen bakterier og virus kan forårsake infeksjoner hos friske personer. Vanligvis er kroppens immunsystemet i stand til å bekjempe invaderende mikroorganismer. En infeksjon opptrer når kroppen ikke får kontroll over de inntrengende organismene.

Kilde: NHI/pasienthåndboka

Ja, vi har bakterier overalt, og mange er slett ikke farlige. Likevel er det greit å ha en viss kunnskap om hvor de verste smittekildene er i hjemmet, spesielt nå i influensasesongen. For hvem har vel tid til å bli syk?

En fersk studie gjort av American Journal of Infection Control viser at det er stor forskjell på hvor lenge influensaviruset A(H1N1) lever på visse overflater. På klær lever viruset i åtte timer, mens det kan leve opptil 24 timer på rustfritt stål og plast. Det mest slående resultatet er imidlertid at viruset kan leve på treoverflater i hele 48 timer.

 

Målrettet renhold

Nina Kristine Sorknes i avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt sier det er vesentlig med målrettet renhold på alle felles berøringspunkter i hjemmet.

- Vi vet at bakterier lever lenger på harde flater enn i porøst materiale. Dørhåndtak er eksempler på noe som bør rengjøres hyppig i hjemmet, spesielt når noen er syke, sier hun til Kvinneguiden og fortsetter:

 -Influensavirus kan overleve utenfor kroppen på ulikt materiale, forutsatt at det er tilstedeværelse av organisk materiale som dråper fra luftveiene.

Det viktigste når det kommer til renhold i hjemmet er ifølge eksperten midlertid ikke vasking av overflater.

- For å ha en influensafritt hjem er det aller viktigste at den syke benytter det vi kaller hostehygiene. Det vil si at man hoster i albuekroken og ikke i håndflaten for å redusere smittespredningen til omgivelsene, sier Sorknes.

 

Vask én til to ganger i uken

Ann Mari Østtorp i Antibac AS sier at det ikke er grunn til å unngå å bruke treflater i hjemmet, men at det er viktig å sørge for tilstrekkelig rengjøring.

- Overflater som er i nær kontakt med mat og hender bør være rene før bruk og bør vaskes like grundig med såpe og vann etter bruk. På andre overflater holder det med rengjøring en til to ganger per uke, sier hun til Kvinneguiden.

Når det kommer til badet holder det å rengjøre det en til to ganger per uke, men ved sykdom i huset er det smart å gjøre ekstra tiltak for å hindre at flere i familien blir syke.

- Da anbefaler vi å bruke overflatedesinfeksjon på toalett, bad, kjøkken og felles berøringspunkter i hjemmet. Husk også å skille på tannbørster og håndklær på badet, råder Østtorp.

Hun understreker at alle overflater man tar på med hendene er utsatt for smitte.

 - Dørhåndtak, håndtaket på kjøleskapet, håndtak på skuffer og skap, kjøkkenbenk, kjøkkenutstyr, barnestoler og stuebord er eksempler på punkter du bør være obs på. I tillegg bør en sørge for at mobiler, nettbrett, fjernkontroller og annet utstyr er frie for bakterier, sier hun.

 

Rester av kjemikalier

Livsstilsveileder og forfatter Birgitte Magnussen står bak bloggen Come Clean. Hun er opptatt av at hjemmets overflater skal være rene, men sverger til å bruke naturlige rengjøringsmidler.

- Da jeg la om til et rent og økologisk kosthold begynte jeg etter hvert å tenke på hva som egentlig er poenget med å spise økologisk mat dersom vi sprayer ned kjøkkenet og vasker opp med kjemikaliefylte rengjøringsprodukter, sier hun til Kvinneguiden og fortsetter:

 - Rester etter disse kan bli liggende igjen på fjøler, benker og andre overflater, for ikke å snakke om kjemikaliene vi kan puste inn mens vi gjør rent med dem.

Men nei, bare vann er ikke nok for å bli kvitt bakterier på overflatene. Livsstilsveilederen anbefaler å bruke eddik og vann i sprayflasken, gjerne med noen dråper eterisk olje av grapefrukt eller sitron.

 

Få det naturlig rent

Til å rense trefjøler anbefaler Magnussen å bruke salt og sitron:

- Kutt en sitron i to. Hell litt salt på fjølen og gni den avkuttede delen av sitronen på fjølen sammen med saltet. Dette fjerner lukt og desinfiserer. På ekstra skitne fjøler kan du la saften fra sitronen sitte litt før du skyller av, råder hun.

Magnussen er klar på hvorfor hun synes dette er det beste alternativet til rengjøring.

COME CLEAN: Livsstilsveileder, forfatter og blogger, Birgitte Magnussen. FOTO: Privat
COME CLEAN: Livsstilsveileder, forfatter og blogger, Birgitte Magnussen. FOTO: Privat Foto: Øyvind Næss

- Naturlige vaskemidler etterlater ikke rester etter kjemikalier på overflaten du vasker, huden din og i luften du puster inn. Dessuten er det miljøvennlig, billig og enkelt.

Hun fraråder å bruke desinfeksjonsmidler i hjemmet.

- Naturlige rengjøringsmidler fjerner også uønskede bakterier. Kanskje ikke så godt som desinfeksjonsmidler, men sammen med varmt vann og en god skrubb holder det i massevis for å få rene og freshe overflater, sier hun.