Jordskjelv i Nepal
Eldrid jobbet med trafficking-ofre da jordskjelvet rammet
- Bygninger svaiet og bakken bølget som et hav




- Bygninger svaiet og bakken bølget som et hav, forteller Eldrid Brekke (44) til Kvinneguiden på telefon fra Katmandu. Den norske spesialpedagogen jobber med å hjelpe trafficking-ofre og prostituerte i Nepal, og var akkurat kommet tilbake til landet etter en ferie i Norge da jordskjelvet skjedde.
Da jordplatene under Nepal plutselig glipper ligger Eldrid i senga si i Katmandu og sover ut jetlagen. Bygningen bølger så voldsomt at hun ikke klarer å stå oppreist, men faller ned på gulvet. Siden hus er sterkest i midten krabber Eldrid mot stua. Forsiktig passer hun seg for alle glasskårene som ligger strødd fra taklampen. Så sitter hun på gulvet ved siden av sofaen mens jorda rister.
Uvanlig kaldt
Jordskjelvet som rammet Nepal lørdag 25. april hadde en styrke på 7,9. Til sammenlikning har et jordskjelv med styrke seks like mye energi som det var i atombomben som ble sluppet over Hiroshima i andre verdenskrig.
I underkant av en halv million har mistet hjemmet sitt i dette jordskjelvet, og det fryktes at opp mot 10 000 mistet livet. Selv om jordskjelvet ikke lenger fyller avisforsidene verden over, er katastrofen pågående for menneskene som bor i Nepal. Åtte millioner trenger hjelp, og Unicef anslår at 1,7 millioner barn står uten tak over hodet. Disse menneskene har desperat har behov for rent drikkevann og beskyttelse mot sykdommer som kommer av at de døde blir liggende ute og nå begynner å råtne.
Den mest synlige ettervirkningen Eldrid ser i dag er alle som nå bor og sover ute.
Været er ufyselig. Det regner og er uvanlig kaldt for årstiden, og familier krøker seg sammen under presenninger.
Enda verre har de det i landsbyene ved episenteret, som var 80 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu. Eldrids kollegaer forteller om døde familiemedlemmer, folk som har mistet alt og om hjelp som ikke når fram fordi veiene er sperret.
- Folk er redde og traumatiserte. Søsteren til en jeg kjenner har brukket ryggen og begge beina, men får ikke hjelp. En annen kollega mistet huset og må finne seg et sted å bo. Nepalesere flest har ikke mye å rutte med. De risikerer bokstavelig talt å miste grunnen under føttene når slikt sjer.
Hjelper kvinner
Nepal er Eldrids andre hjemland. Sammen med misjonærforeldrene og to søsken bodde Eldrid i Nepal som barn. For nærmere ti år siden reiste hun tilbake for å jobbe for HimalPartner, en norsk misjonsorganisasjon som samarbeider med lokale partnere. Etter to år i Katmandu hvor hun jobbet som spesialpedagog, jobber Eldrid nå for organisasjonen Higher Ground Community Development Nepal, som hjelper trafficking-ofre og prostituerte.
Eldrid var 18 år da hun så en dokumentar som endret livet hennes. Den handlet om trafficking av jenter i India.
- Jeg fikk et kall til å gjøre noe.
Det var naturlig for henne å reise tilbake til barndommens land for å bidra.
Higher Ground hjelper kvinner ut av prostitusjon ved å tilby dem et alternativ yrke. Kvinnene får opplæring i et bakeri, en restaurant eller et smykkeverksted. Eldrid leder en liten gruppe av psykologer og sosionomer som hjelper kvinnene å bearbeide traumer.
Bekymret for økt trafficking
Strømmestiftelsen har jobbet i Nepal i 24 år og er sterkt tilstede i det katastroferammede landet. I tillegg til å drive nødhjelpsarbeid er de spesielt opptatt av trafficking. Allerede før jordskjelvet var trafficking utbredt.
- Kyniske bakmenn lurer unge kvinner, som blir kidnappet og solgt til bordeller i India. Der lever de grusomme liv som sexslaver. Vi er bekymret for at bakmenn utnytter situasjonen så unge kvinner blir enda mer sårbare, sier utdanningsleder Asle Stalleland i Strømmestiftelsen til Kvinneguiden.
Organisasjonen har siden 2011 holdt ett-årige kurs for ungdom, der de blant annet lærer om farene ved trafficking. I forbindelse med disse kursene er det opprettet støtteteam med voksne i landsbyer.
- Etter jordskjelvene har disse teamene mobilisert for fullt med å passe på unge jenter og hindre overgrep og trafficking.
Ikke forberedt på jordskjelv
Eldrid har elsket Nepal og dets folk så lenge hun kan huske. De vakre fjellene, de rause, tålmodige innbyggerne. Landskapet og kulturen minner henne om hvordan det må ha vært i Norge i fordums tider: Små gårder i bratte fjellskrenter. En dør som alltid står åpen for gjester.

- For meg er faktisk jordskjelvfaren det som har vært vanskeligst med å bo her. Men jeg er her helt frivillig. Hvis jeg skulle ta hensyn til alle farer, ville jeg ikke kunne gjøre mye. Jeg har bodd her i ti år, og det har ikke kommet noe stort jordskjelv før.
I motsetning til de fleste nepalesere var Eldrid mentalt og praktisk forberedt. Hun hadde flere såkalte «go-bagger» klare. Det vil si bagger som inneholder alt som trengs for å overleve de første dagene: bandasjer, presenning, sovepose, liggeunderlag, mat, vann, en radio. Hun fikk ikke utstyret med seg da jordskjelvet skjedde, men hentet det etterpå. Innholdet er fordelt til folk som trenger det.
- Jeg tror at mange som bor her permanent har fornektet faren. De orker ikke forholde seg til den overhengende risikoen for jordskjelv. Kanskje bidrar skjelvet til at flere forbereder seg og har slikt klart? undrer hun.
Løs tiger
Klokka var 1156 da Nepal opplevde sitt verste jordskjelv siden 1934. Da det første skjelvet slutter etter et par minutter, kaster Eldrid på seg klær og løper ned fra leiligheten i andre etasje. I en hage samles naboene og venter forskremt på etterskjelvene de vet kommer.
- Det er underlig og skremmende når bygninger svaier og bakken bølger som et hav, forteller Eldrid.
Tilfeldigvis ligger det en dyrehage i Eldrids nabolag. De har fått beskjed om at en tiger på rømmen kan være like farlig som hus som faller overende ved jordskjelv.
- Tigeren rømte, men gjerdene på dyrehagen holdt, så den gikk bare løs inne på området. De fikk bedøvet den og plassert den i et bur, forteller Eldrid.
Den første dagen ryktes det at et enormt etterskjelv er på vei. De har hittil unngått akkurat det, men dagen etter i ett-tiden kom et skjelv som målte 6,7. Til nå har området hatt over 100 etterskjelv. Eksperter anslår at Nepal kan forvente flere enn 30 etterskjelv over nivå 5 den neste måneden.
- Dette var et veldig stort jordskjelv med katastrofale følger, sier professor Kuvet Atakan, som jobber ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.
Jordskjelveksperten sier nepalesere må være forberedt på nye, større, skjelv.
- Spesielt i området vest for jordskjelvet. Når et fremtidig jordskjelv kan komme, er ikke lett å predikere. I sjeldne fall fortsetter etterskjelv-aktivitet i noen år, men normalt varer det noen måneder.
Usikkerheten verst
De første dagene etter jordskjelet bor Eldrid hos noen som har et jordskjelvsikret hus. De fleste som er samlet der velger å sove ute, men Eldrid er redd for å få lungebetennelse, så hun sover på en sofa i stua – hvor det er lett å løpe ut om nødvendig.

- Usikkerheten har vært verst for folk. Det å ikke vite om et nytt, stort skjelv kommer. I begynnelsen var kroppen i konstant beredskap og fokuset var på å overleve. Det var ingen god opplevelse å være midt i et jordskjelv, oppsummerer Eldrid.
Kvinneguiden snakker med Eldrid fem dager etter hendelsen. Samme morgen var det atter et lite etterskjelv.
- Men det varte bare et par sekunder, sier hun rolig.
Vil hjelpe traumatiserte
Område Eldrid bor i er relativt uberørt. Gjerder har falt ned og bygninger har fått innvendige sprekker, men selve bæreveggene er skadefrie.
Eldrid selv regner med å begynne å sove i leiligheten sin denne uka.
- På forhånd trodde jeg ikke at den ville tåle et jordskjelv, men det gjorde den faktisk, sier hun tørt.
«Det er bygninger som dreper, ikke jordskjelv» uttalte Dr. James Jackson, ekspert i organsiasjonen Earthquakes Without Frontiers, til avisen The Telegraph.
Nå er en slags hverdag er tilbake i Katmandu. Eldrids hovedfokus er å finne ut hvordan hun best kan bidra. Higher Ground tilbyr allerede terapi, så Eldrid og kollegaene planlegger å lage et nytt behandlingstilbud for folk som er traumatisert av jordskjelvet. Har du for eksempel konstant angst for nye skjelv, er det vanskelig å fungere i hverdagen. Får foreldre behandling, kan de bedre gi egne barn gode hverdager og trygge dem.
- I landsbyene som er hardest rammet har folk nok med å få tak over hodet og mat i magen. Men i Nepal er det ikke noe system for dem som faller utenom. Sliter du for eksempel med angst vil det få store konsekvenser. Derfor håper jeg at vi kan lette folks traumer.
Ber om hjelp
Asle Stalleland i Strømmestiftelsen sier følgende om hva vi i Norge kan gjøre for å hjelpe:

- Svaret er relativt enkelt: Gi penger til en organisasjon du stoler på gjør en god jobb i landet. Behovet er veldig stort nå, og kommer til å være det i lang tid for å bygge opp landet igjen. Slike katastrofer har en tendens til å bli glemt. Ikke glem Nepal. Det kommer til å ta lang tid og kreve store ressurser å bygge opp landet igjen.
Fokuset nå er på å skaffe folk basisvarer som mat, vann og tak over hodet, samt nå landsbyer som er vanskelig tilgjengelig. Snart starter regntiden i Nepal.
Tilfeldigheter gjorde at Eldrid var i Nepal da jordskjelvet kom. Ønsker hun at hun heller hadde vært i Norge?
- Det var ikke noe særlig å oppleve dette. Men jeg er faktisk glad for at jeg var her. Hadde jeg vært i Norge hadde jeg vært så bekymret for så mange. Det er selvsagt veldig ubehagelig nå, men det oppleves likevel meningsfylt å kunne være med å bidra i et land jeg er veldig glad i. Verden er urettferdig, jeg vil gjøre mitt lille bidrag mot mer rettferdighet.
Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.
