Basisvarer til kjøkkenet

Dette bør du ha i kjøkkenskapet

Spar både tid og penger med ekspertenes beste tips.

TENK FØR DU HANDLER: Smart handling gjør at du både sparer penger, slipper å handle hver dag, og du får i deg sunn og variert mat.
TENK FØR DU HANDLER: Smart handling gjør at du både sparer penger, slipper å handle hver dag, og du får i deg sunn og variert mat. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Først publisert Sist oppdatert

Mange tenker litt ekstra på kostholdet nå på nyåret, og med de rette tingene i kjøkkenskapet kan det bli betraktelig lettere å spise sunt.

- Jeg har alltid et basislager stående. Det gjør min hverdag mye enklere og jeg kan ikke unnvære disse varene, forteller kokk og tidligere programleder Charlotte Mohn.

I tillegg til at det blir enklere å ha et fornuftig kosthold, sparer man både tid og penger ved å ha et godt basislager stående på kjøkkenet. Du trenger ikke å dra på butikken hver dag, og sjansen for at du gjør impulskjøp når du først er der, er mye mindre.

Vurder matvanene dine

Nøkkelen til et godt basislager er at det bør inneholde ingredienser som kan brukes som utgangspunkt i mange forskjellige matretter.

- For at du skal lykkes med et basislager, må du se på hva du spiser i løpet av en hel uke og da finne hva som er dine basisbehov. Et godt basislager vil være både økonomisk og tidsbesparende, forklarer Mohn.

Selv om kontoen begynner å tømme seg og det er noen dager til lønning, er det ingen grunn til å fortvile. I tillegg til å kjøpe store forpakninger og å saumfare butikken for tilbudsvarer, er det noen enkle triks du kan benytte deg av.

Mohn anbefaler enten å droppe den dyreste råvaren i retten eller erstatte deler av den med noe annet.

- Skal du lage pasta bolognese kan du for eksempel erstatte over halvparten av kjøttet med røde bønner. Det handler om å vri og venne på matvarene og å være oppfinnsom uten oppskrift.

- Har du noen grønnsaker igjen i kjøleskapet som er litt slappe, så lag en restesuppe og server med ostesmørbrød av brødrester og en osteskalk. Bakt potet med litt påleggsrester, ost eller rekesalat vil også både mette og smake godt, fortsetter Mohn.

Det kan også være penger å spare på å bake brød og rundstykker selv - i tillegg smaker det dobbelt så godt.

Ikke glem krydderskapet!

Krydder bør absolutt ikke undervurderes. En ellers kjedelig rett kan få en helt ny vri med litt krydder. Og sterke krydder kan i tillegg få fart på forbrenningen. Det kan derfor være lurt å ha litt mer enn kun salt og pepper stående i kjøkkenskapet.

- Kjøp inn krydder du bruker mye. Ofte er det oregano, timian, einebær, paprikapulver, kanel, kardemomme, vanilje, muskatnøtt, tørket chili og hvitløk, sier Mohn.

Den anerkjente kokken Bent Stiansen anbefaler å ha krydder som karri, cayennepepper, chili, estragon, rosmarin og timian som basiskrydder.

I kokeboken «Alene hjemme; kokebok for små husholdninger», har Stiansen viet et helt kapittel til hvilke basisvarer det kan være lurt å investere i.

- Jeg liker å ha et godt utvalg av eksotiske krydder og sauser i skapene, og mange ulike grønnsaker på benken eller i kjøleskapet. Da behøver jeg bare å kjøpe et kyllingbryst eller en fiskefilet på vei hjem, og dermed har jeg alt jeg trenger for å lage en sunn og deilig middag, skriver Stiansen i sin nyeste kokebok.

- Husman er topp

Knekkebrød er billig, har lang holdbarhet og er supert både for et raskt og sunt måltid.

- Det tradisjonelle og billige Husman-knekkebrødet er helt topp. Wasa Havre er også et supert knekkebrød, sier ernæringsfysiolog i Bramat.no, Lise von Krogh.

Selv har hun alltid havregryn hjemme på kjøkkenet.

- Havregryn er helt fantastisk mat. Det kan brukes til mye forskjellig. Alt fra i kjøttkaker, smoothies, pannekaker og vafler til havregrøt som gir både god og riktig energi. Prøv honningristede havregryn på yoghurten neste gang. Oppskriften finner du i bloggen til Lise.

Også fordøyelsessystemet ditt verdsetter havregryn. Det er rikt på bra fiber og vitaminer som er godt for avføringen.

Fyll opp med grønnsaker

- Grønnsaksskuffen i kjøleskapet bør være fylt med frukt og grønt. Ikke all mulig annet som brus og pålegg, slår von Krogh fast.

Hva slags frukt og grønt du velger, mener ernæringsfysiologen at du bør vurdere etter hva du liker og hva du faktisk bruker.

KOKK OG PROGRAMLEDER: Velger seg rotgrønnsaker, hjemmebakte rundstykker og tørrvarer.
KOKK OG PROGRAMLEDER: Velger seg rotgrønnsaker, hjemmebakte rundstykker og tørrvarer. Foto: FOTO: Mona Nordøy
STJERNEKOKK: Stiansen bruker krydder, oljer og eddik for å variere maten.
STJERNEKOKK: Stiansen bruker krydder, oljer og eddik for å variere maten. Foto: FOTO: Alexander Benjaminsen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh velger seg bær, frukt, bønner og linser.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Lise von Krogh velger seg bær, frukt, bønner og linser. Foto: FOTO: Jon Harald Knutsson

- Det er viktig at det blir spist opp og ikke bare ligger og tar opp plass.

Her er ekspertenes må-ha-liste:

Charlotte Mohns favoritter:

I kjøkkenskapet: Hermetiserte tomater, pasta, ris, havregryn, mel, potetmel, sukker, tørrgjær, olje, nøtter, tørket frukt, mørk sjokolade, kakaopulver, soyasaus og krydder.

I kjøleskapet: Egg, melk, smør, yoghurt naturell, frukt, poteter, rotgrønnsaker og løk.

I fryseren: Hjemmebakte rundstykker, fiskefilet i porsjonsstykker, kvernet kjøtt og bær.

- Fiskeburger, smoothie, fruktsalat, brød, pizza, omelett og grønnsakssuppe er bare et utvalg av hva du kan lage ved å bruke disse ingrediensene, sier Mohn.

Dette er Bent Stiansens tips for basislager:

I kjøkkenskapet: Buljongterninger, hermetiserte tomater, mandler, rosiner, mais, honning, sukker, mørk sjokolade, bakepulver, couscous, mel, vaniljesukker, kokosmelk, spagetti og ris.

I kjøleskapet: Jarlsbergost, rømme, kremfløte, smør, egg, majones, appelsinjuice, kokt skinke, melk, sennep og ketchup.

I fryseren: Brød.

På Stiansens liste over basisvarer befinner det seg en håndfull forskjellige typer olje og eddik. Med både rødvinseddik, hvitvinseddik, balsamicoeddik, olivenolje og solsikkeolje kan du lett gjøre maten mer spennende.

I tillegg anbefaler han å ha frukt og grønt med mange bruksområder tilgjengelig - for eksempel sitron, eple, løk, ingefær, gulrot og paprika.

Dette har Lise von Krogh i sitt basislager:

I kjøkkenskapet: Olivenolje, rapsolje, brun ris, fullkornspasta, hermetisk tunfisk i vann, bønner, kikerter og linser, hermetiske tomater, diverse nøtter og sesamfrø, havregryn, honning, friske urter, rene kryddersorter og FIBRA fullkornshvetemel.

I kjøleskapet: Økologiske egg, frukt og grønt, gulost, ekstra lett melk, plantemargarin til brødskiven, meierismør, yoghurt naturell, makrell i tomat, pesto, dijonsennep og saltredusert soyasaus.

I fryseren: Bær, grønnsaksblandinger og fileter av fisk og kjøtt.

Les også:

Maten som gjør hud og kropp vakker

Nødmaten du lager i en fei

Så enkelt fikser du fem om dagen