Mat som gir hodepine
Det kan føre til intense smerter
Dette visste du ikke om sommermaten.
5 tips til gode magnesiumkilder:
1.Fullkornsbrød, korn og kornprodukter
2. Bulgur
3. havregryn
4. Grønne bladgrønnsaker
5. Mandler, pinjekjerner og nøtter
Skalldyr, sitrusfrukter og jordbær er nydelig sommermat. Dessverre kan den deilige maten by på en vond bivirkning: hodepine.
- Felles for skalldyr, sitrusfrukter og jordbær er at de inneholder aminer som kommer fra proteiner i maten.
Det forteller Marie Louise Liane, ernæringsfysiolog, til Kvinneguiden.
Såkalte aminer blir dannet under gjæringsprosessen i kroppen. Dette kan føre til hodepine.
Når matvarene frigjør aminene, kan det føre til økt puls og blodtrykksfall. I tillegg til hodepine og migrene, er eksem, elveblest, tarmproblemer og diare andre vanlige symptomer på aminoverømfintlighet.
- Alle reagerer ikke nødvendigvis på disse matvarene. Reaksjonen skylles at enzymet diaminoksidase ikke får fordelt aminene i maten. Diamioksidase finnes blant annet i tynntarmen.
- Mat med tilsetningsstoffer trigger både migrene og hodepine. Salte nøtter, spesielt cashewnøtter, spekemat, asiatisk mat, buljong og soyasaus bør begrenses, sier Liane videre.
Tilsetningsstoffer kan gi hodepine
Brus, sjokolade og kaffe er også typiske matvarer med tilsetningsstoffer som kan føre til migrene eller hodepine.
- Matvarer som godteri, lyst brød, gjærbakst og kaker anbefaler jeg å holde seg unna så godt det lar seg gjøre, sier ernæringsfysiologen.
Liane forteller at mangel på magnesium også kan påvirke migrene og hodepine. Magnesium finnes det mye av i poteter, grønnsaker og korn, men du kan også ta magnesiumtilskudd.
Saltinntaket i maten påvirker hodepinen. Dermed anbefaler Liane å heller bruke friske eller tørkede krydderurter istedenfor salt.
- I stor grad handler det om hvor mye av disse triggermatvarene du spiser, og blodsukkernivået før inntak, forteller hun.
Hun oppfordrer derfor til å velge naturlig mat og mat som ikke har for stor påvirkning på blodsukkeret.
- Spis hele gryn, ingefær, fisk, tran, olivenolje, grønnsaker, belgfrukter, bær, frø, kylling, kalkun og magre meieriprodukter.
Finn din trigger
Jordbær, sitrusfrukter, oljer, enkelte krydder og mange smaksforsterkere er nok til å utløse et migreneanfall.
- Det er gjerne slik at noen reagerer på ditt og noen reagerer på datt. Man må som regel finne sine egne triggere ved å notere og prøve seg fram, forteller Anne Clark, forbundsleder i Norges migreneforbund, til Kvinneguiden.
Mat som trigger og mat som lindrer
Begrens/unngå:
Aminrike matvarer
Tunfisk, sursild, kryddersild, makrellfisker, oster (særlig vellagrede oster). Sitrusfrukter, fermenterte grønnsaker, tomater, banan, skinke, ananas, valnøtter, vin (mest rødviner) og mørnet kjøtt.
Aminfrigjørende matvarer
Skalldyr, jordbær, tomater, eggehvite, ananas, sjokolade, alkohol, brunost, avokado og svinekjøtt.
Spis:
Mat som gir liten blodsukkerbelastning
Grønnsaker, belgfrukter, bær, de fleste frukter (unntatt sitrusfrukter) og hele gryn.
Annet
Olivenolje og ingefær, fisk, fiskeolje og tran.
Mange reagerer også på skifte i været. Sol, vind, høytrykk og lavtrykk. Det er nesten ingen ende på hva som kan sette i gang migrenen.
- Når det gjelder kaffe generelt, er det slik at noen får migrene av den mens andre synes det hjelper på migrenen, sier Clark.
Hun kan fortelle at magnesium sies å gjøre innsiden av blodårene glattere, og kan derfor virke positivt for migrenepasienter, men mange får også mageproblemer av det og må da vurdere fordeler og ulemper.
Spis regelmessig
- Vi anbefaler alltid migrenepasienter å spise små måltider og litt oftere enn andre. Gjerne på omtrent de samme tidspunktene hver dag, også i helgene, sier Clark videre.
Mange har hatt veldig god effekt av karbo-redusert mat. Andre har gått helt over på steinalder-kost med gode resultater. Personer med migrene har mer utbytte av for eksempel nøtter enn dem som ikke lider av plagen.
- Flere har fortalt meg at de unngår rødt kjøtt, da de synes migrenen blir verre av det. Disse pasientene spiser heller kylling, lysere kjøtt og masse fisk, sier Clark.
Les også: