Aromaterapi og bivirkninger
- Å påsta at aromaterapi er medisin, er ikke greit
Aromaterapeuter og forskere er ikke enige om noe som helst. Her er argumentene deres.
Aromaterapi
En type massasje med eteriske oljer. Ifølge terapautene skal hjelpe mot en rekke problemer, blant annet:
- Fordøyelsesproblemer
- Muskelspenninger
- Overbelastning
- Søvnvansker
- Stress
- Depresjon
- Angst
Forskning viser at det eneste aromaterapi kan ha en bevist effekt for, er demens og hårtap. I tillegg kan aromaterapi gi alvorlige bivirkninger.
NAFKAM
NAFKAM er et nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, ved Universitetet i Tromsø.
- De skal upartisk formidle kunnskapsbasert informasjon om sikkerhet og eventuell effekt.
- Innholdet er kvalitetssikret og basert på solid forskning.
- NAFKAM har ingen økonomiske eller politiske interesser i det alternative behandlingsfeltet.
Nordmenn bruker stadig mer penger på skjønnhetsbehandlinger. Ifølge Statistisk sentralbyrå var omsetningen innenfor frisørvirksomhet og annen skjønnhetspleie var på 4,3 milliarder kroner i første halvår i 2013, en økning på 2,3 prosent fra 2012.
Men du må være på vakt. Noen behandlinger koster deg bare mye penger, og gir deg ikke særlig mye igjen.
Enkelte kan til og med gi deg alvorlige bivirkninger, ifølge NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin).
Øker risikoen for kreft
Klikk.no sjekket ut om det var noen behandlinger på skjønnhetsklinikkene som du burde være ekstra skeptisk til. Mange klinikker utfører alterantive behandlinger som skal gi deg mer enn et bedre ytre.
Det er en spesiell behandling som stikker seg ut: Aromaterapi. Dette er massasje med essensielle planteoljer, som ifølge terapautene kan hjelpe deg med en rekke helseplager (se faktaboks). I tillegg skal det utseendemessig gi deg en oppstrammende effekt.
Det NAFKAM skriver på sine nettsider om aromaterapi, er derimot ikke like positivt:
- Utynnede eteriske oljer kan være svært giftige og helseskadelig. For høyt konsentrert olje kan gi symptomer på hovedverk og kvalme.
- Det er også rappotert om abort, rastløshet, depresjon og utslett etter bruk av aromaterapi.
- Risikoen for kreft øker dersom du bruker det over lang tid.
Forbrukerrådet advarer også mot å bruke aromaterapi som medisin.
- Det å påstå at aromaterapi eller luktende oljer kan brukes som medisin er ikke greit. En varm og duftende olje kan gi en velværefølelse mange vil betale for. Men er du syk så må du ta kontakt med fastlegen din, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.
- Jeg river meg i håret
Da Klikk.no konfronterer aromaterapauten Gry Fossvedt med noen av bivirkningene forskere mener oppstår, blir hun provosert.
- Jeg river meg i håret av dette. Du kan da få hodepine av alle mulige ting. All medisin skal brukes riktig, uansett hva det er. Det er masse farlige bivirkninger av vanlige medisiner også, hevder Fossvedt.
Hun driver en egen aromaterapiskole, og lærer elevene sine om esetiske oljer. Hun er overbevist om at behandlingen - og oljene - fungerer.
- Ja, det virker. Og ikke bare er oljene gode til aromaterapi, men kan også brukes dersom du for eksempel har vondt i halsen. Jeg lager egen hostesaft av oljene til barnebarna mine. Det er ikke noe poeng med antibiotika når dette gir samme effekten, sier hun.
Aromaterapi er heller ikke billig. Prisen ligger vanligvis på rundt 600 til 1000 kroner i timen. Det anbefales ti behandlinger for at resultatet skal bli best mulig. Og ifølge forskning øker risikoen for kreft dersom du tar mye aromaterapi.
Slik fungerer det
Klikk.no besøkte hudpleieklinikken Your Skin i Oslo, for å se hvordan aromaterapi fungerer i praksis. I tillegg for å høre hva skjønnhetsterapautene selv mener om behandlingen.
De bruker sterkt konsentrerte oljer som de blander ut. Oljene har ulike lukter, blant annet rose og lavendel. De ulike luktene, skal hjelpe for forskjellige helseplager.
- Folk stresser mye, og har godt av å koble av. Det er bare en bonus at det gir deg bedre helse, sier Birgitte Hansen, ved Your Skin i Oslo sentrum.
- Forskere har funnet flere bivirkninger etter bruk av aromaterapi. Blant annet kvalme og hodepine er vanlig. Hva mener du om det?
- Forskerne har tross alt som jobb å være skeptiske. Vi setter i gang en prosess i kroppen. Da er det helt naturlig at du kan få vondt i hodet og bli kvalm av det de første gangene.
Flere opptatt av velvære og skjønnhet
Your skin har vært en hudpleieklinikk i elleve år. Gjennom den tiden merker de forandring; stadig flere vil prøve ulike behandlinger.
Detox
Detox er en rekke alterantive behandlingsformer som har som mål å avgifte kroppen. Det hevdes å bidra til blant annet:
- Gjøre huden vakrere
- Styrke sansene
- Øke opptaket av vitaminer
- Rense blodet
- Fornye kroppen
- Bedre fleksibilitet
- Kan gjøre deg slankere
- Forskning viser at noen Detox-behandlinger kan gi alvorlige bivirkninger, og har ført til dødsfall pågrunn av blodforgiftning. Det er ikke bevist at Detox fungerer for punktene ovenfor.
De kjenner seg igjen i SSBs statistikk om at nordmenn stadig bruker mer penger på skjønnhet. Etterhvert har Your Skin også bli utvidet til to klinikker.
- Det går bra. Ikke bare har vi flere kunder for tiden, men det kommer også folk innom som er nysgjerrige. Også har flere gutter blitt opptatt av utseendet, og vil komme hit, sier Hansen.
En annen alterantiv behandling mange skjønnhets- og hudklinikkker gjennomfører, er detox. Dette kan skje på mange ulike måter. Your Skin bruker ultralyd, som behandlerne mener skal virke slankende, i tillegg til at den skal rense kroppen.
Ifølge forskningssenteret NAFKAM finnes det ingen solid vitenskapelig dekning for å hevde at detox-behandlinger fungerer. Det som derimot er bevist er at en av detox-behandlingene, tarmskylling, er forbundet med risiko. Mest alvorlig er det at metoden har vært knyttet til dødsfall, som et resultat av blodforgiftning og tap av næringssalter. En annen mulig og alvorlig bivirkning er dehydrering.
Your Skin bruker ikke tarmskylling, men er overbevist om at ultralyd fungerer.
- Vi lever i et miljø med mange avfallsstoffer, og disse bør vi få ut av kroppen. Kundene våre har fått effekt av dette kun etter den første behandlingen. Noen har mistet flere centimeter rundt midjen, hevder Hansen.
Dette bør du se etter
Informasjonssjef Ola Lillenes ved NAFKAM sier at de ikke kan anbefale eller fraråde enkelte behandlinger. Men de gir gjerne tips til hva du bør sjekke før du prøver ut for eksempel detox eller aromaterapi.
- Grovt sett kan vi si at de fleste alternative behandlinger ikke kan støtte seg på solid vitenskapelig dokumentert effekt, sier informasjonssjef ved NAFKAM, Ola Lillenes.
Han gir følgende tips:
- Du bør snakke med legen din før du går til en alternativ behandler. Hovedgrunnen til dette, er at det ikke stilles noen krav til utdannelse eller kompetanse for å utøve alternativ behandling i Norge.
- Du bør være oppmerksom på at du har et svakere rettsvern hos en alternativ behandler enn ved bruk av offentlige helsetjenester.
- Behandlinger som ikke kan vise til dokumentert effekt, kan være utrygge. De kan by på bivirkninger i seg selv, eller påvirke effekten av annen behandling. Sjekk derfor hva forskningen sier.
- Du bør ikke slutte med skolemedisinsk (normal) behandling til fordel for alternativ behandling
Les mer:
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.